działalność w Angli i polskie dochody
działalność w Angli i polskie dochody
Praktycznie cały rok 2014 miałem działalnośc w Angli i tamtejsze biuro juz mnie rozliczyło, w Polsce w 2014 roku otrzymałem tylko 200 zł za parę dni stycznia 2014 (mam na tą sumke pit-11, i nie ma podatku) Czy moge sie rozliczyc w Polsce tylko z tego 200 zł razem z zoną czy musze jeszcze łączyc dochody z firmy angielskiej?
Re: działalność w Angli i polskie dochody
...>praktycznie cały rok 2014 miałem działalność w Anglii - a co to oznacza, praca najemna, DG ???.
....> łączyć dochody z firmy angielskiej? - kto był pracodawcą, czy to był stosunek pracy, zlecenie ???.
....> łączyć dochody z firmy angielskiej? - kto był pracodawcą, czy to był stosunek pracy, zlecenie ???.
W Anglii prowadziłem własną działalność gospodarczą
Dzień dobry!
Proszę nie traktować mojej wypowiedzi jako wiążącej.
Sprawa oczywista to sposób rozliczenia - wyłączenie z progresją.
Po poszukiwaniach nt. mam tylko parę sugestii:
1. Jako rezydent podatkowy Polski masz obowiązek wykazać wszystkie dochody - PL , EU
2. Sugerowałbym rozliczenie żony indywidualnie i męża indywidualnie - rozliczenie wspólne może być
niekorzystne
3. Jeśli rozliczysz się indywidualnie, to w razie korekty będziesz miał tylko swoje zeznanie do korekty
4. Przykładowo - z Twoim dochodem 200zł z PL i np. 50000zł z GB będzie zapłata podatku ok.34 zł
/stopa 16,89%/
Pozdrawiam - może cośkolwiek pomogłem , jeśli ktoś ma jakieś sugestie, poprawki to proszę .......
Proszę nie traktować mojej wypowiedzi jako wiążącej.
Sprawa oczywista to sposób rozliczenia - wyłączenie z progresją.
Po poszukiwaniach nt. mam tylko parę sugestii:
1. Jako rezydent podatkowy Polski masz obowiązek wykazać wszystkie dochody - PL , EU
2. Sugerowałbym rozliczenie żony indywidualnie i męża indywidualnie - rozliczenie wspólne może być
niekorzystne
3. Jeśli rozliczysz się indywidualnie, to w razie korekty będziesz miał tylko swoje zeznanie do korekty
4. Przykładowo - z Twoim dochodem 200zł z PL i np. 50000zł z GB będzie zapłata podatku ok.34 zł
/stopa 16,89%/
Pozdrawiam - może cośkolwiek pomogłem , jeśli ktoś ma jakieś sugestie, poprawki to proszę .......
Wspólne rozliczenie może być minimalnie korzystniejsze tylko przy braku dochodów żony. W innym przypadku lepiej indywidualnie.