NIEPEŁNOLETNI PRZEWODNIK OSOBY NIEWIDOMEJ

Przewodnik

NIEPEŁNOLETNI PRZEWODNIK OSOBY NIEWIDOMEJ

Post autor: Przewodnik »

Witam, mój dziadek jest osobą niewidomą (pierwsza grupa inwalidzka) i chciałby wpisać mnie jako swojego przewodnika. Jako, że jestem osobą niepełnoletnią (ukończone 17 lat) jeszcze potrzebny jest podpis rodzica/prawnego opiekuna, zaś moi rodzice nie chcą się zgodzić, ponieważ obawiają się, że urząd skarbowy będzie ich później ciągał. Jestem osobą, która miała tylko jedną umowę tzw. "zlecenie" na kwotę 20zł NETTO, żadnego przychodu więcej nie miała.
Chciałabym jak najwięcej dowiedzieć się na ten temat i czekam z niecierpliwością na Państwa podpowiedzi, pozdrawiam.

snykwa

Re: NIEPEŁNOLETNI PRZEWODNIK OSOBY NIEWIDOMEJ

Post autor: snykwa »

snykwa

Post autor: snykwa »

I jeszcze linki z naszego forum:
http://pit.dobry.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=3140
http://pit.dobry.pl/forum/viewtopic.php?f=11&t=6897

Nawet jakby dziadek wpisał Cię jako przewodnika i odliczył sobie ulgę (bo rozumie, że o to tutaj chodzi) to Ty musisz wykazać te dochody i się z nich rozliczyć (PIT-36 razem z innymi dochodami). Oczywiście podatku od tej kwoty byś nie zapłacił bo nie przekroczyłbyś 3091.

koleżanka

Post autor: koleżanka »

Wg mnie w przypadku kontroli US może mieć pewne wątpliwości czy faktycznie dziadek zapłacił tobie, czyli swojej wnuczce, za bycie jego przewodnikiem.

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Czytałem parę interpretacji na ten temat i generalnie w pierwszej grupie pokrewieństwa /np.ojciec-syn/,
US kwestionuje taką ulgę, natomiast co do wnuczki, to też jest pewne ryzyko, że US może jej nie uznać - obowiązek alimentacyjny itp.
Jeżeli już, to trzeba ją dobrze udokumentować - umowa, kwoty /jakieś potwierdzenie wypłaty tych kwot/
oraz sumaryczna kwota za cały rok - nie musi to być 2280 /górny limit/, może być mniej /może US wtedy popatrzy łaskawszym okiem "jakby co"/.

Czarek

Post autor: Czarek »

wla.gle napisał(a) :
> Jeżeli już, to trzeba ją dobrze udokumentować - umowa, kwoty /jakieś
> potwierdzenie wypłaty tych kwot/

Podpowiadam tylko:

Umowę taką najlepiej byłoby zawrzeć w obecności Notariusza, a to ze względu m.in. na to, że pracodawca jest osobą niewidomą i starszą.

Pozdrawiam.

Zablokowany