Witam. Rozliczam pita na programie i wychodzi mi marny zwrot, mimo przekroczenia grubo kwoty wolnej od podatku. Domyślam się, że spowodowane może to być faktem, iż pracodawca uznawał już tę kwotę w wypłacaniu wynagrodzenia. Poniżej podaję dane:
Praca 01.01-17.08, umowa o pracę.
Przychód: 22447
Koszty uz. przychodu: 1112.48
Dochód: 21334,52
Zaliczka pobrana: 1415
składki ZUS: 3077,49
składki UZ: 1501,13
Dodam, że chciałabym rozliczyć również dojazdy do pracy, bo mieszkałam w innym mieście. Bilet miesięczny 105zł. Łącznie biletów kupiłam 4.
z góry dziękuję za pomoc :)
prośba o sprawdzenie pita
Re: prośba o sprawdzenie pita
Dodam również, że jeśli np. rozliczam sam internet (w zeszłym roku też rozliczałam), to zwrot rośnie do 294zł. Jednak, jeśli rozliczę również koszty dojazdów do pracy (420zł), to zwrot maleje do 169zł.
Nic z tego nie rozumiem :)
Nic z tego nie rozumiem :)
Z podanych przez Ciebie danych wynika, że koszty masz prawidłowo naliczone - osiem miesięcy*139,06=1112,48. /koszty podwyższone - miejsce pracy poza miejscem zamieszkania/.
Biletów imiennych w ten sposób się nie rozlicza - rozliczenie kosztów indywidualnych jest tylko wtedy, jeżeli wydatki na dojazdy -BILETY IMIENNE- przekraczają koszty standardowe - takie jak masz już naliczone.
Odlicz internet /jeśli nie odliczałaś dwa lata wstecz/ i będzie wszystko OK.
Biletów imiennych w ten sposób się nie rozlicza - rozliczenie kosztów indywidualnych jest tylko wtedy, jeżeli wydatki na dojazdy -BILETY IMIENNE- przekraczają koszty standardowe - takie jak masz już naliczone.
Odlicz internet /jeśli nie odliczałaś dwa lata wstecz/ i będzie wszystko OK.
Wia.gle wyjaśnił Ci już co do kosztów. Podam tylko, że rozliczając bez internetu wychodzi 186 do zwrotu.