Ulga na pełnoletnie dziecko

semar

Ulga na pełnoletnie dziecko

Post autor: semar »

Witam serdecznie

Mój pełnoletni syn niestety w 2013/14 nie zaliczył roku na jednej z uczelni. Od września rozpoczął ponownie naukę na innej od 1-go roku. Czy są tu jakieś przeciwwskazania do odliczenia pełnej kwoty ulgi na uczące się dziecko? Dodam jeszcze, że cały czas pozostawał na utrzymaniu rodziców a w wakacje podjął pracę tymczasową ale jego zarobek nie przekroczył 2000 zł. Rozumiem, że zeznanie składa w swoim imieniu?

Z góry dziękuję za informację

snykwa

Re: Ulga na pełnoletnie dziecko

Post autor: snykwa »

Kiedy ukończył te niezaliczone studia.

Wirus
Kontakt:

Post autor: Wirus »

i czy spowodowało to utratę statusu studenta? (został skreślony z listy studentów) czy może miał przesuwane terminy zaliczeń itp. Czy po prostu zmienił kierunek od września zmienił kierunek?

Napisz wszystko dokładnie z datami

semar

Nie zaliczenie egzaminu spowodowało w efekcie skreślenie z listy studentów w lutym ub. r. Od obecnego roku akademickiego syn rozpoczął inny kierunek na innej uczelni (czyli od października 2014).

Pozdrawiam

Wirus
Kontakt:

Post autor: Wirus »

w takim razie możesz odliczyć ulgę za 5 miesięcy (styczeń-luty, październik-grudzień).

Zakładając, że pozostałe warunki ulgi zostały spełnione (limit dochodów dziecka i rodziców)

Zeznanie ze swojej wakacyjnej pracy składa już sam

semar

Dziękuję bardzo

Gusia

Post autor: Gusia »

witam
mam podobny problem - jeśli dobrze zrozumiałam -to mogę odliczyć za dziecko, które ukończyło studia w lipcu 2014 tylko za 7 miesięcy? dochód dziecka rozumiem, ale dochód rodziców - nigdy nie brałam pod uwagę - ale gdyby był za wysoki (w poprzednich latach) to czy program odrzuciłby ulgę?
a jaki musi być dochód rodziców za 2014?

pozdrawiam
gusia

PS. i takie pytanie z innej beczki - jeśli mogę?, co oznacza pod oknem treści wiadomości "Nie parsuj linków"?

koleżanka

Post autor: koleżanka »

Przy odliczeniu ulgi na jedno dziecko dochód rodziców nie może być większy niż 112.000 zł.
O ile pamiętam to obowiązuje chyba od zeznań za 2013 rok. Tern warunek obowiązuje także za 2014 rok.

Gusia

Post autor: Gusia »

Dziękuję za odpowiedź. Mam 2 dzieci (jedno uczące się jeszcze), więc jaki dochód mam mieć z mężem?. Proszę o odp. czy dobrze rozumiem, że tylko za 7 miesięcy mogę odliczyć?
pozdrawiam

koleżanka

Post autor: koleżanka »

tak, wg mnie ulga za 7 miesięcy
jeśli odliczasz ulgę za dwoje dzieci, to rodziców nie obowiązuje limit dochodu

Zablokowany