ulga za leki, opatrunki, pieluchomajtki

danula

ulga za leki, opatrunki, pieluchomajtki

Post autor: danula »

1/Opatrunki i leki mam na jednej fakturze. Czy te opatrunki mogą być czy nie można odliczyć?
2/fv ze sklepu medycznego za pieluchomajtki- odlicza się pod leki czy rehabilitacja? Refundacji z NFZ 0zł

wla.gle

Re: ulga za leki, opatrunki, pieluchomajtki

Post autor: wla.gle »

1/2. Tylko leki - oczywiście leki zlecone przez lekarza mające powiązanie z niepełnosprawnością.

danula

ta osoba już nie żyje, nie zdążyła iść na komisje, cukrzyca i dalsze powikłania i dochodzące choroby. Mam nadzieję,że nie będą się czepiać

danula

a wenflon, przyrząd do przetaczania płynów- chyba nie?

snykwa

Post autor: snykwa »

Podstawą odliczenia powinno być posiadanie przez podatnika zaświadczenia lekarskiego wystawionego przez lekarza specjalistę, potwierdzającego, że dane urządzenie, sprzęt czy narzędzie jest niezbędne w rehabilitacji oraz czy będzie ułatwiać wykonywanie czynności życiowych. Możliwe jest bowiem, że jedne urządzenia, np. komputer, mogą podlegać odliczeniu, przez podatników, u których lekarz stwierdzi, że jest to urządzenie niezbędne w rehabilitacji. Możliwość odliczenia jest więc uzależniona od schorzenia na jakie cierpi osoba niepełnosprawna.
http://www.pit.pl/ulga_rehabilitacyjna_ ... e_3049.php
http://www.mf.gov.pl/documents/766655/1 ... c_2015.pdf

koleżanka

Post autor: koleżanka »

Danula, czy ty chcesz robić zeznanie zmarłej osoby ?

Czarek

Post autor: Czarek »

To ja się zapytuję szanownej osoby 'koleżanka', tak dla własnej wiedzy:

Czy główny SPADKOBIORCA ma do tego prawo?

To chyba też liczyć się będzie jako część spadku.

Osoba zmarła chyba nie jeden raz z tych ulg korzystała za życia i składała takie zeznania.

Pozdrawiam.

wla.gle

Rozliczyć może osoba oczywiście żyjąca /współmałżonek/, nie żyjący przecież nie może się rozliczyć !!!.

Prawo do ulg po zmarłym współmałżonku:

Podatnik w myśl przepisów ustawy o PIT nie traci prawa do wykazania ulg po śmierci współmałżonka. Organ podatkowy po śmierci podatnika zobowiązany jest powiadomić współmałżonka na podstawie posiadanych danych o wysokości dochodu lub przychodu zmarłego oraz wysokości wpłaconych zaliczek na podatek lub wpłaconego podatku, wskazując jednocześnie należną kwotę podatku pozostającego do zapłaty lub kwotę jego nadpłaty (art. 104 ust. 1 ustawy z dnia 29.08.1997 – Ordynacja podatkowa). Jeżeli zmarły małżonek (spadkodawca) poniósł wydatki, które uprawniały go do skorzystania z ulg i odliczeń, żyjący małżonek (spadkobierca) ma prawo do powiadomienia organu podatkowego w terminie 30 dni od dnia otrzymania informacji o dochodzie zmarłego o wysokości poniesionych wydatków.
Żyjący małżonek będący spadkobiercą po zmarłym mężu powinien przedstawić w Urzędzie Skarbowym dokumenty potwierdzające osiągnięte wydatki. W przypadku ulgi rehabilitacyjnej wśród dokumentów należy umieścić m.in. dokument poświadczający posiadanie przez zmarłego grupy inwalidzkiej, czy też rachunki za zakup sprzętu rehabilitacyjnego.
Podstawa prawna:
art. 6 ust. 2 oraz 2a ustawy z dnia 26 lipca 1991 roku o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz.U. 2012 poz. 361)
art. 104 ust. 1 i ust. 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 – Ordynacja podatkowa (Dz.U. 2005 Nr 8 poz. 60)

Za zmarłego nie można złożyć w jego imieniu zeznania, można się rozliczyć ze zmarłym małżonkiem, ale podatnikiem jest w tej sytuacji osoba żyjąca /współmałżonek/.

danula pisze :
.....ta osoba już nie żyje, nie zdążyła iść na komisje, cukrzyca i dalsze powikłania i dochodzące choroby. Mam nadzieję, że nie będą się czepiać.......

>a właśnie że się będą czepiać, jeśli nie miała grupy inwalidztwa,a najlepiej orzeczenia o niepełnosprawności..

Czarek

Post autor: Czarek »

Wszystko się zgadza.
Tylko, że czytałem gdzieś kiedyś podobny tekst jak ten:

> Podatnik w myśl przepisów ustawy o PIT nie traci prawa do wykazania ulg po śmierci
> współmałżonka. Organ podatkowy po śmierci podatnika zobowiązany jest powiadomić
> współmałżonka na podstawie posiadanych danych o wysokości dochodu lub przychodu
> zmarłego oraz wysokości wpłaconych zaliczek na podatek lub wpłaconego podatku,
> wskazując jednocześnie należną kwotę podatku pozostającego do zapłaty lub kwotę jego
> nadpłaty (art. 104 ust. 1 ustawy z dnia 29.08.1997 – Ordynacja podatkowa). Jeżeli
> zmarły małżonek (spadkodawca) poniósł wydatki, które uprawniały go do skorzystania z
> ulg i odliczeń, żyjący małżonek (spadkobierca) ma prawo do powiadomienia organu
> podatkowego w terminie 30 dni od dnia otrzymania informacji o dochodzie zmarłego o
> wysokości poniesionych wydatków.

ale nie było w nim mowy o małżonkach, tylko ogólnie o spadkodawcy/spadkobiorcy.
Ten tekst brzmiał mniej więcej tak:

" .... jeżeli zmarły spadkodawca poniósł wydatki, które uprawniały go do skorzystania z ulg i odliczeń, spadkobierca ma prawo do powiadomienia organu podatkowego ... "

i dlatego się Was zapytałem. Chciałem poukładać sobie w głowie... :-)

Tutaj też bardzo piękne podziękowania ode mnie dla 'wla.gle' za wypowiedzi i wyjaśnienie.

Ahoj!

wla.gle

Ne ma problema ...

Ahoj!

Zablokowany