termin wydania
Re: termin wydania
PIT28 napisał(a) :
> Ale oni nie zmienią terminu składania deklaracji o wyborze formy opodatkowania.
>
> Ta jest do 20.I a ja nie chcę dwa razy chodzić do US.
>
> Właśnie sprawdziłem konkurencyjny program z gazety i muszę powiedzieć ze ten program
> tutaj jest o lata świetlne lepszy od tamtego z gazety. Ale tamten ma
> jedną niepodważalna zaletę, już jest.
>
> Wydruk i złożenie osobiście w pełni mnie satysfakcjonuje.
Również z niecierpliwością czekam na premierę programu, ale bez paniki. Zadne zeznanie roczne nie ma terminu do 20 stycznia. Najwcześniejszy termin to 31 stycznia i to do deklaracji ryczałtowych PIT-28, PIT-16A, oraz "zbiorówek" z wynagrodzeń PIT-4R, PIT-8AR. Do 20-go stycznia jest termin wyboru sposobu opodatkowania dochodów/przychodów, którego nie dołącza się do zeznań tylko osobnym pismem informuje się US o zmianie, lub CEIDG składa się wniosek o zmianę wpisu. Jeśli ktoś nie zmienia formy opodatkowania lub formy wpłat zaliczek to do 20 stycznia nie musi nic składać.
Nawet gdyby program już był to itak nie ma możliwości wysłania PIT-28 elektronicznie bo MF guzdrze się ze schematami. Próbowałem wysłać PIT-28 z programu Comarch Optima, na którym pracujemy i jest aktualna deklaracja PIT-28 , ale można ją tylko wydrukować i złożyć ręcznie bo przy wysyłce dostajemy komunikat:
"Deklaracja nie została wyeksportowana z powodu błędów. Na dzień udostępnienia wersji nie została opublikowana struktura pliku e-Deklaracji. Eksport będzie możliwy, gdy odpowiedni schemat zostanie opublikowany. [-2147467259]"
Na razie udało mi się wysyłać PIT-4R, PIT-8AR, bo PIT-11 również nie ma jeszcze schematu.
> Ale oni nie zmienią terminu składania deklaracji o wyborze formy opodatkowania.
>
> Ta jest do 20.I a ja nie chcę dwa razy chodzić do US.
>
> Właśnie sprawdziłem konkurencyjny program z gazety i muszę powiedzieć ze ten program
> tutaj jest o lata świetlne lepszy od tamtego z gazety. Ale tamten ma
> jedną niepodważalna zaletę, już jest.
>
> Wydruk i złożenie osobiście w pełni mnie satysfakcjonuje.
Również z niecierpliwością czekam na premierę programu, ale bez paniki. Zadne zeznanie roczne nie ma terminu do 20 stycznia. Najwcześniejszy termin to 31 stycznia i to do deklaracji ryczałtowych PIT-28, PIT-16A, oraz "zbiorówek" z wynagrodzeń PIT-4R, PIT-8AR. Do 20-go stycznia jest termin wyboru sposobu opodatkowania dochodów/przychodów, którego nie dołącza się do zeznań tylko osobnym pismem informuje się US o zmianie, lub CEIDG składa się wniosek o zmianę wpisu. Jeśli ktoś nie zmienia formy opodatkowania lub formy wpłat zaliczek to do 20 stycznia nie musi nic składać.
Nawet gdyby program już był to itak nie ma możliwości wysłania PIT-28 elektronicznie bo MF guzdrze się ze schematami. Próbowałem wysłać PIT-28 z programu Comarch Optima, na którym pracujemy i jest aktualna deklaracja PIT-28 , ale można ją tylko wydrukować i złożyć ręcznie bo przy wysyłce dostajemy komunikat:
"Deklaracja nie została wyeksportowana z powodu błędów. Na dzień udostępnienia wersji nie została opublikowana struktura pliku e-Deklaracji. Eksport będzie możliwy, gdy odpowiedni schemat zostanie opublikowany. [-2147467259]"
Na razie udało mi się wysyłać PIT-4R, PIT-8AR, bo PIT-11 również nie ma jeszcze schematu.
Przepraszam że nie odpowiadam na bieżąco ale to dlatego, że pracuję nad programem i zapominam tutaj zaglądać.
W tym tygodniu będzie wersja z PIT-28, 16A i 19A.
Pozdrawiam
M.K.
W tym tygodniu będzie wersja z PIT-28, 16A i 19A.
Pozdrawiam
M.K.
Aby nie podlegać obowiązkowi wpłaty zaliczki za grudzień 2015 r. podatnik winien, zgodnie z art. 44 ust. 6 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, do dnia 20 stycznia 2015 r. złożyć zeznanie podatkowe oraz dokonać zapłaty podatku wynikającego z tego zeznania. Wyżej wskazane warunki winny zostać spełnione łącznie. Dodać jednocześnie należy, iż sformułowanie „dokona zapłaty podatku na zasadach określonych w art. 45” nie oznacza, że w sprawie znajdzie zastosowanie art. 45 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych i podatek wynikający z zeznania złożonego do dnia 20 stycznia 2015 r. płatny będzie do dnia 30 kwietnia 2015 r.
Niestety, ale także ściągnąłem sobie konkurencyjny program z netu i zrobiłem PIT-36L, PITy-11 i 4R. Wysyłka bez problemu. Szkoda, bo przez wszystkie lata robiłem tylko na programie Pana Marcina, ale niestety czas mnie goni w związku z wyjazdem i dlatego skorzystałem z konkurencyjnego programu i tez jestem zadowolony, bo wszystko poszło gładko. Pozdrawiam ALL.
Spokojnie. MF umożliwia na razie wysyłkę przez E-deklaracje tylko pit-4R, pit-8AR, pit-37 i pit-39.
Dwa dni temu wysłałem PIT-36 i dostałem UPO.
Mylisz się kolego Ares. Jeżeli ktoś rozliczy się do 20 stycznia, wtedy nie płaci zaliczki za grudzień. A takich osób jest sporo, na przykład tacy, którzy weszli w II próg podatkowy i rozliczają zeznanie roczne z małżonkiem nie osiągającym dochodów. Wtedy im zależy żeby je złożyć do 20 stycznia.
Ares napisał(a) :
> PIT28 napisał(a) :
> > Ale oni nie zmienią terminu składania deklaracji o wyborze formy opodatkowania.
> >
> > Ta jest do 20.I a ja nie chcę dwa razy chodzić do US.
> >
> > Właśnie sprawdziłem konkurencyjny program z gazety i muszę powiedzieć ze ten
> program
> > tutaj jest o lata świetlne lepszy od tamtego z gazety. Ale tamten ma
> > jedną niepodważalna zaletę, już jest.
> >
> > Wydruk i złożenie osobiście w pełni mnie satysfakcjonuje.
> Również z niecierpliwością czekam na premierę programu, ale bez paniki. Zadne
> zeznanie roczne nie ma terminu do 20 stycznia. Najwcześniejszy termin to 31 stycznia
> i to do deklaracji ryczałtowych PIT-28, PIT-16A, oraz "zbiorówek" z
> wynagrodzeń PIT-4R, PIT-8AR. Do 20-go stycznia jest termin wyboru sposobu
> opodatkowania dochodów/przychodów, którego nie dołącza się do zeznań tylko osobnym
> pismem informuje się US o zmianie, lub CEIDG składa się wniosek o zmianę wpisu. Jeśli
> ktoś nie zmienia formy opodatkowania lub formy wpłat zaliczek to do 20 stycznia nie
> musi nic składać.
> Nawet gdyby program już był to itak nie ma możliwości wysłania PIT-28 elektronicznie
> bo MF guzdrze się ze schematami. Próbowałem wysłać PIT-28 z programu Comarch Optima,
> na którym pracujemy i jest aktualna deklaracja PIT-28 , ale można ją tylko wydrukować
> i złożyć ręcznie bo przy wysyłce dostajemy komunikat:
> "Deklaracja nie została wyeksportowana z powodu błędów. Na dzień udostępnienia
> wersji nie została opublikowana struktura pliku e-Deklaracji. Eksport będzie możliwy,
> gdy odpowiedni schemat zostanie opublikowany. [-2147467259]"
> Na razie udało mi się wysyłać PIT-4R, PIT-8AR, bo PIT-11 również nie ma jeszcze
> schematu.
Ares napisał(a) :
> PIT28 napisał(a) :
> > Ale oni nie zmienią terminu składania deklaracji o wyborze formy opodatkowania.
> >
> > Ta jest do 20.I a ja nie chcę dwa razy chodzić do US.
> >
> > Właśnie sprawdziłem konkurencyjny program z gazety i muszę powiedzieć ze ten
> program
> > tutaj jest o lata świetlne lepszy od tamtego z gazety. Ale tamten ma
> > jedną niepodważalna zaletę, już jest.
> >
> > Wydruk i złożenie osobiście w pełni mnie satysfakcjonuje.
> Również z niecierpliwością czekam na premierę programu, ale bez paniki. Zadne
> zeznanie roczne nie ma terminu do 20 stycznia. Najwcześniejszy termin to 31 stycznia
> i to do deklaracji ryczałtowych PIT-28, PIT-16A, oraz "zbiorówek" z
> wynagrodzeń PIT-4R, PIT-8AR. Do 20-go stycznia jest termin wyboru sposobu
> opodatkowania dochodów/przychodów, którego nie dołącza się do zeznań tylko osobnym
> pismem informuje się US o zmianie, lub CEIDG składa się wniosek o zmianę wpisu. Jeśli
> ktoś nie zmienia formy opodatkowania lub formy wpłat zaliczek to do 20 stycznia nie
> musi nic składać.
> Nawet gdyby program już był to itak nie ma możliwości wysłania PIT-28 elektronicznie
> bo MF guzdrze się ze schematami. Próbowałem wysłać PIT-28 z programu Comarch Optima,
> na którym pracujemy i jest aktualna deklaracja PIT-28 , ale można ją tylko wydrukować
> i złożyć ręcznie bo przy wysyłce dostajemy komunikat:
> "Deklaracja nie została wyeksportowana z powodu błędów. Na dzień udostępnienia
> wersji nie została opublikowana struktura pliku e-Deklaracji. Eksport będzie możliwy,
> gdy odpowiedni schemat zostanie opublikowany. [-2147467259]"
> Na razie udało mi się wysyłać PIT-4R, PIT-8AR, bo PIT-11 również nie ma jeszcze
> schematu.
Nie ma żadnego problemu z wysyłką PIT-36L i PIT-11 - wysłałem jak pisałem już wyżej z konkurencyjnego programu i mam potwierdzenia UPO.
Ale nas interesuje tylko TEN program. I czekamy TYLKO na niego. Oby pojawił się jak najszybciej... :)
zoltrax napisał(a) :
> Nie ma żadnego problemu z wysyłką PIT-36L i PIT-11 - wysłałem jak pisałem
> już wyżej z konkurencyjnego programu i mam potwierdzenia UPO.
zoltrax napisał(a) :
zoltrax napisał(a) :
Ale były to zapewne wzory PIT-36L(10) a PIT-11(22), które obowiązywały do końca 2015. Od stycznia 2016 obowiązują wzory PIT-36L(11) PIT-11(23) i tylko czekać na telefon US aby złożyć zeznanie na obowiązującym druku
Ale były to zapewne wzory PIT-36L(10) a PIT-11(22), które obowiązywały do końca 2015. Od stycznia 2016 obowiązują wzory PIT-36L(11) PIT-11(23) i tylko czekać na telefon US aby złożyć zeznanie na obowiązującym druku