PIT 11 i PIT 8c - Korekta

grzeama

PIT 11 i PIT 8c - Korekta

Post autor: grzeama »

Witam
Rozliczyłem i wysłałem już do US PIT 11 na formularzu PIT 37. Dodam iż rozliczałem się samodzielnie i nie korzystałem z żadnych odliczeń. Dziś otrzymałem pocztą PIT 8C a w nim wpisany przychód na kwotę 150 zł tytułem zwrotu opłaty za egzamin. Pytanie czy powinienem złożyć korektę zeznania? I jeśli tak to na jakim formularzu? Czy muszę ponownie rozliczyć PIT 11 łącznie z PIT 8C? W jakiej rubryce wpisać przychód z PIT 8C. Z tego co doczytałem się w sieci i dobrze zrozumiałem, wynika że powinien złożyć korektę na formularzu PIT 36.

Wirus
Kontakt:

Re: PIT 11 i PIT 8c - Korekta

Post autor: Wirus »

Zgodnie z przepisami korekta na druku PIT-36

Wypełniasz wszystko od początku razem z PIT-11

Dochód z PIT-8C wpisujesz w "inne źródła".

Wyjdzie Ci ok. 27zł niedopłaty

Przy wysyłce pojawi Ci się pole do wpisania przyczyny. Krótko i zwięźle coś w stylu "Nieuwzględnienie dochodów z PIT-8C w zeznaniu podatkowym"

grzeama

Post autor: grzeama »

A co jeśli we wcześniejszym rozliczeniu na PIT 37 wynikła kwota niedopłaty 3 zł i ta niedopłata została już wcześniej wpłacona? Czy mogę te 3 zł uwzględnić w części K PIT 36 w rubryce nr 196 tj: Suma wpłaconych zaliczek oraz wpłaconych przez płatników?

Wirus
Kontakt:

Post autor: Wirus »

nie. Nigdzie nie wpisujesz już wpłaconej kwoty

Wtedy po prostu dopłacasz jeszcze różnicę niedopłaty wynikającą z korekty zeznania.

Zablokowany