faktura na dwie osoby a limit ulgi za internet

jolanta gastoł

faktura na dwie osoby a limit ulgi za internet

Post autor: jolanta gastoł »

Jeżeli faktura jest wystawiona na dwie osoby (a nie jest to firma) mogą one skorzystać z ulgi na internet np 760zł jedna osoba a druga to co ponad limit np 145zł, ostatni raz odliczenie za 2012 rok teraz za 2015 rok pierwszy z dwóch lat

Wirus
Kontakt:

Re: faktura na dwie osoby a limit ulgi za internet

Post autor: Wirus »

jeżeli było skorzystanie z ulgi w 2012roku to już więcej nie można.
Chyba że druga osoba na fakturze nigdy nie korzystała to ona może pod warunkiem, że ona również ponosiła fizycznie koszt z tego tytułu (potwierdzenia przelewu, wpłat, przekazów itd)

jolanta gastoł

Co do uprawnień do korzystania to chyba nie jest tak, że nie można, bo przerwa w odliczaniu za internet dwa lata i dwa lata można ponownie korzystać z ulgi. Mi chodzi bardziej o to czy jeżeli faktura jest na dwie osoby można odliczyć całość internetu, bo telefonicznie w izbie skarbowej uzyskałam taką informację ale nie pamiętam na jaki art paragraf rozmówca z izby skarbowej się powołał

Wirus
Kontakt:

jak faktura jest na dwie osoby i dwie osoby ponosiły z tego tytułu koszt to mogą odliczyć. Ważne żeby na 1 podatnika nie przekroczyć 760zł

Nie wiem kto Ci naopowiadał takich głupot ale nie ma czegoś takiego jak 2 letnia przerwa i można korzystać ponownie. Odliczenie było w 2012 więc koniec możliwości korzystania z ulgi

http://www.pit.pl/ulga-internet/

jolanta gastoł

tzn że ktoś z izby skarbowej wprowadził mnie w błąd i w moim przypadku nigdy już nie będzie możliwości skorzystania z ulgi jeżeli ostatni raz korzystałam w 2012 roku

Wirus
Kontakt:

dokładnie tak

w urzędach pracuje wiele niekompetentnych osób.

Dlatego warto zadawać im pytania pisemnie lub szukać informacji w necie.

Zablokowany