Rozliczenie najmu garażu

doctorblade1

Rozliczenie najmu garażu

Post autor: doctorblade1 »

Witam
Wraz z żoną posiadamy garaż (mamy wspólność majątkową), który wynajmujemy od kwietnia 2014 r. Przychód z wynajmu garażu w kwocie 1800 zł. Oboje osiągamy dochody ze stosunku pracy . Wiem , że rozliczamy się w/g zasad ogólnych na PIT-36 .Tylko jest problem z obliczeniem wysokości podatku za wynajem więc mam parę pytań:
1.Czy do kosztów uzyskania przychodów mogę zaliczyć czynsz opłacany do spółdzielni(30 zł/mies)
2.Jak obliczyć należny podatek z najmu ,gdyż roczną kwotę zmniejszającą podatek(556,02 zł) naliczył pracodawca.
3. Czy wszystkie kwoty z najmu garażu dzielę po połowie z żoną ?

wla.gle

Re: Rozliczenie najmu garażu

Post autor: wla.gle »

1. Tak - jeżeli w umowie najmu nie jest napisane, że czynsz opłaca najmujący.
2. Program sam Ci to policzy - mnie wyszła dopłata /bez innych odliczeń/ ok. 260 zł, liczysz normalnie -rozliczenie wspólnie z małżonkiem i do przychodów doliczasz kwotę z najmu, a do kosztów 30*12=360.
3. Tak - jeżeli nie było zgłoszenia, że któreś z Was opłaca podatek z najmu w całości i jeśli macie "współwłasność" w tym garażu, a nie jako oddzielną własność któregoś z małżonków.

doctorblade1

[quote="wla.gle"]1. Tak - jeżeli w umowie najmu nie jest napisane, że czynsz opłaca najmujący.
2. Program sam Ci to policzy - mnie wyszła dopłata /bez innych odliczeń/ ok. 260 zł, liczysz normalnie -rozliczenie wspólnie z małżonkiem i do przychodów doliczasz kwotę z najmu, a do kosztów 30*12=360.
3. Tak - jeżeli nie było zgłoszenia, że któreś z Was opłaca podatek z najmu w całości i jeśli macie "współwłasność" w tym garażu, a nie jako oddzielną własność któregoś z małżonków.[/quote]

Dziękuję bardzo za odpowiedź.
Tylko jeszcze jedno , dlaczego " 30*12 =360 " jeżeli wynajmujemy od kwietnia? Czy nie powinno być 9*30 ?
Dobrze rozumiem ,że wszystkie te kwoty wpisuję w tabelę ,,Najem lub dzierżawa" Czy coś wpisuję w rubrykę nr 73 w PIT 36?

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Oczywiście 9*30, tak "najem i dzierżawa", jakoś kwiecień umknął.
Pozdrowienia ...

Czech

Post autor: Czech »

Wydaje mi się, że odpowiedź na pytanie nr 2 trzeba by uzupełnić.
Uzyskując dochody z wynajmu należy wyliczać na bieżąco zaliczkę na podatek dochodowy.
Zaliczkę oblicza się zgodnie z art.27 czyli (dochód x 18%)-kwota wolna.

jeżeli przyjąć, że od kwietnia dochód wynosi 1800-30=1770 , to już za maj wychodzi kwota do zapłaty.

Jeżeli najem nie jest jedynym źródłem zarobkowania to wtedy trzeba zawiadomi pracodawcę, żeby nie rozliczał kwoty wolnej. Jeżeli się tego nie zrobiło to wtedy w rozliczeniu rocznym trzeba "zwrócić" kwotę wolną odliczaną podwójnie.
Jeżeli zaliczki z najmu nie były płacone w ciągu roku to należy je zapłacic w rozliczeniu rocznym uwzględniając odsetki oraz proponuję napisać odrębne pismo o "czynnym żalu".

Tylko czy 1800 to jest na miesiąc czy na rok ?
Ba jak za cały rok to moje uzupełnienie jest zbyteczne.

doctorblade1

[quote="Czech"]Wydaje mi się, że odpowiedź na pytanie nr 2 trzeba by uzupełnić.
Uzyskując dochody z wynajmu należy wyliczać na bieżąco zaliczkę na podatek dochodowy.
Zaliczkę oblicza się zgodnie z art.27 czyli (dochód x 18%)-kwota wolna.

jeżeli przyjąć, że od kwietnia dochód wynosi 1800-30=1770 , to już za maj wychodzi kwota do zapłaty.

Jeżeli najem nie jest jedynym źródłem zarobkowania to wtedy trzeba zawiadomi pracodawcę, żeby nie rozliczał kwoty wolnej. Jeżeli się tego nie zrobiło to wtedy w rozliczeniu rocznym trzeba "zwrócić" kwotę wolną odliczaną podwójnie.
Jeżeli zaliczki z najmu nie były płacone w ciągu roku to należy je zapłacic w rozliczeniu rocznym uwzględniając odsetki oraz proponuję napisać odrębne pismo o "czynnym żalu".

Tylko czy 1800 to jest na miesiąc czy na rok ?
Ba jak za cały rok to moje uzupełnienie jest zbyteczne.[/quote]

To jest kwota uzyskana z najmu od kwietnia do grudnia 2014 r. Z tego co mi wiadomo to jak zaczynamy otrzymywać dochody, które są wymienione w PIT-2, to powinniśmy płatnikowi przed pierwszym wynagrodzeniem roku następnego złożyć stosowne pisemko, ze mamy dochody z najmu wg skali, wiec ten nie będzie potrącał 1/12 kwoty zmniejszającej podatek.

Czech

A co przeszkadza aby pracodawca w ciągu roku przestał potrącać 1/12 kwoty wolnej ?

doctorblade1

To jak jest prawidłowo z odwołaniem tego PIT-2 u pracodawcy??? Sam już nie wiem ! Kiedy musiałem to zrobić? Z chwilą uzyskania pierwszego dochodu z najmu ? Zrobiłem to na początku tego roku.

Czech

Prawidłowo jest aby przy obliczaniu zaliczki z najmu "obowiązkowo" odliczać 556,02.
Pit-2 składa się aby pracodawca odliczał 1/12 .
Jeżeli przestaje się spełniać warunki zawarte w PIT-2 należy o tym zawiadomić pracodawcę.

Nie znam przypadku aby Urzędy Skarbowe "ścigały" za spóźnienie , ale wtedy trzeba zwrócić podwójnie odliczoną kwotę wolną.

marmurek

Post autor: marmurek »

Jeżeli chodzi o najem garażu, to warto pamiętać, że jest to najem lokalu użytkowego. W konsekwencji regulacja prawna dot. takiego najmu jest inna niż w przypadku najmu tutaj: http://umowanajmu.info/category/umowa-n ... zytkowego/

Zablokowany