Przychody z Holandii

Enia

Przychody z Holandii

Post autor: Enia »

Witam grzecznie. Proszę o podpowiedź. hmmm mam trzy deklaracje a mianowicie:

1. raczej "Jaaropgaaf" nie ma określenia na deklaracji ale są pozycje:
Heffingsliin - 9606 Euro
Loonheffing - 315
Arbeidskorting - 129
Loon Zvw - 9 606 Euro
Loondagen - 113,00
Loonuren - (-1,00)

2 . Do powyższego jest dodatkowe zestawienie informacji PIT-11 po Polsku:
przychód z tytułu zadań w Holandii, od którego nie pobrano zaliczek na polski podatek doch. - kwota 30964,50 zł
Podatek dochodowy zapłacony w Holandii 314,48 euro, równowartośc tej kwoty w pln 1313,42 zł

3. i jeszcze do tego PIT-11 z pracy w Holandii jak wyżej ale wersja polska .
Przychód 31407,18 pln
Koszty...778,75
dochód 30628,43
zaliczki nie ma.
Skł. społecz. 2574,32
zdrowotne 1251,55

Czy w tym PIT-11 mam już zawarte, przeliczone wszystko z pozycji 1 jaaropag i z tego pit-11 przenosze kwoty do pit-36

Enia

Re: Przychody z Holandii

Proszę o jakiś odzew...

snykwa

Post autor: snykwa »

Trudno mi odpowiedzieć nie widząc tego na oczy. Wygląda to tak jakby część 2 była tłumaczeniem części 1 z pracy u holenderskiego pracodawcy ( kwota 30964,50 zł była po odliczeniu diet i KUP? ) a cześć 3 była innym pitem od polskiego pracodawcy z pracy z Holandii (albo i nie- mam wątpliwości i dlaczego nie ma podanych zaliczek?).
Co do PIT-36 to do tego będzie jeszcze potrzebny PIT/ZG (poz.9 i 10). Poczekajmy na opinie innych.

Enia

też mi to tak wygląda, natomiast ten PIT-11 jest wystawiony przez tego samego pracodawcę Holenderskiego. hmmm...sama już nie wiem jak na to spojrzeć....

Enia

prac na pewno była tylko z Holandii. Czy firma mogła wystawić dwa pity Holenderski i na jego podstawie polski pit-11? Już sama nie wiem

Enia

aaaa... ta firma w Holandii to był jeden ten sam pracodawca. POMOCY

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Przypatruję się tym dochodom z Holandii i nic innego nie mogę wymyślić jak:

- pracodawca jest z Polski
- okres wykonywania pracy za granicą /Holandia/ jest 7-mcy /nie liczę dni/, bo KUP 778,75 tj. 7m-cy
- wobec powyższego okres wykonywania pracy /pozostawania w stosunku pracy/ ponad 183 dni
- polski płatnik nie miał obowiązku /i nie powinien/ pobierać zaliczki na podatek
- kwoty społeczne i zdrowotne do odliczenia przy rozliczaniu z US w Polsce

Przyznam, że nie jestem pewny czy zostały odliczone 30% diety za każdy dzień, ale skoro KUP zostały wyszczególnione, to diety są chyba do odliczenia.

Jeżeli podatnik nie miał dochodów w Polsce to zastosowanie ulgi abolicyjnej zlikwiduje cały podatek.

Przyznam, że nie jestem pewny tego, jednak może mój wpis naprowadzi innych forumowiczów na jakieś
przemyślenia, które tutaj pomogą.

Po to jest to forum, żeby dzielić się przemyśleniami..

Proszę o inne opinie...

O... w międzyczasie jak pisałem /zajęło to trochę czasu/ Enia ponowiła temat
Ostatnio zmieniony 5 mar 2015, o 19:19 przez wla.gle, łącznie zmieniany 1 raz.

Czech

Post autor: Czech »

Podejrzewam, że mamy tutaj do czynienia z przypadkiem gdy pracownik spędził za granicą więcej niż 183 dni.
Do 183 dni pracodawca rozlicza podatek w Polsce - to będzie PITnr 3 a później od 184-tego dnia trzeba płacić podatek w Hoalndii - i to jest jaaropag+PIT nr 2.
ZUS prawdopodobnie cały w Polsce - na podst.E101

wla.gle

Post autor: wla.gle »

do Czecha:
A może to jest tak?

Do końca 2006 r. pracodawca nie miał możliwości wcześniejszego zaprzestania pobierania i odprowadzania zaliczek w Polsce niż po upływie 183 dni pobytu pracownika za granicą. Nawet jeżeli wysyłając pracownika za granicę z góry było wiadomo, że okres jego pracy przekroczy 183 dni to dopiero po upływie tego okresu możliwe było zaprzestanie pobierania zaliczek w Polsce.

Przepis ten daje możliwość wcześniejszego zaprzestania odprowadzania zaliczek w Polsce w sytuacji gdy pracodawca przewiduje, że wynagrodzenie za pracę poza granicami nie będzie podlegało opodatkowaniu w Polsce. Przepis ten pozwala na uniknięcie przejściowego podwójnego opodatkowania wynagrodzeń, w sytuacji gdy przepisy zagraniczne nakazują odprowadzanie podatku już od pierwszego dnia pracy w danym kraju.

W tej sytuacji pracodawca ma prawo od pierwszego dnia wyjazdu pracownika zaprzestać odprowadzania zaliczek na podatek w Polsce.

Enia

Cudownie że jest jakiś odzew, już daje on do myślenia.... ale muszę się dowiedzieć czy w takim razie do ZG przenosze kwoty jak podano z informacji do PIT11 gdzie wyliczone są kwoty ??? i tyle.... czy rozliczam wszystko na podstawie tego PIT-11 jej ...już jestem skołowana....
):

Zablokowany