Do P. Marcina

snykwa

Do P. Marcina

Post autor: snykwa »

Mam taki problem z rozliczeniem przykładowym. Rozliczenie z proporcją i progresją. Dane:
Kraj
Przychód 3500
KUP 111,25
Zaliczka 101
Społeczne 174,20
Zdrowotne 46,32

Niemcy:
Dochód 13 367,74

Holandia:
Dochód 18583,25
Podatek 7079,88
Społeczne 180
Zdrowotne 30

Problem:
Limit podatku do odliczenia z Holandii (poz.179 PIT-36) powinien wyjść 2820,83, tymczasem wychodzi 3000,38.
Spędziłem trochę czasu aby odkryć dlaczego ta kwota się nie zgadza.
Spowodowane jest to tym, że udział w tym wyliczeniu bierze (nie wiem w jaki sposób) kwota dochodów z Niemiec, która jest wpisana w PIT/ZG . Po usunięciu tej kwoty z PIT/ZG w poz. 179 PIT-36 pojawia się prawidłowa kwota 2820,83. Czy tak musi być czy ewentualnie można to zmienić aby program prawidłowo wyliczał limit podatku do odliczenia. Byłoby to duże ułatwienie.
Wiem, że ten rok podatkowy jest zakończony ale przydałoby to się na przyszłość. Więc jeśli znajdzie Pan chwilkę czasu i zajrzy na forum, proszę mi odpowiedzieć

M.K.

Re: Do P. Marcina

Post autor: M.K. »

Poproszę p.Annę (specjalistkę, analityka od podatków) gdy wróci z urlopu aby sprawdziła i odpowiedziała.

Analityk IPS

Post autor: Analityk IPS »

Witam,
rozumiem, że chodzi o rozliczenie indywidualne podatnika (tj. w poz. 6 zaznaczony kwadrat nr 1).
Dla tych danych program oblicza w poniższy sposób:
a) limit odliczenia dla poz. 179 = (poz. 177 * poz. 179a) / poz. 88 = (3 547,51 * 18 583,25) / 21 972,00 = 3000,38
b) kwota z poz. 179b jest większa od limitu, więc w poz. 179 program wstawia wartość przyciętą do limitu tj. 3000,38.
Proszę zerknąć do art. 27 ust. 9 ustawy o PDoF, który podaje m.in. "(...) W tym przypadku od podatku obliczonego od łącznej sumy dochodów odlicza się kwotę równą podatkowi dochodowemu zapłaconemu w obcym państwie. Odliczenie to nie może jednak przekroczyć tej części podatku obliczonego przed dokonaniem odliczenia, która proporcjonalnie przypada na dochód uzyskany w państwie obcym.".
Dlatego w algorytmie obliczeniowym w taki sposób pilnujemy limitu - uwzględniając wartość z poz. 177 (na wysokość której mają wpływ też kwoty z tych dwóch państw zagranicznych).
Jeśli potrzebne są dodatkowe wyjaśnienia to proszę o informację.

Pozdrawiam
Anna

snykwa

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Tak chodzi o rozliczenie indywidualne.
Przykład który przedstawiłem jest instrukcją jak obliczać takie dochody. Gdybym miał Waszego maila przesłałbym całą instrukcję do wglądu.
Sposób obliczenia limitu podatku z Holandii jest wytłumaczony w ten sposób:
podatek wyliczony od podstawy obliczenia podatku (z poz.176) x dochód z Holandii (w tym przypadku poz.198a) / łączny dochód z kraju i Holandii (w tej sytuacji poz. 88).
podatek od podstawy (21618x0,18)-556,02=3335,22

podstawiając do wzoru wygląda to następująco:
3335,22 x 18583,25 / 21972 = 2820,83.
Według tego tłumaczenia limit podatku do odliczenia wynosi 2820,83.
Po prostu dochody z kraju rozliczenia z "progresją" nie jest brane pod uwagę.
Zadałem pytanie ponieważ nie byłem pewien jaki jest właściwie prawidłowy sposób na wyliczenie tego limitu.
Wydaje mi się, że instrukcja w tym wypadku źle "instruuje".
Dziękuję p. Anno za wyjaśnienie. Jeśli będę miał jakieś jeszcze wątpliwości nie omieszkam poprosić o pomoc.
Pozdrawiam.

Analityk IPS

Nie ma za co.
O jakiej "instrukcji" jest mowa powyżej? Czy mógłby Pan zamieścić tutaj link do tej instrukcji (jak rozumiem jest to instrukcja urzędowa)?
Na forum można także załączać pliki, więc może mógłby Pan załączyć plik z taką instrukcją i wtedy sprawdzimy.
Z góry dziękuję.

---
Pozdrawiam
Anna

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Dzień dobry!
Zaciekawił mnie ten temat, pozwolę sobie na przytoczenie
fragmentu pt : OBLICZENIE PODATKU ZGODNIE Z USTAWĄ ABOLICYJNĄ PPiO 49211 i PPiO KP 33469.
pytanie czy to jest urzędowe wyjaśnienie - jest wprawdzie na wielu stronach US-ów, ale ...?

Pani Anno - przytacza pani fragment..cytuję;
Proszę zerknąć do art. 27 ust. 9 ustawy o PDoF, który podaje m.in. "(...) W tym przypadku od podatku obliczonego od łącznej sumy dochodów odlicza się kwotę równą
........ podatkowi dochodowemu zapłaconemu w obcym państwie. Odliczenie to nie może jednak przekroczyć tej części podatku obliczonego przed dokonaniem odliczenia, która proporcjonalnie przypada na dochód uzyskany w państwie obcym.".....
Jest tu mowa o państwie - nie państwach i w tych przykładach wyliczenia właśnie biorą dochód z poz.88 PIT-36, czyli bez dochodu z kraju rozliczanego progresją.

Fragment:
6) Limit podatku zapłaconego za granica podlegający odliczeniu – podatek obliczony z pkt 5 mnożymy przez dochód w Holandii tab.3 kol.8; następnie dzielimy przez łączny dochód z kraju i zagranicy poz. 88 PIT 36

Proszę o ew. odpowiedź, jeśli nie na forum to na moje PW -wla.gle

PS - próbowałem dołączyć plik, ale chyba nie mam uprawnień :-((.

Analityk IPS

Dla mnie wyjaśnieniem urzędowym jest np. oficjalna interpretacja Ministra Finansów zamieszczona w Dzienniku Urzędowym Ministra Finansów, interpretacje ogólne i interpretacje indywidualne dostępne na stronach MF, orzeczenia NSA i WSA.
Nawet odpowiedzi na "szybkiPIT" mają zastrzeżenie "Odpowiedzi udzielone w aplikacji mają charakter informacyjny i nie stanowią wykładni prawa.".
Faktycznie do zamieszczenia pliku na forum są potrzebne uprawnienia ... przepraszam.
Odpowiem po otrzymaniu treści instrukcji, o których tu mowa (adres e-mail wysłałam Panom).

---
Pozdrawiam
Anna

snykwa

Do wla.gle:
Tutaj nie chodzi o poz.88 z której bierze się dochód tylko o podatek wyliczony. W "instrukcji" podatek jest wliczany od sumy dochodów z kraju i Holandii pomniejszonych o składki na ub. społeczne i dlatego limit wychodzi 2820,83.
P. Annie chodzi o to, że podatek powinien być wyliczony po obliczeniu progresji w której to bierze udział dochód z Niemiec.
Po wyliczeniu podatku od samych dochodów krajowych i holenderskich podatek wyniósłby 3335,22 i limit wychodzi 2820,83.

Przy uwzględnieniu progresji podatek jest inny wnosi 3 547,51 i to daje ten wynik 3000,38.
Pytanie zasadnicze byłoby takie:
Czy do obliczenia limitu podatku do odliczenia z danego kraju (Holandia) bierzemy podatek wyliczony od sumy dochodów krajowych i tego kraju (Holandia),
czy podatek wyliczony od wszystkich dochodów (kraj+Holandia) czyli też tych których używamy do wyliczenia stopy procentowej (Niemcy).

Analityk IPS

Dziękuję Panom za przesłanie treści tych instrukcji.
Podważam punkt 5 z instrukcji, którą od Panów dostałam, ponieważ art. 27 ust. 9 ustawy o PDoF podaje m.in.: "Odliczenie to nie może jednak przekroczyć tej części podatku obliczonego przed dokonaniem odliczenia, która proporcjonalnie przypada na dochód uzyskany w państwie obcym." - jest tu mowa o "podatku obliczonego przed dokonaniem odliczenia", czyli o poz. 177; na jakiej podstawie w tej instrukcji obliczono jeszcze raz podatek pomijając dochody z Niemiec? Dochody z Niemiec POŚREDNIO wpływają na wysokość podatku obliczanego w poz. 177 tj. nie liczy się od nich podatku, ale mają wpływ na wysokość stopy procentowej zastosowanej do wyliczenia poz. 177. Moim zdaniem w pkt 5 tej instrukcji powinien wyjść wynik 3547,51 (tj. poz. 177). Skoro ustawa podaje "podatku obliczonego przed dokonaniem odliczenia" to na formularzu PIT-36 jest to poz. 177.
Wtedy w pkt 6 byłoby (3547,51 x 18 583,25) / 21 972,00 = 3000,38, czyli tak jak oblicza program PITy 2014.

---
Pozdrawiam
Anna

snykwa

Bardzo dziękuję p. Anno.
Podaję link do tłumaczenia rozliczenia, które potwierdza Pani odpowiedź (str 3 III. Obliczenie podatku i IV. Odliczenia od podatku).
http://ksiegowosc.infor.pl/podatki/pit/ ... anica.html
Oczywiście będą to inne pola w PIT-36 bo to inny rok.

Nie jesteśmy specjalistami od podatków ani prawnikami a ponieważ staramy się pomagać na tym forum jest to ważne aby nie wprowadzić później w błąd. Ustawy są przeważnie tak napisane, że zwykły obywatel nie jest w stanie sam dokładnie tego zrozumieć. Dowodem tego jest duża ilość interpelacji. Dobrze, że trafił się taki przykład i mogliśmy podyskutować bo to dało nam pewność (o ile zawsze można mieć pewność w dyskusji z US ale to już inna sprawa).

Zablokowany