Pit-37, problem z wysyłką.
-
Pit-37, problem z wysyłką.
Witam, jak wiadomo, w przypadku deklaracji przesyłanych elektronicznie podpis jest niepotrzebny. Zamiast tego, w celu weryfikacji podatnika wystarczy podać kwotę przychodu z deklaracji składanej w poprzednim roku (za rok 2013). Tutaj zaczynają się problemy, ponieważ nigdy nie wysyłałem pitu, więc jak będę mógł potwierdzić swoją tożsamość?
Re: Pit-37, problem z wysyłką.
Jeżeli nie składałeś PIT to wcale nie znaczy, że nie miałeś żadnych przychodów.
Przychód /jeśli takie miałeś/ można, a nawet trzeba, wpisać z np.; PIT-40, PIT-40A itp., to również są zeznania podatkowe roczne - z tym, że rozliczone np, przez pracodawcę czy ZUS.
Przychód /jeśli takie miałeś/ można, a nawet trzeba, wpisać z np.; PIT-40, PIT-40A itp., to również są zeznania podatkowe roczne - z tym, że rozliczone np, przez pracodawcę czy ZUS.
-
Hm, byłem na stażu w 2013 roku, więc to można też traktować jako przychody? Po stażu nie dostałem żadnego pitu.
Jeśli nie miałeś w 2013 roku żadnych dochodów wpisujesz 0.
-
Ok, wpisałem 0, wysłało normalnie i jest status 200. Czyli to wszystko? Będę mógł sprawdzić dalszy status wysłanego pitu?
Tak, statua oznacza,że jest OK.
-
Ok, pięknie dziękuje za wszystkie odpowiedzi, ale mam jeszcze jedno pytanie, czy dostanę jakieś potwierdzenie pisemne, że wszystko jest okej z moim pitem? Czy wystarczy, że dostałem status 200, pobrałem upo i będzie okej?
Po pobraniu UPO można go jeszcze wydrukować /na wieczną rzeczy pamiątkę/.
UPO czyli Urzędowe Poświadczenie Odbioru (elektroniczne) jest dokumentem potwierdzającym złożenie PIT-u w Urzędzie, i jest tak samo ważne jak pieczątka i podpis urzędnika.
Dokument ów można sobie wydrukować (jak pisze 'wla.gle') bądź zapisać na dysku do pliku .PDF.
Pozdrawiam.
Dokument ów można sobie wydrukować (jak pisze 'wla.gle') bądź zapisać na dysku do pliku .PDF.
Pozdrawiam.