ulga z tytułu niepracującego współmałżonka
ulga z tytułu niepracującego współmałżonka
znajomy ma przychód 15232,96 ; kup: 1668,72; zaliczki: 548,00. Rozlicza się z żoną, która nigdzie nie pracowała i nie miała żadnych dochodów. Wyliczyłam i wyszło, że nie może on skorzystać z ulgi na dzieci (ma ich dwoje: 2 i 3 lata) ani też z odliczenia za internet, gdyż maksymalnie ile można było mu odliczyć wykorzystał poprzez to, iż jego żona nigdzie nie pracowała. Czy w związku z tym trzeba składać pit 0 czy niekoniecznie? Może jeszcze poproszę o sprawdzenie mojego wyliczenia bo to moje początki.
Re: ulga z tytułu niepracującego współmałżonka
iloncia83 napisał(a) :
> znajomy ma przychód 15232,96 ; kup: 1668,72; zaliczki: 548,00. Rozlicza się
> z żoną, która nigdzie nie pracowała i nie miała żadnych dochodów.
> Wyliczyłam i wyszło, że nie może on skorzystać z ulgi na dzieci (ma ich
> dwoje: 2 i 3 lata) ani też z odliczenia za internet, gdyż maksymalnie ile
> można było mu odliczyć wykorzystał poprzez to, iż jego żona nigdzie nie
> pracowała. Czy w związku z tym trzeba składać pit 0 czy niekoniecznie? Może
> jeszcze poproszę o sprawdzenie mojego wyliczenia bo to moje początki.
Przy takiej zaliczce, jest to możliwe, bo kwota zmniejszająca przypadająca na żonę to 556.02zł, czyli więcej niż pobrane zaliczki.
Wydaje mi się jednak, że oprócz podanych kwot przychodu, kup i zaliczki występują jeszcze kwoty składek społecznych i zdrowotnych, bo z samego tego co napisałaś to raczej dopłata wychodzi, a nie zwrot.
Złożenie PIT/O i odliczenia to przywilej, a nie obowiazek ;-) Można go nie składać, skoro brak odliczeń.
> znajomy ma przychód 15232,96 ; kup: 1668,72; zaliczki: 548,00. Rozlicza się
> z żoną, która nigdzie nie pracowała i nie miała żadnych dochodów.
> Wyliczyłam i wyszło, że nie może on skorzystać z ulgi na dzieci (ma ich
> dwoje: 2 i 3 lata) ani też z odliczenia za internet, gdyż maksymalnie ile
> można było mu odliczyć wykorzystał poprzez to, iż jego żona nigdzie nie
> pracowała. Czy w związku z tym trzeba składać pit 0 czy niekoniecznie? Może
> jeszcze poproszę o sprawdzenie mojego wyliczenia bo to moje początki.
Przy takiej zaliczce, jest to możliwe, bo kwota zmniejszająca przypadająca na żonę to 556.02zł, czyli więcej niż pobrane zaliczki.
Wydaje mi się jednak, że oprócz podanych kwot przychodu, kup i zaliczki występują jeszcze kwoty składek społecznych i zdrowotnych, bo z samego tego co napisałaś to raczej dopłata wychodzi, a nie zwrot.
Złożenie PIT/O i odliczenia to przywilej, a nie obowiazek ;-) Można go nie składać, skoro brak odliczeń.
ale ze mnie gapa , no jasne ze mial odprowadzane składki na ubezp. społ.:2064,29 a na zdrowotne1020,55. Zatem nie trzeba dołączć tego pitu 0 bo to i tak nic nie da? czy tak
Na to wyglada. Skoro rozliczając się bez odpisów i tak dostaną zwrot całej zaliczki, to nie ma potrzeby mieszać do tego PIT/O.
Nie da się wycisnąć więcej, niż się włożyło ;-)
Nie da się wycisnąć więcej, niż się włożyło ;-)