Jak odliczyć podatki na dojazd do pracy w rocznym PIT37
Jak odliczyć podatki na dojazd do pracy w rocznym PIT37
Witam, mam taki problem, że nie pobierałem od pracodawcy dodatku za rozłąkę. W ujęciu rocznym jest to kwota 2502,56 gr z tytułu dwóch zakładów pracy. Mój problem jest w tym, że pracowałem w jednym (praca na 1/2 etatu) do 31.08.2014 a w drugim do 17.07.2014 r. ( pół etatu w jednym i pół etatu w drugim ) . A później już nie osiągałem przychodów. Bardzo proszę o pomoc jaka to będzie kwota w pozycji kosztów uzyskania przychodów i dochodu. Z góry bardzo dziękuję.
Re: Jak odliczyć podatki na dojazd do pracy w rocznym PIT37
Pracodawcy nie wystawili Ci kosztów w PIT-11?
Wystawili mi koszty uzyskania przychodów ( pozycja 26. )
No i jakie one są?
Koszty możesz odliczyć za miesiące faktycznej pracy. W miejscu kosztów wpisujesz sumę tych dwóch kosztów i zaznaczasz kwadracik "z wielu stosunków pracy" oraz, "dojazdów do pracy z innej miejscowości".
W drugiej pozycji masz wystawione koszty za 8 miesięcy "miejscowe"(890). Jeśli pracowałeś w innej miejscowości możesz je podnieść (8x139,06).
W drugiej pozycji masz wystawione koszty za 8 miesięcy "miejscowe"(890). Jeśli pracowałeś w innej miejscowości możesz je podnieść (8x139,06).
Zauważyłem, że na jednym PIT11 ( 973,42 ) jest zaznaczony kwadracik 3. , natomiast w drugim PIT11 jest zaznaczony kwadracik nr.1 ( 890 ). Pomógłbyś mi obliczyć jakie cyferki mam wpisać w koszty uzyskania przychodów ?
Czy praca z której otrzymałeś koszty 890 była w Twojej miejscowości czy dojeżdżałeś?
Do obu prac dojezdzalem.
Więc w pozycje kosztów możesz wpisać 2085,90 (973,42+1112,48).
Te drugie 1112,48 to 890 podwyższone w związku z dojazdem do pracy.
Jeśli będziesz robił to "naszym" programem to zaznacz kwadraciki "z wielu stosunków pracy" oraz, "dojazdów do pracy z innej miejscowości".
Te drugie 1112,48 to 890 podwyższone w związku z dojazdem do pracy.
Jeśli będziesz robił to "naszym" programem to zaznacz kwadraciki "z wielu stosunków pracy" oraz, "dojazdów do pracy z innej miejscowości".