Odliczenia - samotne wychowanie dziecka

oscylator

Odliczenia - samotne wychowanie dziecka

Post autor: oscylator »

Wita,

Rozliczenie PIT37 jako osoba samotnie wychowująca dziecko.

Fakty:
Orzeczony rozwód w miesiącu lutym 2014 roku.
Nie przekraczam limitu zarobków dla w/w sposobu rozliczenia (czyli ustawowe 112 tys zł).
Dziecko na moim wyłącznym utrzymaniu (nie otrzymuję dodatkowych środków na dziecko, mieszka ze mną)
Dziecko - czynny student nie przekroczony wiek 25 lat (pracujący na umowę zlecenie, nie przekroczona suma dochodu dziecka 3092 zł).

I teraz pytanie:
Czy z ulgi prorodzinnej mogę skorzystać za cały rok czy tylko za miesiące po rozwodzie np od marca 2014 roku ?

Wirus
Kontakt:

Re: Odliczenia - samotne wychowanie dziecka

Post autor: Wirus »

oscylator napisał(a) :
> nie przekroczona suma dochodu dziecka 3092 zł).

limit dla dziecka jest 3089zł

>
> I teraz pytanie:
> Czy z ulgi prorodzinnej mogę skorzystać za cały rok czy tylko za miesiące
> po rozwodzie np od marca 2014 roku ?

Przecież przed rozwodem też wychowywałeś dziecko więc jak najbardziej możesz odliczyć za cały rok jeżeli dziecko cały rok miało status studenta.

Dogadaj się tylko ze współmałżonką bo może zażyczy sobie ona współskorzystanie z ulgi za te miesiące w których wychowywała razem z Tobą (styczeń, luty). Żeby nie było sytuacji zdublowanej ulgi u obojga stron. Rozumiem, że po rozwodzie sąd przyznał opiekę nad dzieckiem tylko Tobie?

oscylator

Post autor: oscylator »

No tak, rzeczywiście. Przecież styczeń luty to wspólne wychowanie dziecka. W tych miesiącach była już żona nie mieszkała z nami.

Sąd nie przyznaje opieki nad dzieckiem - dorosłemu dziecku >18 lat.

Czyli, jeśli była żona nie rości sobie praw do wspólnego odliczenia ulgi za miesiące styczeń, luty to odliczyć mogę za cały rok (12 miesięcy) ?

Zawsze to ja na swoim picie odliczałem za pełne 12 miesięcy ulgę na dziecko.

Wirus
Kontakt:

Post autor: Wirus »

oscylator napisał(a) :

> Sąd nie przyznaje opieki nad dzieckiem - dorosłemu dziecku >18 lat.

no fakt, moje przeoczenie

> Czyli, jeśli była żona nie rości sobie praw do wspólnego odliczenia ulgi za miesiące
> styczeń, luty to odliczyć mogę za cały rok (12 miesięcy) ?

tak

Teoretycznie zgodnie z prawem, jeżeli żona po rozwodzie nie utraciła władzy rodzicielskiej i bierze czynny udział w wychowywaniu dziecka to może rościć sobie prawa do skorzystania z ulgi nawet za cały rok.

cytat:

"Ulga prorodzinna wymaga, by władza rodzicielska była faktycznie sprawowana (zwrot brzmi „wykonuje władzę rodzicielską” a nie że tą władzę tylko posiada). Jeżeli dziecko przebywa u jednego z rodziców i drugi małżonek nie łoży na dzieci i nie zajmuje się nimi, a władza rodzicielska przysługuje im obydwojgu (np. separacja faktyczna) z ulgi korzysta wyłącznie sprawujący władzę (w praktyce ciężko dowieść, że tylko u jednego rodzica dziecko przebywało, zatem przyjmuje się, że małżonkowie dowolnie dysponują prawem do ulgi, w ramach porozumienia; w razie konfliktu wymagane jest przestawianie dowodów). Innymi słowy warunek przyznania władzy rodzicielskiej jest podstawową przesłanką, by z ulgi korzystać. Dopiero po ustaleniu, że dwóm osobom (np. rodzicom po rozwodzie) przysługuje władza rodzicielska, powinno się zadecydować, które z nich tę władzę faktycznie wykonuje. W przypadku wspólnego faktycznego wykonywania władzy, przyjmuje się podział ulgi po połowie lub w dowolnych proporcjach.

Konflikt co do wartości ulgi u poszczególnych małżonków wymaga wykazania, że dany podatnik ma prawo do ulgi (że on sprawował władzę rodzicielską, a drugi małżonek nie łożył na utrzymanie dziecka lub władzy nie sprawował; decydujące będzie zatem faktyczne sprawowanie tej władzy).
Powyższe nie oznacza jednak, że alimentowanie dziecka (bez pieczy nad nim) oznacza utratę prawa do ulgi. Jedynie nie wykonywanie władzy rodzicielskiej w nakazanym stopniu pozbawia prawa do odliczenia (podobnie - Interpretacja indywidualna dyrektora Izby Skarbowej w Katowicach z 8 listopada 2010 r. (nr IBPBII/1/415-523/10/ASz).

A zatem jeżeli małżonkowie faktycznie razem sprawują władzę, odliczenie dotyczy łącznie obojga rodziców, opiekunów prawnych dziecka albo rodziców zastępczych pozostających w związku małżeńskim. Kwotę tę mogą odliczyć od podatku w częściach równych lub w dowolnej proporcji przez nich ustalonej. W przypadku konfliktu możliwy jest podział ulgi po połowie albo konieczne jest wykazanie, że drugi małżonek władzę posiada, lecz jej nie wykonuje."

źródło: pit.pl

Sara460

ulga prorodzinna

Post autor: Sara460 »

Sara460

jesli dziecko urodzilo sie w grudniu to czy rozliczam tylko za miesiac grudzien, czy moge rozliczyc za caly rok
Pozdrawiam i dziekuje za informacje

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Tylko grudzień - pozdrowienia .

Zablokowany