Witam,
Wysłałem elektronicznie PIT-37 wraz z PIT/O oraz PIT-38 gdzie zamiast Pesel uzupełniłem NIP - zwykły pracownik i umowa o dzieło. Dostałem status 200 czyli niby OK ale nie dostałem już od miesiąca zwrotu więc zacząłem się zastanawiać czy aby nie zrobiłem jakiegoś błędu. No i po przeglądnięciu internetu wyszło mi że powienien być Pesel. Czy jest to na tyle istotny błąd że wymaga wysłania korekty? Jeśli tak to czy wysłanie tak samo wypełnionych dokumentów jako "korekta zeznania" gdzie zamiast NIP będzie Pesel jest poprawnie?
Pozdrawiam
NIP zamiast PESEL na PIT-37/O i PIT-38
Re: NIP zamiast PESEL na PIT-37/O i PIT-38
bez przesady to nie jest aż taki poważny błąd aby miał wpływ na zwrot. Pracodawcy i tak robią samowolę i jedni wpisują pesel inni NIP. Jak na razie urzędy do tego podchodzą z przymrużeniem oka. Zresztą ja do swojego urzędu wysłałem z nr pesel a oni mi zwrot przysłali wpisując w tytule przelewu NIP ;) więc to wolna amerykanka jak widać.
Nie przejmuj się i czekaj cierpliwie na zwrot. Urząd ma na to 3 miesiące od dnia złożenia zeznania.
Nie przejmuj się i czekaj cierpliwie na zwrot. Urząd ma na to 3 miesiące od dnia złożenia zeznania.