KUP można doliczyć nawet jeżeli nie są wykazane - za każdy przepracowany miesiąc (nawet 1 dzień) należy się ryczałtowo 111,25 lub 139,06.
Ogólnie KUP w rozliczeniu rocznym należą się za FAKTYCZNIE wykonaną pracę - niezależnie od terminów wypłaty.
koszty uzyskania przychodu
Re: koszty uzyskania przychodu
Jeżeli to były dochody ze stosunku pracy to, jak pisze Czech, koszty się należą.
Nie może być innej odpowiedzi.
Uważam, że sprawa kosztów musi być wyjaśniona u pracodawcy, bo jeśli się faktycznie należą, ale trzeba to sprawdzić, to można sobie samemu je naliczyć.
Dobrze by mieć takie zaświadczenie od pracodawcy, że np." należą się koszty uzyskania przychodów w wys. takiej to a takiej" do tego jakaś pieczątka.
Nie może być innej odpowiedzi.
Uważam, że sprawa kosztów musi być wyjaśniona u pracodawcy, bo jeśli się faktycznie należą, ale trzeba to sprawdzić, to można sobie samemu je naliczyć.
Dobrze by mieć takie zaświadczenie od pracodawcy, że np." należą się koszty uzyskania przychodów w wys. takiej to a takiej" do tego jakaś pieczątka.
Do DragonFLY:
No trochę mnie poniosło - ale część mojej wypowiedzi jest odpowiedzią na Twoje pytanie.
I tak - jeśli masz dochody z Francji i z Polski, składasz PIT-36+PIT/ZG.
W pit-11 od pracodawcy masz wszystkie zwolnienia uwzględnione - dochód zwolniony z opodatkowania /Francja/ jest w poz.28 - należy go wpisać do ZG poz.8 i podać kraj uzyskania - Francja /poz.6/
Dochody uzyskane w Polsce wpisujesz w przynależne im wiersze - to wszystko - resztę program IPS sam wylicza.
Od wyliczonego podatku odliczasz zdrowotne i możesz odliczyć ew. ulgi.
Więcej grzechów nie pamiętam ...... koniec :-).
No trochę mnie poniosło - ale część mojej wypowiedzi jest odpowiedzią na Twoje pytanie.
I tak - jeśli masz dochody z Francji i z Polski, składasz PIT-36+PIT/ZG.
W pit-11 od pracodawcy masz wszystkie zwolnienia uwzględnione - dochód zwolniony z opodatkowania /Francja/ jest w poz.28 - należy go wpisać do ZG poz.8 i podać kraj uzyskania - Francja /poz.6/
Dochody uzyskane w Polsce wpisujesz w przynależne im wiersze - to wszystko - resztę program IPS sam wylicza.
Od wyliczonego podatku odliczasz zdrowotne i możesz odliczyć ew. ulgi.
Więcej grzechów nie pamiętam ...... koniec :-).
Dziękuje Wszystkim za pomoc.
myślę że powinnaś dopytać emeryta czy to nie jest chorobowe bądz jakaś premia bo podatek jest tak wyliczony że jest zwrot