Problem z rozliczeniem PIT-28.
Problem z rozliczeniem PIT-28.
Wynajmuję mieszkanie od 21 grudnia 2015 roku, 30 grudnia wpłaciłem zaliczkę na zryczałtowany podatek (8,5%) - była to kwota 72 zł. Przy rozliczaniu PIT-u 28 pokazuje w polu 119 pokazuje, że kwota do zapłaty wynosi 72zł. Czemu skoro zapłaciłem zaliczkę za grudzień 2015 (30 grudnia), a w styczniu zaliczkę za ten miesiąc?
Re: Problem z rozliczeniem PIT-28.
podatki płaci się za miesiąc a nie w miesiącu. w PIT 28 nie wpisujesz tej zaliczki jako zapłaconej musi Ci wyjść do zapłaty
Jakiej zaliczki nie wpisuje?
Wpisz kwotę 72 do poz 133. Skąd formularz może wiedzieć ze wpłaciłeś? i jest dobrze. Pamiętaj podatki płaci się do 20 następnego miesiąca . Czyli powinieneś zapłacić przy PIT 28 za grudzień ale skoro się pospieszyłeś to tak wychodzi,Ale to nie błąd po prostu nie płacisz.
W polu 133 kwotę 72 zł wpisałem, dalej pokazuje w 119 do zapłaty 72. Dlatego się zastanawiam czy US nie zacznie mnie ścigać za należność.
jeżeli masz na wpłacie za 12/2015 to nikt nie będzie ścigał .Ale żebyś spał spokojnie to przejdź sie do US osobiście i dowiedz się czy nie masz zaległości,lub pani urzędniczka nie zaksięgowała jako styczeń 2016
I pewnie tak zrobię, dziękuję za pomoc.
Nie masz żadnej zaległości we wpłatach, przecież ryczałt za grudzień wpłaca się w styczniu. A ty już zapłaciłeś w grudniu.
A ryczałt do zapłaty jest należny za miesiąc, w którym otrzymano zapłatę i wpłaca się go do 20-go następnego miesiąca, jak już wyżej napisano.
A ryczałt do zapłaty jest należny za miesiąc, w którym otrzymano zapłatę i wpłaca się go do 20-go następnego miesiąca, jak już wyżej napisano.