ZAP-3

Wirus
Kontakt:

Re: ZAP-3

Post autor: Wirus »

można też wysłać zap-3 pocztą, nie trzeba osobiście.

Pozatym zap-3 opłaca się składać tylko przy aktualizacji nr konta ewentualnie danych kontaktowych.
Jeżeli chodzi o adres zamieszkania to wystarczy wpisać aktualny w PIT i urząd skarbowy automatycznie uzna go za obowiązujący i dokona aktualizacji. Wtedy nie trzeba składać dodatkowo ZAP-3

gadzet

Post autor: gadzet »

Nie rozumię że nie można wysłać ZAP-3 przez internet, czyli tak samo jak rozliczenie.Przecież jest w rozliczeniu podane dokładne dane, więc w czym problem aby wysłać ZAP-3 tak samo jak rozliczenie?
Tyle lat działa już to i dalej trzeba udać się osobiście aby zmienić np. nr konta.
No szkoda ze nie można dokonać zmiany wraz z wysłaniem rozliczenia.
pozdrawiam

snykwa

Post autor: snykwa »

Nie wiem dlaczego. Może boją się, że ktoś będzie wypełniał komuś rozliczenie a poda swój numer konta?
Na składanym przez pocztę lub osobiście widnieje podpis. Ale wątpię czy w US porównują podpisy. Sam wielokrotnie zanosiłem wcześniej NIP-3 a niedawno ZAP-3 znajomym i składałem je w US i nikt nie sprawdzał czy dokonuje tego właściwa osoba.
Nie mam pojęcia czym się kierują uniemożliwiając składanie ZAP-3 elektronicznie (oczywiście mając podpis elektroniczny-można).
A może ktoś wie jakie są przyczyny i się z nami podzieli?

Wirus
Kontakt:

po prostu us tak kocha podatników że chciałby ich osobiście zobaczyć chociaż raz na jakiś czas ;)

albo drukarnie muszą zarobić drukując ileś tam tysięcy zeznań ;) Jakby wszyscy składali przez internet to by nie było konieczności druku i ktoś by nie zarobił ;)

Takie tam moje luźne przemyślenia ;)

snykwa

Post autor: snykwa »

Ale wcale nie są takie głupie jakby się z początku wydawało.

Czarek

Post autor: Czarek »

A papier rośnie kilka/kilkadziesiąt lat....

Również i moje przemyślenia są luźne.

Pozdrawiam.

Wirus
Kontakt:

snykwa napisał(a) :
> A może ktoś wie jakie są przyczyny i się z nami podzieli?

HA, przez przypadek znalazłem coś takiego:

"Interpelacja poselska w sprawie druku ZAP-3 do Ministra Finansów

(...)
Szanowny Panie Ministrze, proszę o odpowiedź na następujące pytania:
(...)
5. Czy w zeznaniu PIT będzie znajdowała się rubryka umożliwiająca wprowadzenie aktualizacji rachunku bankowego potrzebnego do zwrotu nadpłat?

Z poważaniem
Poseł Łukasz Zbonikowski
Włocławek, dnia 21 lipca 2011 r.
(...)

Odpowiedź podsekretarza stanu w Ministerstwie Finansów - z upoważnienia ministra - na interpelację nr 23841 w sprawie likwidacji NIP i wprowadzenia ZAP

Szanowny Panie Marszałku! Odpowiadając na przekazaną przy piśmie z 29 lipca 2011 r. (sygn.: SPS-023-23841/11) interpelację pana posła Łukasza Zbonikowskiego w sprawie likwidacji NIP i wprowadzenia ZAP?3, uprzejmie wyjaśniam, co następuje.

(...)

Ad 5.

Rezygnacja z możliwości podawania numeru rachunku bankowego w zeznaniu podatkowym składanym przez podatników podatku dochodowego od osób fizycznych związana była z monitami wyspecjalizowanych służb, z których wynikało, iż umieszczenie na zeznaniu podatkowym trzech danych: numeru rachunku bankowego, kwoty zwrotu nadpłaty w podatku oraz podpisu podatnika, może prowadzić do wyłudzania zwrotów przez nieuprawnione osoby. Stąd, począwszy od rozliczenia za rok 1997 numer osobistego rachunku bankowego, na który urząd skarbowy dokonuje podatnikom podatku dochodowego od osób fizycznych zwrotu nadpłat w tym podatku, podawany jest wyłącznie w formularzu zgłoszenia identyfikacyjnego/zgłoszenia aktualizacyjnego osoby fizycznej (NIP-1, NIP-3, a wkrótce ZAP?3).

Wprowadzenie możliwości zmiany numeru rachunku bankowego na druku zeznania rocznego zwiększyłoby w znaczący sposób ryzyko nadużyć podatkowych dla najczęściej stosowanych sposobów składania zeznań rocznych, tj. w wersji papierowej (brak wzorów podpisów) oraz drogą elektroniczną bez kwalifikowanego podpisu elektronicznego.

Wprowadzenie takiego rozwiązania możliwe będzie po uruchomieniu usług elektronicznych pozwalających weryfikować właściciela rachunku bankowego.

(...)

Z poważaniem
Podsekretarz stanu
Jacek Kapica
Warszawa, dnia 20 sierpnia 2011 r."

źródło: http://www.zap-3.pl

to troszkę rzuca światło na przyczyny niemożności składania zap-3 przez internet bez podpisu.

ewabej

Post autor: ewabej »

Witam ,
Wystąpił problem przy aktualizacji ZAP 3, składając zeznanie podatkowe małżonków osobno utworzyłam ZAP 3 dla męża i ZAP 3 dla żony, w celu aktualizacji kont bankowych. Po wpisaniu numeru bankowy w ZAP 3 mąż , automatycznie ten sam numer pojawia się w ZAP 3 żona , poprawienie ręczne w formularzu żony prawidłowego konta bankowego żony nic nie daje , bo automatycznie poprawia konto w ZAP 3 męża na konto żony i odwrotnie, proszę o pomoc .
Pozdrawia Ewa

Wirus
Kontakt:

faktycznie potwierdzam. Nawet zablokowanie pola nic nie daje. Wygląda to na błąd programu. Jak Pan Marcin tutaj zajrzy to z pewnością zajmie się sprawą

Zablokowany