sprzedaż samochodu KUP

adaM

sprzedaż samochodu KUP

Post autor: adaM »

Sprowadziłem samochód z zagranicy. Poczyniłem wszystkie opłaty( akcyza, recykling ,opłata rejestracyjna,koszty tłumaczeń dokumentów itp.). Przed upływem 6 miesięcy go sprzedałem.
Czy rozliczam ten fakt na PIT 36 wiersz 8 poz81 do 84 ? czy do kosztów uzyskania mogę zaliczyć w/w opłaty?

snykwa

Re: sprzedaż samochodu KUP

Post autor: snykwa »

Tak. Jest to nowa rubryka w PIT-36. Do tej pory wpisywało się w poz. "inne żródła".
Ponieważ podatek masz zapłacić od dochodu ( nie przychodu) więc możesz odliczyć wszystkie koszta jego nabycia.

wla.gle

Re: sprzedaż samochodu KUP

Post autor: wla.gle »

adaM pisze: ...czy do kosztów uzyskania mogę zaliczyć w/w opłaty?

Fragment ze strony Gazeta.pl:

- koszt nabycia i poniesione nakłady

Podstawę do zapłaty podatku dochodowego stanowi dochód ze sprzedaży samochodu poza działalnością gospodarczą. Jest nim różnica pomiędzy przychodem uzyskanym ze sprzedaży samochodu a kosztem jego nabycia, zmniejszona o nakłady dokonane w czasie posiadania pojazdu (art. 24 ust. 6 ustawy o pdof).

....do kosztów związanych z zakupem należą m.in. PCC zapłacony przy zakupie, podatek akcyzowy (jeżeli samochód został sprowadzony z zagranicy), opłata za tzw. pierwszy przegląd techniczny w kraju, tłumaczenie dokumentów, opłaty za tablice rejestracyjne oraz ubezpieczenie samochodu w drodze przed jego zarejestrowaniem.

Wniosek stąd, że można Twoje koszty uwzględnić jako koszty zakupu.

Zablokowany