Ulga na dziecko

kuba435

Ulga na dziecko

Post autor: kuba435 »

Witam,
Dostałem od znajomej znajomej pit do rozliczenia. Mam pit 11 oraz dane dziecka do odliczenia.
Jakie dane jeszcze potrzebuje. Patrzyłem formularz pit 37 i jest chyba różnica między osobą samotnie wychowującą dziecko a małżeństwem wychowującym dziecko?
Czy jeśli byłaby to osoba samotnie wychowująca dziecko to wystarczy wypełnić pit 37 na zasadach dla samotnie wychowujących dziecko? Czy wtedy też trzeba załączyć załącznik jeśli tak to jaki?
A jeśli jest w małżeństwie to wystarczy załączyć pit0?
Proszę o pomoc bo nie rozliczałem jeszcze nigdy ulgi na dziecko.

snykwa

Re: Ulga na dziecko

Post autor: snykwa »

Jeśli rozliczasz samotnie wychowującą to wybierasz "samotnie wychowująca" oraz PIT-0 gdzie w sekcję E wpisujesz pesel dziecka (tylko pesel) i zaznaczasz kwadracik "cały rok" (jeśli matka wychowuje dziecko cały rok). Następnie klikasz na poz. 41 pIT-0 i wybierasz, że program sam Ci rozliczy oraz kwadracik na żółtym polu, że nie osiągnięto większych dochodów jak 112 tyś. Jeśli będzie potrzeba dołączasz PIT/UZ.
W przypadku małżeństwa postępujesz analogicznie. Również załączasz PI-0 a w przypadku gdyby zabrakło na odliczenie na dziecko dołączasz PIT/UZ.

kuba435

Post autor: kuba435 »

Dziękuję za odpowiedź. Ustaliłem, że jest to małżeństwo, ale kobieta chce odliczyć dziecko w swoim picie.
Dochód 23140,75 zł
Koszt uzyskania przychodu 1335 zł
Przychód 21 805,75 zł
Pobrana zaliczka 1276 zł
Składki na ubezpieczenie społeczne 3140,93 zł,
Składki na ubezpieczenie zdrowotne 1528,11 zł

Wychodzi podatek należny 164 zł
Nadpłata 1112 zł.
W pit/0 wpisałem w C3 ilość dzieci 1 podatnik 1112, 04 zł
W polu E wpisałem tylko nr pesel dziecka (nie wpisałem imienia i nazwiska) i zaznaczyłem u podatnika cały rok.

Czy wykonałem to poprawnie?
Z góry dziękuję za sprawdzenie.

snykwa

Post autor: snykwa »

Tak wszystko jest prawidłowo. W segment E. PIT-0 wpisuje się tylko pesel.

Zablokowany