Mam 19 lat. W zeszłym roku zacząłem pracować na umowę o pracę. Dostałem teraz PIT-11 od pracodawcy. W tym roku po raz pierwszy będę składał zeznanie do urzędu skarbowego. Mam nadpłatę podatku, więc do PIT-37 chciałem dołączyć formularz ZAP-3 i podać tam numer swojego konta.
Ale mam wątpliwości, czy przypadkiem zamiast ZAP-3 nie powinienem złożyć formularza NIP-7?
Bo może powinienem wystąpić o numer NIP? Każdy musi mieć numer NIP? Przecież na zeznaniu podaje się PESEL, a nie NIP.
Czy muszę złożyć NIP-7 ?
Re: Czy muszę złożyć NIP-7 ?
NIP nadają już tylko gdy zakładasz firmę.
Rozliczasz się na nr PESEL i składasz ZAP-3
Rozliczasz się na nr PESEL i składasz ZAP-3
Dzięki za info.
Z tego co przeczytałem na forum - ZAP3 trzeba złożyć osobiście lub wysłać zwykłą pocztą wydrukowany i podpisany. Ale czy mogę go też oprócz tego wysłać razem z PIT-37 poprzez e-deklaracje? Czy raczej nie powinienem tego wysyłać elektronicznie?
Z tego co przeczytałem na forum - ZAP3 trzeba złożyć osobiście lub wysłać zwykłą pocztą wydrukowany i podpisany. Ale czy mogę go też oprócz tego wysłać razem z PIT-37 poprzez e-deklaracje? Czy raczej nie powinienem tego wysyłać elektronicznie?
elektronicznie nie wyślesz zap-3 bez podpisu kwalifikowanego, więc polecam wysłać lub dostarczyć wszystko papierowo do US