W PIT-37 wpisałem spację w polu przeznaczonym na KRS (pole 137) i program wyliczył kwotę 1% podatku i wpisał ją w pole 138. W sumie mogłoby tak być bo czasami klienci chcą przekazać 1% ale numer chcą uzupełnić sami na wypełnionym druku. Problem jednak w tym, że tak wyliczonej kwoty nie da się już z tego pola usunąć. Usunięcie spacji z pola 137 nie pomaga, kwota odliczenia w polu 138 nadal widnieje i co gorsza nie jest to sygnalizowane jako błąd. Uważam, że brak numeru KRS przy wpisanej kwocie odliczenia 1% powinno być błędem choć program powinien dać możliwość wydruku takiego PIT z powodów jak wyżej.
Czy w wersji komercyjnej programu pole 137 może być bardziej przyjazne dla rozliczającego? Przy dużej ilości wypełnianych PIT, często brakuje wyboru spośród własnej bazy organizacji OPP (wraz z celem szczegółowym w polu 139). Rozumiem, że wersja darmowa ma ograniczenia ale w komercyjnej chyba warto rozważyć taką opcję.
Odliczenie 1% możliwe także przy braku wpisanego KRS
Re: Odliczenie 1% możliwe także przy braku wpisanego KRS
Efekt ze spacją nie niezamierzony. Teraz można usunąć spację wpisując cokolwiek, akceptując a usunąć wpis.
" często brakuje wyboru spośród własnej bazy organizacji OPP (wraz z celem szczegółowym w polu 139)"
Nie rozumiem o jaki wybór chodzi?
Nie rozumiem o jaki wybór chodzi?
M.K. napisał(a) :
> " często brakuje wyboru spośród własnej bazy organizacji OPP (wraz z
> celem szczegółowym w polu 139)"
>
> Nie rozumiem o jaki wybór chodzi?
Myślę, że bary77 miał na myśli to, że lista OPP wbudowana w program jest niewystarczająca i dobrze by było by użytkownik mógł sobie dopisać na stałe do listy swoje OPP na zasadzie słownika aby nie 'palcować' za każdym razem numeru KRS. No i oczywiście pole cel szczegółowy 1% również by było wskazane tworzenie słownika, bo często cel szczegółowy sie powtarza i również łatwiej by było wybrać z listy
> " często brakuje wyboru spośród własnej bazy organizacji OPP (wraz z
> celem szczegółowym w polu 139)"
>
> Nie rozumiem o jaki wybór chodzi?
Myślę, że bary77 miał na myśli to, że lista OPP wbudowana w program jest niewystarczająca i dobrze by było by użytkownik mógł sobie dopisać na stałe do listy swoje OPP na zasadzie słownika aby nie 'palcować' za każdym razem numeru KRS. No i oczywiście pole cel szczegółowy 1% również by było wskazane tworzenie słownika, bo często cel szczegółowy sie powtarza i również łatwiej by było wybrać z listy
Ares, dokładnie o to mi chodziło. Chciałbym aby użytkownik komercyjny z wykupioną licencją miał wpływ na słownik organizacji OPP. Dobrze by było aby mógł dopisywać tam swoje OPP wraz z celem szczegółowym oraz aby mógł usunąć te OPP których nie używa (wpisane przez autora programu).
Teraz rozumiem.
Co do problemu ze spacją. Zrobiłem tak, że spacji nie przyjmuje ale można wpisać np. znak twardej spacji o kodzie [Alt]+[0160] (z klawiatury numerycznej) i wspomniany efekt wypełnienia kwoty 1% pozostanie.
Co do problemu ze spacją. Zrobiłem tak, że spacji nie przyjmuje ale można wpisać np. znak twardej spacji o kodzie [Alt]+[0160] (z klawiatury numerycznej) i wspomniany efekt wypełnienia kwoty 1% pozostanie.