korekta zeznania PIT 37

siwek

korekta zeznania PIT 37

Post autor: siwek »

Witam,
muszę dokonać korekty zeznania ponieważ mąż otrzymał dodatkowy PIT z ZUS-u , całkiem zapomnieliśmy, że pobierał chorobowe przez m-c. Nie wiem jak mam się za to zabrać . Zaznaczam korekta zeznania. Czy wpisuję wszystko tak jak składałam pierwotnie dodając PIT z ZUS-u ? Dobrze myślę ??

snykwa

Re: korekta zeznania PIT 37

Post autor: snykwa »

Tak. Wpisujesz jeszcze raz to samo i dopisujesz ten otrzymany PIT z ZUS. Przy wysyłaniu pojawi się okienko i tam wpiszesz powód korekty.

tomsko

Post autor: tomsko »

Witam, podepnę się :)
Czy można zrobić tak, że na zeznaniu (wysłanym) klikam "zapisz jako" i daję mu nazwę np. "pit2014-korekta" i później go sobie edytuję i wysyłam do US? Wtedy nie musiałbym przepisywać danych.
Nie wiem tylko czy z wysyłką nie będzie problemu, bo w poz. 3 są już numery z podpisem dla oryginalnego zeznania.
Można tak zrobić? Czy lepiej/bezpieczniej wypełnić korektę "od zera"?

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Można tak zrobić?
Nawet trzeba - pole 3, wstaw kursor i "wymaż" nr referencyjny.

tomsko

Post autor: tomsko »

Poszło jak po maśle. Dzięki!

awenida

Post autor: awenida »

Witam
Muszę zrobić korekte zeznania i usiluje znalezc zalacznik ORD-ZU, jednak bez rezultatu. Prosze o informacje gdzie jest ,,zaszufladkowany" :)

snykwa

Post autor: snykwa »

Po wypełnieniu korekty i naciśnięciu "wyślij" pojawi Ci się okienko i po prawej stronie będziesz miała "Wyjaśnienie przyczyny korekty deklaracji". Tam wpisujesz przyczyny korekty. To jest właśnie ORD-ZU.

Zablokowany