Witam,
Z góry dzięki za pomoc.
Czytałem wczoraj sporo wpisów co i jak no i doszedłem dzięki nim do wypełnienia pita, poszedłem do informacji w US spytać się czy wszystko dobrze aby to wysłać i Pani mi powiedziała, że jest połowicznie dobrze, a mianowicie trzeba trochę tu zmienić trochę tu, żeby podatek do zapłacenia mi wyszedł 0, bo mi wyszło 315zł. Ale po wprowadzeniu jej danych mam do zapłacenia około 3k, a miało być 0:) co robię źle?
Wypełniam PIT36 + Pit/ZG (za Hollandie) + Pit/ZG (za Niemcy) + PIT/O.
O to dane jakie mam wyliczone (foto):
http://naforum.zapodaj.net/a506dc6d81f5.jpg.html
Wyliczenia wprowadziłem do formularzy w następujący sposób:
PIT36:
poz. 43: 17672,04
poz. 45: 17672,04
poz 86: 17672,04
poz 88: 17672,04
poz 149: 17672,04
poz 173: 17672,04
poz 174: 23293,70
poz 176: 17 672
poz 177: 2940,62
poz 179: 669,22
poz 181: 2271,40
poz 186: 1956,00
poz 191: 315,40
poz 192: 315
poz 194: 315
poz 209: 315
PIT/ ZG ( Holandia):
poz 9: 17672,04
poz 10: 669,22
PIT/ ZG ( Niemcy):
poz 8: 23293,70
PIT/O (ulga abolicyjna):
poz 43: 1956,00
Natomiast Pani z US kazała mi zmienić w tych pozycjach na takie wartości:
PIT36:
poz. 43: 40965,74
poz 44: 556,24
poz 186: 2271,4
PIT/O (ulga abolicyjna):
poz 43: 2271,4
Podatek należny do zapłacenia powinien się wyzerować no ale po wprowadzeniu tych danych do programu wychodzi, że mam zapłacić nie 0, a jakieś 3 tys. nie pamiętam dokładnie bo kombinuje z tym inaczej.
Wiem, że już mało czasu do rozliczenia, ale może ktoś pomóc mi z tym bo nie za bardzo orientuję się co jest nie tak..
Rozliczenie podatku Holandia + Niemcy konsultacja z US
Re: Rozliczenie podatku Holandia + Niemcy konsultacja z US
Rozumie, że nie masz dochodów z kraju w takim razie Twoje rozliczenie powinno wyjść na 0.
Rozliczenie masz wykonane prawidłowo z jednym zastrzeżeniem.
Ulga abolicyjna wynosi 2271,40. Wynika to z porównania kwot z poz.181 tego rozliczenia i pomocniczego w którym poz.181=0. Więc różnica to 2271,40. Wpisz tą kwotę w poz.43 w PIT-0 i wyjdzie Ci 0.
Ta pani powiedziała Ci bzdury ponieważ kwoty z rozliczenia z Niemiec nie dodaje się do polskich dochodów a z Holandii tak. Dlatego w poz.43 będziesz miał dochód równy dochodowi z Holandii. Zgadzała się jej tylko ulga abolicyjna.
Rozliczenie masz wykonane prawidłowo z jednym zastrzeżeniem.
Ulga abolicyjna wynosi 2271,40. Wynika to z porównania kwot z poz.181 tego rozliczenia i pomocniczego w którym poz.181=0. Więc różnica to 2271,40. Wpisz tą kwotę w poz.43 w PIT-0 i wyjdzie Ci 0.
Ta pani powiedziała Ci bzdury ponieważ kwoty z rozliczenia z Niemiec nie dodaje się do polskich dochodów a z Holandii tak. Dlatego w poz.43 będziesz miał dochód równy dochodowi z Holandii. Zgadzała się jej tylko ulga abolicyjna.
Tak dobrze rozumiesz nie mam żadnego dochodu w PL tylko dochód z Niemiec i Holandii. Jak poprawiłem to jest ok, ale ona właśnie mi kazała dodać dochód z Holandii 17672,04 + dochód z Niemiec 23293,70 bo ja właśnie w pozycji 43 miałem tylko dochód z Holandii.
Jeszcze raz. Do dochodów krajowych (gdyby były) dodaje się dochody z krajów z którymi mamy rozliczenie proporcjonalne (Holandia, Belgia, USA i inne). Z krajów z którymi mamy rozliczenie wyłączenia z progresją (Niemcy, Francja, Szwecja i inne)nie łączy się z krajowymi dochodami a służą tylko do wyliczenia stopy procentowej.
Dochód z Holandii przenosi się do poz.43 PIT-36 a dochód z Niemiec do poz.174.
Wszystko jest prawidłowo.
Jeśli wpisałeś dochód po pomniejszeniu o koszta to tych kosztów nie musisz już wpisywać w poz.44
Ewentualnie mogłeś wpisać w PIT/ZG w poz 9 kwotę 18228,28 a w kratkę kosztów 556,324 co przeniosło by do poz.43 PIT-36 kwotę 18225,28 a w poz.44 kwotę 556,24. Wynik końcowy będzie jednak taki sam.
Dochód z Holandii przenosi się do poz.43 PIT-36 a dochód z Niemiec do poz.174.
Wszystko jest prawidłowo.
Jeśli wpisałeś dochód po pomniejszeniu o koszta to tych kosztów nie musisz już wpisywać w poz.44
Ewentualnie mogłeś wpisać w PIT/ZG w poz 9 kwotę 18228,28 a w kratkę kosztów 556,324 co przeniosło by do poz.43 PIT-36 kwotę 18225,28 a w poz.44 kwotę 556,24. Wynik końcowy będzie jednak taki sam.
Ok rozumiem rozumiem tylko piszę co ona mi powiedziała dzięki za pomoc.
Możesz mi wyjaśnić jak dokładnie obliczyłeś tą ulgę abolicyjną, bo muszę rozliczyć dziewczynę, a skoro źle to wyliczyłem u siebie to i u niej będzie też źle.
Ja to robiłem w następujący sposób brałem w programie 2009 tworzyłem Pit36 + pit/zg gdzie w poz. 9 i 10 wpisywałem co trzeba następnie tworzyłem kolejno Pit36 + pit/zg tym razem wpisywałem w poz 8 dochód i różnica podatku do zapłacenia to była właśnie ulga abolicyjna.
Pozdrawiam.
Możesz mi wyjaśnić jak dokładnie obliczyłeś tą ulgę abolicyjną, bo muszę rozliczyć dziewczynę, a skoro źle to wyliczyłem u siebie to i u niej będzie też źle.
Ja to robiłem w następujący sposób brałem w programie 2009 tworzyłem Pit36 + pit/zg gdzie w poz. 9 i 10 wpisywałem co trzeba następnie tworzyłem kolejno Pit36 + pit/zg tym razem wpisywałem w poz 8 dochód i różnica podatku do zapłacenia to była właśnie ulga abolicyjna.
Pozdrawiam.
Robisz zestaw do wyliczenia głównego. Czyli PIT-36, PIT/ZG, Drugi PIT/ZG i PIT-0.
Wpisujesz kwoty zgodnie z zasadami. Niemieckie w poz.8 PIT/ZG a Holenderskie dochód poz.9 podatek poz.10.
Tworzysz drugi zestaw pomocniczy taki sam oprócz PIT-0.
Dochody krajowe (jeśli są wpisujesz w PIT-36, natomiast dochód z Niemiec w poz.8 PIT/ZG a dochód Holenderski też w poz.8 PIT/ZG. Podatku z Holandii nie wpisujesz nigdzie.
Porównujesz poz.181 z głównego zestawu z tym pomocniczym.
Jeśli nie ma dochodów z kraju to ulga zawsze będzie się równała poz.181 z głównego rozliczenia.
Bo w pomocniczym jest poz.181 = 0. 2271,40 - 0 = 2271,40. I tą kwotę wpisujesz w poz.43 w PIT-0 w tym głównym rozliczeniu.
Końcowy wynik musi wyjść zawsze taki sam(poz.209 lub 210) jak w tym pomocniczym zeznaniu(oczywiście inna sytuacja będzie gdy doliczamy zwrot odliczonego wcześniej podatku z zagranicy)
Wpisujesz kwoty zgodnie z zasadami. Niemieckie w poz.8 PIT/ZG a Holenderskie dochód poz.9 podatek poz.10.
Tworzysz drugi zestaw pomocniczy taki sam oprócz PIT-0.
Dochody krajowe (jeśli są wpisujesz w PIT-36, natomiast dochód z Niemiec w poz.8 PIT/ZG a dochód Holenderski też w poz.8 PIT/ZG. Podatku z Holandii nie wpisujesz nigdzie.
Porównujesz poz.181 z głównego zestawu z tym pomocniczym.
Jeśli nie ma dochodów z kraju to ulga zawsze będzie się równała poz.181 z głównego rozliczenia.
Bo w pomocniczym jest poz.181 = 0. 2271,40 - 0 = 2271,40. I tą kwotę wpisujesz w poz.43 w PIT-0 w tym głównym rozliczeniu.
Końcowy wynik musi wyjść zawsze taki sam(poz.209 lub 210) jak w tym pomocniczym zeznaniu(oczywiście inna sytuacja będzie gdy doliczamy zwrot odliczonego wcześniej podatku z zagranicy)
-
<P></P>
<P>Right after golf ball boots and boots or boots that you can find walked/run/worked right on the outside of in that they can read the companies gimmicky at the <a title="Borse Louis Vuitton Scontate" href="http://www.borselouis-it.com/"><strong>Borse Louis Vuitton Scontate</strong></a> camp. They'll likely could certainly advise <a title="Louis Vuitton Portafogli" href="http://www.borselouis-it.com/"><strong>Louis Vuitton Portafogli</strong></a> a variety to campaign. Today we have generally dangerous soles and therefore spoil my own personal conscious working and in addition i'm sure instruction online great <a title="Pochette Louis Vuitton" href="http://www.borselouis-it.com/"><strong>Pochette Louis Vuitton</strong></a> as well as as well as to restore your sweetheart numerous. </P>
<P></P>
<P>Right after golf ball boots and boots or boots that you can find walked/run/worked right on the outside of in that they can read the companies gimmicky at the <a title="Borse Louis Vuitton Scontate" href="http://www.borselouis-it.com/"><strong>Borse Louis Vuitton Scontate</strong></a> camp. They'll likely could certainly advise <a title="Louis Vuitton Portafogli" href="http://www.borselouis-it.com/"><strong>Louis Vuitton Portafogli</strong></a> a variety to campaign. Today we have generally dangerous soles and therefore spoil my own personal conscious working and in addition i'm sure instruction online great <a title="Pochette Louis Vuitton" href="http://www.borselouis-it.com/"><strong>Pochette Louis Vuitton</strong></a> as well as as well as to restore your sweetheart numerous. </P>
<P></P>