Mam tak:
rodzic: karta podatkowa, przychód z prywatnego najmu na PIT-28 (2500 zł.) plus emerytura.
dziecko: renta rodzinna plus przychód z prywatnego najmu na PIT-28 (2500 zł.)
Czy rodzic może się rozliczyć jako samotnie wychowujący i czy może skorzystać z ulgi na dziecko?
Można jako samotnie wychowujący
Re: Można jako samotnie wychowujący
Aby móc się rozliczyć jako samotnie wychowujący nie może:
- prowadzić działalności gospodarczej opodatkowanej podatkiem liniowym 19%, kartą podatkową, ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych (Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie w interpretacji indywidualnej z dnia 23.04.2009 r. nr IPPB1/415-248/09-2/KS) lub podatkiem tonażowym.
- prowadzić działalności gospodarczej opodatkowanej podatkiem liniowym 19%, kartą podatkową, ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych (Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie w interpretacji indywidualnej z dnia 23.04.2009 r. nr IPPB1/415-248/09-2/KS) lub podatkiem tonażowym.
ale w PIT-37 z emerytury może odliczyć ulgę na dziecko
W KIP wczoraj powiedzieli mi, że w PIT-37 może też rozliczać się jako samotnie wychowujący i może skorzystać z ulgi. Dziś znowu Pan mi powiedział, że nie przysługuje ani wspólne rozliczenie, ani ulga. Stąd moje pytanie.
Rodzic ma rentę rodziną, a nie emeryturę ale to chyba nie ma znaczenia w tym wypadku.
Rodzic ma rentę rodziną, a nie emeryturę ale to chyba nie ma znaczenia w tym wypadku.
ja jednak podtrzymuję swoje zdanie, że w PIT-37 z renty ma prawo do odliczenia ulgi na dziecko, ale nie może się rozliczyć jako samotny ojciec
Podzielam podtrzymanie koleżanki:
- karta podatkowa ojca pozbawia go możliwości rozliczenia jako samotny rodzic, nie pozbawia go jednak możliwości skorzystania z ulgi prorodzinnej z dochodów opodatkowanych wg skali podatkowej - w tym przypadku renta/emerytura
dochody dziecka:
- renta nie jest brana pod uwagę do ulgi prorodzinnej
- dochody dziecka uzyskane z NAJMU PRYWATNEGO opodatkowane ryczałtem ewidencjonowanym nie pozbawiają także ulgi prorodzinnej /co innego gdyby to było w ramach DG opodatkowanej ryczałtem/.
W KIP mogli źle zrozumieć Twoje zapytanie..
- karta podatkowa ojca pozbawia go możliwości rozliczenia jako samotny rodzic, nie pozbawia go jednak możliwości skorzystania z ulgi prorodzinnej z dochodów opodatkowanych wg skali podatkowej - w tym przypadku renta/emerytura
dochody dziecka:
- renta nie jest brana pod uwagę do ulgi prorodzinnej
- dochody dziecka uzyskane z NAJMU PRYWATNEGO opodatkowane ryczałtem ewidencjonowanym nie pozbawiają także ulgi prorodzinnej /co innego gdyby to było w ramach DG opodatkowanej ryczałtem/.
W KIP mogli źle zrozumieć Twoje zapytanie..