Nie ma za co.
Dziękuję za zgłoszenie wątpliwości. Po to jest to forum, aby dyskutować i "rozwiązywać" takie problemy.
Dziękuję Panom za baaaaaardzo liczne odpowiedzi na forum. :-)
Jeśli ktokolwiek ma wątpliwości/zastrzeżenia co do obliczeń w PITy 2014 to proszę o zgłoszenia. Teraz (po zakończeniu "najgorętszego sezonu") postaram się odpowiadać i uzasadniać dlaczego liczy tak a nie inaczej oraz szukać pomysłów (do zgłoszenia p.Marcinowi), aby PITy 2015 były jeszcze lepsze.
Na stronie http://ips-infor.com.pl/forum/ można zgłaszać np. swoje sugestie, zapotrzebowania na konkretny formularz itd.
---
Pozdrawiam
Anna
Do P. Marcina
Re: Do P. Marcina
Jak jest okazja to miałbym jeszcze jedno pytanie-jeśli można.
W programie PITy2009 była możliwość automatycznego obliczenia ulgi abolicyjnej w PIT-0.
W późniejszych programach nie ma już takiej możliwości.
Z jakiej przyczyny ta możliwość została wycofana? Czy był jakiś problem z tą ulgą, czy też po prostu tak zrezygnowano.
Wiem, że wielu osobom obliczenie ulgi sprawia duże problemy.
W programie PITy2009 była możliwość automatycznego obliczenia ulgi abolicyjnej w PIT-0.
W późniejszych programach nie ma już takiej możliwości.
Z jakiej przyczyny ta możliwość została wycofana? Czy był jakiś problem z tą ulgą, czy też po prostu tak zrezygnowano.
Wiem, że wielu osobom obliczenie ulgi sprawia duże problemy.
-
Z tego co mi wiadomo to w przyszłym roku będzie przywrócona możliwość obliczenia ulgi abolicyjnej przez program i wskazanie dla jakich przypadków należy obliczyć samodzielnie - takie są plany w tym zakresie.
Problem polega na tym, że ilość informacji podanych na PIT/ZG i PIT-36 jest ograniczona - dotyczy np. przedziałów czasowych dotyczących kosztów uzyskania przychodów ze stosunku pracy i działalności wykonywanej osobiście wymienionej w art. 13 pkt 5, 7 i 9 ustawy o PDoF (jeśli nie ma takich informacji to program nie jest w stanie pilnować przycięcia do prawidłowych limitów kosztów ustawowych), tj. brak informacji w kontekście całego roku podatkowego czy np. przedziały czasowe "zazębiały się" co ma wpływ na wysokość ulgi abolicyjnej (np. podatnik pracował w styczniu w Holandii, w lutym w Niemczech i Polsce, w marcu w Polsce itd.).
---
Pozdrawiam
Anna
Problem polega na tym, że ilość informacji podanych na PIT/ZG i PIT-36 jest ograniczona - dotyczy np. przedziałów czasowych dotyczących kosztów uzyskania przychodów ze stosunku pracy i działalności wykonywanej osobiście wymienionej w art. 13 pkt 5, 7 i 9 ustawy o PDoF (jeśli nie ma takich informacji to program nie jest w stanie pilnować przycięcia do prawidłowych limitów kosztów ustawowych), tj. brak informacji w kontekście całego roku podatkowego czy np. przedziały czasowe "zazębiały się" co ma wpływ na wysokość ulgi abolicyjnej (np. podatnik pracował w styczniu w Holandii, w lutym w Niemczech i Polsce, w marcu w Polsce itd.).
---
Pozdrawiam
Anna
Dziękuję za szybką odpowiedź. Domyślałem się, że to od ilości różnych informacji dostępnych będzie problemem z wyliczeniem automatycznym. Dobrze jeśli w tych zwykłych podstawowych dochodach będzie ta możliwość. W trudnych rozliczeniach podatnik i tak zazwyczaj korzysta z pomocy innych.
Również pozdrawiam.
Również pozdrawiam.
To może do programu PITy dodać dodatkowy formularz, niepowiązany z innymi, zaprojektowany przez Nas/Was i zatytułowany np. "Arkusz do obliczania ulgi abolicyjnej"?
Nie wszyscy przecież mają arkusz kalkulacyjny i nie potrafią posługiwać się nim...
Dwie-cztery pierwsze kolumny dotyczyłyby "progresji", a następne dwie-cztery - "proporcji".
I nie byłoby potrzeby korzystania z rocznika 2009.
To tylko taka moja sugestia oraz przemyślenia....
Pozdrawiam.
Nie wszyscy przecież mają arkusz kalkulacyjny i nie potrafią posługiwać się nim...
Dwie-cztery pierwsze kolumny dotyczyłyby "progresji", a następne dwie-cztery - "proporcji".
I nie byłoby potrzeby korzystania z rocznika 2009.
To tylko taka moja sugestia oraz przemyślenia....
Pozdrawiam.