Witam wszystkich serdecznie, to mój pierwszy post tutaj.
Chcę rozliczyć rok 2014, jednak żeby rozliczyć się przez internet, muszę wprowadzić kwotę przychodu za rok 2013. Wypełnionego w poprzednim roku PIT-37 nie wydrukowałam, a przez problemy z systemem na komputerze straciłam plik z rozliczeniem 2013. Kontrolnie uzupełniłam więc PIT-37 za rok 2013 i uzyskałam inną kwotę nadpłaty (dobrze ją pamiętam) niż wypełniając PIT w ubiegłym roku. Oznacza to, że popełniłam błąd - albo rok temu, albo dziś. Proszę więc o zweryfikowanie, jaka powinna być kwota nadpłaty.
Rozliczenie indywidualnie, małżonek rozliczał się oddzielnie.
PIT-11:
przychód - 8165,3
koszty uzyskania przychodów - 695,3
dochód - 7470
zaliczka pobrana przez płatnika - 452
składki na ubezp. społeczne - 780,47
składki na ubezp. zdrowotne - 475,05
PIT11-A:
przychód (poz.35) - 8198,89
zaliczka na podatek pobrana i odprowadzona przez płatnika - 1475
kwota dokonanego w roku podatkowym zwrotu, o którym mowa (...) - odliczenie od dochodu - 0, 00 zł
dodatkowo ulga na dziecko urodzone w czerwcu 2013 - 7 miesięcy
Z góry dziękuję za pomoc.
proszę o sprawdzenie
Re: proszę o sprawdzenie
Potwierdzam - 927, przy podanych przez Ciebie kwotach, /może sprawdź jeszcze raz te kwoty/.
Jeśli wyszła Ci inna nadpłata podatku - trzeba będzie złożyć korektę zeznania za 2013 oraz wyjaśnienie przyczyny złożenia tej korekty.
Jeśli wyszła Ci inna nadpłata podatku - trzeba będzie złożyć korektę zeznania za 2013 oraz wyjaśnienie przyczyny złożenia tej korekty.
Dziękuję Wam bardzo za pomoc, taka kwota faktycznie wychodziła mi przy wczorajszej próbie wprowadzenia danych do PIT-37 w e-Deklaracjach.
W ubiegłym roku wyszła mi niższa kwota - czy wobec tego po złożeniu korekty bez problemu otrzymam różnicę pomiędzy ubiegłoroczną deklaracją a tegoroczną korektą?
W ubiegłym roku wyszła mi niższa kwota - czy wobec tego po złożeniu korekty bez problemu otrzymam różnicę pomiędzy ubiegłoroczną deklaracją a tegoroczną korektą?
Tak otrzymasz różnicę, zastanawia mnie tylko dlaczego te kwoty się różnią. Musiały być inne kwoty lub czegoś nie wpisałaś. Jaka to była kwota? Rozliczenie musiało być poprawne, w przeciwnym razie na pewno miałabyś wezwanie z US. Możesz zawsze jeszcze udać się do US i poprosić o kopię tamtego rozliczenia i porównać.
snykwa napisał(a) :
> Tak otrzymasz różnicę, zastanawia mnie tylko dlaczego te kwoty się różnią.
> Musiały być inne kwoty lub czegoś nie wpisałaś. Jaka to była kwota?
> Rozliczenie musiało być poprawne, w przeciwnym razie na pewno miałabyś
> wezwanie z US. Możesz zawsze jeszcze udać się do US i poprosić o kopię
> tamtego rozliczenia i porównać.
Tak, na pewno musiałam coś namieszać w ubiegłym roku. Wtedy z jakiegoś powodu wyszła mi kwota 451 zł, wypełniałam zeznanie poprzez e-Deklaracje.
Tym razem skorzystałam z programu e-pity i potwierdziła się kwota podana przez Ciebie oraz wla.gle: 927 zł.
> Tak otrzymasz różnicę, zastanawia mnie tylko dlaczego te kwoty się różnią.
> Musiały być inne kwoty lub czegoś nie wpisałaś. Jaka to była kwota?
> Rozliczenie musiało być poprawne, w przeciwnym razie na pewno miałabyś
> wezwanie z US. Możesz zawsze jeszcze udać się do US i poprosić o kopię
> tamtego rozliczenia i porównać.
Tak, na pewno musiałam coś namieszać w ubiegłym roku. Wtedy z jakiegoś powodu wyszła mi kwota 451 zł, wypełniałam zeznanie poprzez e-Deklaracje.
Tym razem skorzystałam z programu e-pity i potwierdziła się kwota podana przez Ciebie oraz wla.gle: 927 zł.
452 wychodzi jak się nie wpisze składek zdrowotnych. To na pewno nie wina programu. Albo czegoś nie wpisałaś (ale wtedy by Cię "ścigali") albo jeszcze coś było czego teraz nie podałaś. Najlepiej byłoby przejść do US i sprawdzić rozliczenie za 2013.