Wypełnić pit UZ?
Wypełnić pit UZ?
Witajcie:)
Jak ustalić dochod do zasiłku na przyszły okres zasiłkowy (matka renta socjalna, dziecko 4 lata - mężatka bez rozwodu- mąz "wyfrunął", nie łoży na dziecko)) Na dzień dzisiejszy pobiera rodzinne:
przychód - 8489,74 zł
zaliczka na podatek (poz.45 z pit 40A) - 314 zł
składka na ubezpieczenie zdrowotne - 657,92 zł
Wypełnić pit U/Z czy nie?
Nie ogarniam...Ciężki dzień czy co...
Jak ustalić dochod do zasiłku na przyszły okres zasiłkowy (matka renta socjalna, dziecko 4 lata - mężatka bez rozwodu- mąz "wyfrunął", nie łoży na dziecko)) Na dzień dzisiejszy pobiera rodzinne:
przychód - 8489,74 zł
zaliczka na podatek (poz.45 z pit 40A) - 314 zł
składka na ubezpieczenie zdrowotne - 657,92 zł
Wypełnić pit U/Z czy nie?
Nie ogarniam...Ciężki dzień czy co...
Re: Wypełnić pit UZ?
Wg mnie jest mały kłopot, bo jeśli nie masz rozwodu to będą się do zasiłku również liczyć dochody co "wyfrunął".
Biorąc pod uwagę tylko Twoje dochody / na dwie osoby, to UZ Ci nie zaszkodzi do ew, świadczeń rodzinnych.
Podaję jeszcze sposób uwzględniania dochodu do wyliczenia dopuszczalnej kwoty do świadczeń;
autor : snykwa
Przychód-KUP-składka na ubezpieczenie społeczne-składka na ubezpieczenie zdrowotne (te wyliczone)-podatek pobrany+odzysk z PIT/UZ poz. 18 (jeśli nie ma PIT/UZ dodajemy zwrot z US z rozliczonego PIT ponieważ do liczenia braliśmy podatek pobrany).
Biorąc pod uwagę tylko Twoje dochody / na dwie osoby, to UZ Ci nie zaszkodzi do ew, świadczeń rodzinnych.
Podaję jeszcze sposób uwzględniania dochodu do wyliczenia dopuszczalnej kwoty do świadczeń;
autor : snykwa
Przychód-KUP-składka na ubezpieczenie społeczne-składka na ubezpieczenie zdrowotne (te wyliczone)-podatek pobrany+odzysk z PIT/UZ poz. 18 (jeśli nie ma PIT/UZ dodajemy zwrot z US z rozliczonego PIT ponieważ do liczenia braliśmy podatek pobrany).
...składki na społeczne i zdrowotne to mają być kwoty przepisane z pit od pracodawcy czy jakiś ich procent?
Społeczna tak natomiast zdrowotną się wylicza.
(przychód - składka na ubezpieczenie społeczne) *0,09 (9%).
Pracodawca wykazuje nam do odliczenia 7,75% natomiast my płacimy 9%, dlatego składkę zdrowotną trzeba sobie wyliczyć. Wyjdzie ona większa od tej naliczonej przez pracodawcę.
(przychód - składka na ubezpieczenie społeczne) *0,09 (9%).
Pracodawca wykazuje nam do odliczenia 7,75% natomiast my płacimy 9%, dlatego składkę zdrowotną trzeba sobie wyliczyć. Wyjdzie ona większa od tej naliczonej przez pracodawcę.
Dochód do ulgi prorodzinnej w PIT: (nie mylić z dochodem do świadczeń z MOPS)
Przychód minus kup minus składki ubezpieczenia społecznego.
Składek ubezpieczenia zdrowotnego nie uwzględniamy, nie są one odejmowane od dochodu, lecz od podatku.
Bierzemy pod uwagę przychody/dochody rodziców, nawet tych co mają rozdzielność majątkową, lub są w separacji (wyjaśnienie US).
Przychód minus kup minus składki ubezpieczenia społecznego.
Składek ubezpieczenia zdrowotnego nie uwzględniamy, nie są one odejmowane od dochodu, lecz od podatku.
Bierzemy pod uwagę przychody/dochody rodziców, nawet tych co mają rozdzielność majątkową, lub są w separacji (wyjaśnienie US).
Ostatnio zmieniony 28 lut 2015, o 09:03 przez Janusz M., łącznie zmieniany 1 raz.
Pozwolę sobie się zdecydowanie nie zgodzić. Tak samo odejmuje się podatek należny.
http://www.rp.pl/artykul/56660,543060-J ... zinie.html
Cytuję:
" Jeśli przychody podlegały opodatkowaniu na zasadach ogólnych (według skali podatkowej), to zmniejszamy je o:
- koszty uzyskania przychodu,
- należny podatek dochodowy od osób fizycznych,
- składki na ubezpieczenia społeczne niezaliczone do kosztów uzyskania przychodu oraz
- składki na ubezpieczenie zdrowotne."
http://www.rp.pl/artykul/56660,543060-J ... zinie.html
Cytuję:
" Jeśli przychody podlegały opodatkowaniu na zasadach ogólnych (według skali podatkowej), to zmniejszamy je o:
- koszty uzyskania przychodu,
- należny podatek dochodowy od osób fizycznych,
- składki na ubezpieczenia społeczne niezaliczone do kosztów uzyskania przychodu oraz
- składki na ubezpieczenie zdrowotne."
Autorka pytała o PIT, a nie o zasiłek rodzinny :) " Wypełnić pit UZ".
Ja podałem, jak wyliczyć dochód uprawniający do ulgi z tytułu wychowywania dzieci.
Ja podałem, jak wyliczyć dochód uprawniający do ulgi z tytułu wychowywania dzieci.
Zwracam honor - nie doczytałem. Po co ślepemu oczy. Przepraszam Janusz M.
Odpowiadałem na pytanie >Jak ustalić dochod do zasiłku na przyszły okres zasiłkowy (matka renta socjalna, dziecko 4 lata - mężatka bez rozwodu- mąz "wyfrunął", nie łoży na dziecko))<
Odpowiadałem na pytanie >Jak ustalić dochod do zasiłku na przyszły okres zasiłkowy (matka renta socjalna, dziecko 4 lata - mężatka bez rozwodu- mąz "wyfrunął", nie łoży na dziecko))<
Niestety, pytający nie rozróżniają tych świadczeń. Pytania są nieprecyzyjne i często trzeba zgadywać o co im chodzi. Mam to na "codzień". Jestem adminem forum prawnego www.forumprawne.org
Sorry, rzeczywiście nieprecyzyjnie zapytałam - chodziło mi o to czy WYPEŁNIĆ pit UZ, żeby nie stracić prawa do zasiłku rodzinnego dla tej osoby.
Snykwa, raz jeszcze powiedz mi, proszę, jak wyliczyć składkę zdrowotna na tym konkretnym przykładzie...
Snykwa, raz jeszcze powiedz mi, proszę, jak wyliczyć składkę zdrowotna na tym konkretnym przykładzie...