Wia.gle poczytaj:
http://www.money.pl/podatki/poradniki/a ... 33387.html
odpowiedź urzędu na wysłaną korektę
Re: odpowiedź urzędu na wysłaną korektę
snykwa napisał(a) :
> Też miałem ochotę ale trzeba pedałować do US lub ZUS aby uwierzytelnić. Już
> pedałowałem do NFOZ i ZUS jak tam chciałem uzyskać dostęp. Nie można było
> załatwić tego za jednym zamachem, zrobić taki jeden ePUAP i mieć dostęp do
> wszystkiego. Już mi zaczyna brakować szarych komórek aby zapamiętać te
> wszystkie loginy i hasła.
hmm. Przecież zakładając epuap masz dostęp też do zusu. Jedynie NFZ trzeba mieć osobno bo nie wspiera epuapu.
Także to 2 rzeczy do zapamiętania ;)
> Też miałem ochotę ale trzeba pedałować do US lub ZUS aby uwierzytelnić. Już
> pedałowałem do NFOZ i ZUS jak tam chciałem uzyskać dostęp. Nie można było
> załatwić tego za jednym zamachem, zrobić taki jeden ePUAP i mieć dostęp do
> wszystkiego. Już mi zaczyna brakować szarych komórek aby zapamiętać te
> wszystkie loginy i hasła.
hmm. Przecież zakładając epuap masz dostęp też do zusu. Jedynie NFZ trzeba mieć osobno bo nie wspiera epuapu.
Także to 2 rzeczy do zapamiętania ;)
Tak, w tym wypadku ale na razie do ZUS mam PUE. Poza tym miałem na myśli też wszystkie inne hasła i loginy np. do poczty, do tego forum, do banku itd, itp...
zalety cyfryzacji ;) co zrobisz
Na rynku są dostępne fajne czytniki biometryczne dzięki którym możemy sobie poustawiać wszędzie logowanie za pomocą palca.
Jednak dużą wadą tego rozwiązania jest to, że po dłuższym czasie używania tylko palca wszystkie hasła wyleca nam z głowy i będzie problem sobie je przypomnieć jak zajdzie taka potrzeba.
Jednak jak się wpisuje hasła ręcznie to zachodzą w tzw. pamięć mięśniową i w moim wypadku na przykład wpisuję je niemal automatycznie wogóle nie skupiając się nad tym co wpisuje ;)
Na rynku są dostępne fajne czytniki biometryczne dzięki którym możemy sobie poustawiać wszędzie logowanie za pomocą palca.
Jednak dużą wadą tego rozwiązania jest to, że po dłuższym czasie używania tylko palca wszystkie hasła wyleca nam z głowy i będzie problem sobie je przypomnieć jak zajdzie taka potrzeba.
Jednak jak się wpisuje hasła ręcznie to zachodzą w tzw. pamięć mięśniową i w moim wypadku na przykład wpisuję je niemal automatycznie wogóle nie skupiając się nad tym co wpisuje ;)