Praca w holandii oraz PIT-8C z polski
Praca w holandii oraz PIT-8C z polski
Witam. Mam dylemat jak to rozliczyć, normalnie rozliczałem się w pl US tylko z hol. i wychodziło na zero, ale teraz doszedł PIT-8C z programu rekomendacyjnego z pol.
Rozumiem, że nie mogę obniżyć podatku wynikającego z pit 8c za pomocą holenderskiego podatku (metoda proporcjonalna), ale czy nie istnieje kwota wolna od podatku z samej polski czy muszę połączyć dochody z nl+pl? Wobec tego zabrałem się do wypełniania pita i wyszły mi dziwne liczby.
Najpierw wpisuję Holandię czyli Pit ZG:
poz. 9 - 76905,25 zł, minus kwota kosztów 1335 zł
poz. 10 - 20357,70 zł
Dane przechodzą do PIT 36 z automatu i wyliczają podatek czyli:
poz. 176 - dochód do opodatkowania po zaokrągleniu 75 570 zł, podatek 13 046,58 czyli dużo mniej niż zapłaciłem w nl i wychodzę na zero.
Teraz wpisuję dochody z pita 8C w poz.81 - 400 zł i wychodzi podatek w kwocie 69,07 zł i pytanie dlaczego taka kwota? Skoro 400 X 18%(wg skali) = 72 zł
Jak program to przelicza. Z tego co widzę to łączy dochody nl+pl ale podatek uwzględnia tylko z nl czyli powinienem zapłacić 72 a nie 69?
Rozumiem, że nie mogę obniżyć podatku wynikającego z pit 8c za pomocą holenderskiego podatku (metoda proporcjonalna), ale czy nie istnieje kwota wolna od podatku z samej polski czy muszę połączyć dochody z nl+pl? Wobec tego zabrałem się do wypełniania pita i wyszły mi dziwne liczby.
Najpierw wpisuję Holandię czyli Pit ZG:
poz. 9 - 76905,25 zł, minus kwota kosztów 1335 zł
poz. 10 - 20357,70 zł
Dane przechodzą do PIT 36 z automatu i wyliczają podatek czyli:
poz. 176 - dochód do opodatkowania po zaokrągleniu 75 570 zł, podatek 13 046,58 czyli dużo mniej niż zapłaciłem w nl i wychodzę na zero.
Teraz wpisuję dochody z pita 8C w poz.81 - 400 zł i wychodzi podatek w kwocie 69,07 zł i pytanie dlaczego taka kwota? Skoro 400 X 18%(wg skali) = 72 zł
Jak program to przelicza. Z tego co widzę to łączy dochody nl+pl ale podatek uwzględnia tylko z nl czyli powinienem zapłacić 72 a nie 69?
Re: Praca w holandii oraz PIT-8C z polski
Jeśli są dochody w Polsce i Holandii, to przeczytaj objaśnienie do poz. 179 w PIT-36.
W tej pozycji trzeba wyliczyć limit /program tego nie robi/ podatku zagranicznego, możliwy do odliczenia.
Wg mnie rozliczasz się na - PIT-36, PIT/ZG , PIT/O-do odliczenia ew. ulgi abolicyjnej.
Ulgę abolicyjną możesz odliczyć - ale nie musisz.
Dasz radę - jeśli będą wątpliwości to proszę pytać.
W tej pozycji trzeba wyliczyć limit /program tego nie robi/ podatku zagranicznego, możliwy do odliczenia.
Wg mnie rozliczasz się na - PIT-36, PIT/ZG , PIT/O-do odliczenia ew. ulgi abolicyjnej.
Ulgę abolicyjną możesz odliczyć - ale nie musisz.
Dasz radę - jeśli będą wątpliwości to proszę pytać.
Dzięki za odpowiedź, po obliczeniach własnych wg objaśnienia z poz 179 wychodzi, że program dodatkowo pomniejsza o 556,02 (kwotę wolną od podatku - czy tak można jeżeli chodzi o zagranicę?) i podwyższa kwotę podatku zapłaconego za granicą o właśnie te brakujące 3 zł. - pytanie dlaczego? W poz. 177 podatek od wspólnych dochodów(pomniejszony o 556,02 wychodzi dobrze). Czy mógłby ktoś wpisać te dane powyżej i odpowiedzieć dlaczego tak się dzieje, męczy mnie to już drugi dzień. W najgorszym wypadku pierwszy raz od kilku lat nie wyślę online tylko napisze jak ja to widzę i po prostu zaniosę do us :)
Limit podatku jaki możesz odliczyć z zagranicy to 13049,51.
Natomiast podatek jaki wychodzi Ci od wspólnej kwoty dochodów z Holandii i kraju to 13118,58.
Różnica to właśnie 69,07.
Nie możesz odliczyć kwoty podatku z zagranicy w kwocie 20357,70 tylko ten limit czyli 13049,51.
Limit się wylicza: liczy się podatek jak w kraju od sumy kwot z Holandii i w Polsce to właśnie 13118,58.
Następnie ten wyliczony podatek mnoży się przez dochód z Holandii i dzieli przez sumę dochodów z Holandii i Polski i tu otrzymujesz 13049,51.
Od podatku 13118,58 - 13049,51=69,07.
Program to wyliczył fantastycznie.
Oczywiści ulga abolicyjna wyjdzie Ci 0 więc nie ma jej co odliczać. Do zapłaty masz 69 zł.
Ta różnica o którą pytasz (3 zł) wynika ze specyfiki wyliczenia proporcjonalnego.
Natomiast podatek jaki wychodzi Ci od wspólnej kwoty dochodów z Holandii i kraju to 13118,58.
Różnica to właśnie 69,07.
Nie możesz odliczyć kwoty podatku z zagranicy w kwocie 20357,70 tylko ten limit czyli 13049,51.
Limit się wylicza: liczy się podatek jak w kraju od sumy kwot z Holandii i w Polsce to właśnie 13118,58.
Następnie ten wyliczony podatek mnoży się przez dochód z Holandii i dzieli przez sumę dochodów z Holandii i Polski i tu otrzymujesz 13049,51.
Od podatku 13118,58 - 13049,51=69,07.
Program to wyliczył fantastycznie.
Oczywiści ulga abolicyjna wyjdzie Ci 0 więc nie ma jej co odliczać. Do zapłaty masz 69 zł.
Ta różnica o którą pytasz (3 zł) wynika ze specyfiki wyliczenia proporcjonalnego.
To dlaczego wg tego wzoru jak policzyłem za pomocą kalkulatora to pozycja 179 wynosi 13046,625 a nie jak podaje program 13 049,51 ?:) I tu są właśnie te brakujące 3 złote bo przecież nie mogę pomniejszyć podatku wynikającego z dochodu w Polsce podatkiem z Holandii, czyli od tych 400 z pozycji "inne" powinienem zapłacić 72 zł a nie 69 zł? Jaka to specyfika metody proporcjonalnej bo kompletnie zgłupiałem? Us mnie za to nie usadzi?
Ok, już wiem jak program to liczy - bierze podstawę opodatkowania zaokrągloną do pełnych złotych z pozycji 176 czyli bez końcówki 0,25 zł. Ja zaś liczyłem dochody poz. 88 i 45. bez zaokrąglania i dlatego wyszła różnica 3 zł. Czyli rozumiem, że mogę śmiało wysyłać takiego Pita, nie będzie problemów mimo iż de facto pomniejszam podatek polski holenderskim o 3 zł.?
Ok, już wiem jak program to liczy - bierze podstawę opodatkowania zaokrągloną do pełnych złotych z pozycji 176 czyli bez końcówki 0,25 zł. Ja zaś liczyłem dochody poz. 88 i 45. bez zaokrąglania i dlatego wyszła różnica 3 zł. Czyli rozumiem, że mogę śmiało wysyłać takiego Pita, nie będzie problemów mimo iż de facto pomniejszam podatek polski holenderskim o 3 zł.?
Spokojnie możesz wysłać.
Jeśli jest jakiś problem z tymi rozliczeniami to dlatego, że w US pracują tylko ludzie i też nie zawsze to rozumieją.
Miałem taki przypadek 2 lata temu, że US-owi wychodziło 1 zł (nadpłaty więcej) inaczej niż mnie. Okazało się, że mieli program (lub mnie tylko tak powiedzieli) który wyliczał podatek z dochodu którego wcześniej nie zaokrąglał do pełnej złotówki.
Postanowiłem im udowodnić, że nie mają racji i żeby nie twierdzili, że ja mam zły program to zrobiłem to w e-deklaracjach. W końcu to program Min. Finansów to musi być dobrze - tak im powiedziałem. Oczywiście miałem rację. Ich miny - bezcenne.
Jeśli jest jakiś problem z tymi rozliczeniami to dlatego, że w US pracują tylko ludzie i też nie zawsze to rozumieją.
Miałem taki przypadek 2 lata temu, że US-owi wychodziło 1 zł (nadpłaty więcej) inaczej niż mnie. Okazało się, że mieli program (lub mnie tylko tak powiedzieli) który wyliczał podatek z dochodu którego wcześniej nie zaokrąglał do pełnej złotówki.
Postanowiłem im udowodnić, że nie mają racji i żeby nie twierdzili, że ja mam zły program to zrobiłem to w e-deklaracjach. W końcu to program Min. Finansów to musi być dobrze - tak im powiedziałem. Oczywiście miałem rację. Ich miny - bezcenne.
Witam ponownie. Ponieważ na dniach wysyłam pit postanowiłem jeszcze raz przeanalizować wszystko i wyszło mi, że brakujące złotówki powstają nie z powodu zaokrągleń tylko z tego, że program stosując wzór z poz. 179 odejmuje kwotę wolną od podatku(556,02) od podatku obliczonego wg skali od łącznych dochodów uzyskanych za granicą i w Polsce o której w ww. wzorze nie ma słowa.
Mam natomiast inne pytanie. Mianowicie chciałbym odliczyć składki zdrowotne zapłacone w NL ale nie wiem ile mogę? Składki nie były odliczane od podatku w NL. W Urzędzie Skarbowym(w razie kontroli) chcą ode mnie dokument, gdzie czarno na białym napisana jest podstawa wymiaru składki za ubezpieczenie zdrowotne w NL. Czy istnieje taki dokument bo nic nie mogę znaleźć. Moja składka to 77 euro każdego miesiąca.
Mam natomiast inne pytanie. Mianowicie chciałbym odliczyć składki zdrowotne zapłacone w NL ale nie wiem ile mogę? Składki nie były odliczane od podatku w NL. W Urzędzie Skarbowym(w razie kontroli) chcą ode mnie dokument, gdzie czarno na białym napisana jest podstawa wymiaru składki za ubezpieczenie zdrowotne w NL. Czy istnieje taki dokument bo nic nie mogę znaleźć. Moja składka to 77 euro każdego miesiąca.
doktorek2 napisał(a) :
> Witam ponownie. Ponieważ na dniach wysyłam pit postanowiłem jeszcze raz
> przeanalizować wszystko i wyszło mi, że brakujące złotówki powstają nie z
> powodu zaokrągleń tylko z tego, że program stosując wzór z poz. 179
> odejmuje kwotę wolną od podatku(556,02) od podatku obliczonego wg skali od
> łącznych dochodów uzyskanych za granicą i w Polsce o której w ww. wzorze
> nie ma słowa.
Jak to nie ma słowa o kwocie wolnej.
Powyżej Ci napisałem >Limit się wylicza: liczy się podatek jak w kraju od sumy kwot z Holandii i w Polsce to właśnie 13118,58.<
A jak się wylicza podatek w kraju :( dochódx0.18) - 556,02. Tu jest ta kwota wolna.
Co do składek to nigdy nie odliczałem. Jeśli miałeś Jaaropgaaf to:
(INGEHOUDEN BIJDRAGE ZORGVERZEKERINGSWET) - ubezpieczenie zdrowotne.
Loon Zorgverzekeringswet - dochód brutto podlegający ustawowemu ubezpieczeniu zdrowotnemu.
> Witam ponownie. Ponieważ na dniach wysyłam pit postanowiłem jeszcze raz
> przeanalizować wszystko i wyszło mi, że brakujące złotówki powstają nie z
> powodu zaokrągleń tylko z tego, że program stosując wzór z poz. 179
> odejmuje kwotę wolną od podatku(556,02) od podatku obliczonego wg skali od
> łącznych dochodów uzyskanych za granicą i w Polsce o której w ww. wzorze
> nie ma słowa.
Jak to nie ma słowa o kwocie wolnej.
Powyżej Ci napisałem >Limit się wylicza: liczy się podatek jak w kraju od sumy kwot z Holandii i w Polsce to właśnie 13118,58.<
A jak się wylicza podatek w kraju :( dochódx0.18) - 556,02. Tu jest ta kwota wolna.
Co do składek to nigdy nie odliczałem. Jeśli miałeś Jaaropgaaf to:
(INGEHOUDEN BIJDRAGE ZORGVERZEKERINGSWET) - ubezpieczenie zdrowotne.
Loon Zorgverzekeringswet - dochód brutto podlegający ustawowemu ubezpieczeniu zdrowotnemu.