Witam,
Znajomy sam sobie rozliczył PIT, w mojej ocenie nieprawidłowo ale nie jestem pewna w związku z czym mam 2 pytania: (dodam, że deklaracja już poszła elektronicznie do US)
1) Został wpisany adres zameldowania z Bolesławca, jednak Urząd Skarbowy we Wrocławiu-Krzyki. Obecnie mieszka we Wrocławiu - chciał złożyć PIT we Wrocławiu ze względu na jakieś tam korzści. Czy to jest błąd? Czy Trzeba skorygować adres zamieszkania (na Wrocław)?
2) Druga sprawa - wszystkie PITy 11 zostały złożone na US w Bolesławcu i adres podatnika również został podany bolsławiecki (czyli zameldowania), gdyż podatnik nie poinformował pracodawcy o innym adresie. Na PIT 11 jest zaznaczone okienko, że koszty uzyskania przychodów są podwyższone ze względu na zamieszkanie w innej miejsowości (realnie jednak było w tej samej). Czy w związku z tym trzeba skorygować jakoś jeszzce koszty uzyskania przychodów?
Czy trzeba skorygować koszty uzyskania przychodów?
Re: Czy trzeba skorygować koszty uzyskania przychodów?
ni7a napisał(a) :
> 1) Został wpisany adres zameldowania z Bolesławca, jednak Urząd Skarbowy we
> Wrocławiu-Krzyki. Obecnie mieszka we Wrocławiu - chciał złożyć PIT we
> Wrocławiu ze względu na jakieś tam korzści. Czy to jest błąd? Czy Trzeba
> skorygować adres zamieszkania (na Wrocław)?
Zeznanie powinno być złożone do urzędu właściwego dla adresu ZAMIESZKANIA na dzień 31.12.2014
Jeżeli złożył gdzie indziej to trudno. Urzędy same między sobą prześlą zeznanie do właściwego.
Zameldowanie skarbówki już nie interesuje. W zeznaniu powinien być wpisany aktualny adres zamieszkania.
>
> 2) Druga sprawa - szystkie PITy 11 zostały złożone na US w Bolesławcu i
> adres podatnika również został podany bolsławiecki (czyli zameldowania),
> gdyż podatnik nie poinformował pracodawcy o innym adresie. Na PIT 11 jest
> zaznaczone okienko, że koszty uzyskania przychodów są podwyższone ze
> względu na zamieszkanie w innej miejsowości (realnie jednak było w tej
> samej). Czy w związku z tym trzeba skorygować jakoś jeszzce koszty
> uzyskania przychodów?
To już sam podejmuje ryzyko. Jeżeli adres zamieszkania był w tej samej miejscowości co praca to powinien sobie wpisać standardowe KUPy. Jeżeli wpisał podwyższone to ryzykuje. W przypadku kontroli będzie musiał udowodnić, że mieszkał poza miejscowością gdzie pracował.
> 1) Został wpisany adres zameldowania z Bolesławca, jednak Urząd Skarbowy we
> Wrocławiu-Krzyki. Obecnie mieszka we Wrocławiu - chciał złożyć PIT we
> Wrocławiu ze względu na jakieś tam korzści. Czy to jest błąd? Czy Trzeba
> skorygować adres zamieszkania (na Wrocław)?
Zeznanie powinno być złożone do urzędu właściwego dla adresu ZAMIESZKANIA na dzień 31.12.2014
Jeżeli złożył gdzie indziej to trudno. Urzędy same między sobą prześlą zeznanie do właściwego.
Zameldowanie skarbówki już nie interesuje. W zeznaniu powinien być wpisany aktualny adres zamieszkania.
>
> 2) Druga sprawa - szystkie PITy 11 zostały złożone na US w Bolesławcu i
> adres podatnika również został podany bolsławiecki (czyli zameldowania),
> gdyż podatnik nie poinformował pracodawcy o innym adresie. Na PIT 11 jest
> zaznaczone okienko, że koszty uzyskania przychodów są podwyższone ze
> względu na zamieszkanie w innej miejsowości (realnie jednak było w tej
> samej). Czy w związku z tym trzeba skorygować jakoś jeszzce koszty
> uzyskania przychodów?
To już sam podejmuje ryzyko. Jeżeli adres zamieszkania był w tej samej miejscowości co praca to powinien sobie wpisać standardowe KUPy. Jeżeli wpisał podwyższone to ryzykuje. W przypadku kontroli będzie musiał udowodnić, że mieszkał poza miejscowością gdzie pracował.
Ostatnio zmieniony 11 mar 2015, o 18:07 przez Wirus, łącznie zmieniany 1 raz.
Powinno wpisywać się aktualny adres zamieszkania w momencie składania zeznania.
Natomiast zeznanie składa się do US właściwego na zamieszkanie w ostatnim dniu podatkowym roku czyli w tym wypadku 31.12.2014.
Myślę, że trzeba skorygować jednak wielu podatników tak postępuje jak Twój znajomy aby uzyskać wyższy KUP.
Edit:
Wirus mnie uprzedził i wszystko wyjaśnił.
Natomiast zeznanie składa się do US właściwego na zamieszkanie w ostatnim dniu podatkowym roku czyli w tym wypadku 31.12.2014.
Myślę, że trzeba skorygować jednak wielu podatników tak postępuje jak Twój znajomy aby uzyskać wyższy KUP.
Edit:
Wirus mnie uprzedził i wszystko wyjaśnił.
Czyli rozumiem, że samo wpisanie błędnego adresu nie wymaga jeszcze korekty. Ale i tak ją będę musiała ją złożyć, bo zwyczajnie się pomylił i chciał rozliczyć się we Wrocławiu nie bardzo wiedząc o co w tym chodzi...
Co do KUPów... to znaczy, że jeżeli większość roku 2014 pracował poza miejscem zamieszkania, ale np. w grudniu przeprowadził się do Wrocławia a to można zostawić koszty podwyższone ?
Wiem, że sporo osób tak robi że zostawia podwyższone, jednak zazwyczaj podają zarówno US jak i adres którzy rzeczywiście bedzie poza miejscem zamieszkania a tutaj mamy adres-Wrocław, praca-Wrocław, koszty-podwyższone. I zastanawiam się czy urząd do tego się nie doczepi.
Czy może razem z korektą PITu związaną z adresem dodać jeszcze jakieś wyjaśnienie?
Co do KUPów... to znaczy, że jeżeli większość roku 2014 pracował poza miejscem zamieszkania, ale np. w grudniu przeprowadził się do Wrocławia a to można zostawić koszty podwyższone ?
Wiem, że sporo osób tak robi że zostawia podwyższone, jednak zazwyczaj podają zarówno US jak i adres którzy rzeczywiście bedzie poza miejscem zamieszkania a tutaj mamy adres-Wrocław, praca-Wrocław, koszty-podwyższone. I zastanawiam się czy urząd do tego się nie doczepi.
Czy może razem z korektą PITu związaną z adresem dodać jeszcze jakieś wyjaśnienie?
ni7a napisał(a) :
> Co do KUPów... to znaczy, że jeżeli większość roku 2014 pracował poza
> miejscem zamieszkania, ale np. w grudniu przeprowadził się do Wrocławia a
> to można zostawić koszty podwyższone ?
>
KUPy są liczone miesięcznie. Więc wtedy musiałby zastosować 11x podwyższone i 1x standardowe
> Wiem, że sporo osób tak robi że zostawia podwyższone, jednak zazwyczaj
> podają zarówno US jak i adres którzy rzeczywiście bedzie poza miejscem
> zamieszkania a tutaj mamy adres-Wrocław, praca-Wrocław, koszty-podwyższone.
> I zastanawiam się czy urząd do tego się nie doczepi.
>
Jak już wspomniałem urząd zawsze może wezwać podatnika do kontroli. Nawet jak w adresach będzie ok. Jeżeli podatnik zastosuje podwyższone KUPy to będzie musiał w jakiś sposób udowodnić, że mieszkał poza miejscowością gdzie pracował.
> Czy może razem z korektą PITu związaną z adresem dodać jeszcze jakieś
> wyjaśnienie?
Składając korektę zawsze trzeba dołączyć wyjaśnienie przyczyny korekty zeznania (ORD-ZU)
> Co do KUPów... to znaczy, że jeżeli większość roku 2014 pracował poza
> miejscem zamieszkania, ale np. w grudniu przeprowadził się do Wrocławia a
> to można zostawić koszty podwyższone ?
>
KUPy są liczone miesięcznie. Więc wtedy musiałby zastosować 11x podwyższone i 1x standardowe
> Wiem, że sporo osób tak robi że zostawia podwyższone, jednak zazwyczaj
> podają zarówno US jak i adres którzy rzeczywiście bedzie poza miejscem
> zamieszkania a tutaj mamy adres-Wrocław, praca-Wrocław, koszty-podwyższone.
> I zastanawiam się czy urząd do tego się nie doczepi.
>
Jak już wspomniałem urząd zawsze może wezwać podatnika do kontroli. Nawet jak w adresach będzie ok. Jeżeli podatnik zastosuje podwyższone KUPy to będzie musiał w jakiś sposób udowodnić, że mieszkał poza miejscowością gdzie pracował.
> Czy może razem z korektą PITu związaną z adresem dodać jeszcze jakieś
> wyjaśnienie?
Składając korektę zawsze trzeba dołączyć wyjaśnienie przyczyny korekty zeznania (ORD-ZU)