jak rozliczyc PIT z umowy o prace i kontraktów zagranicznych
jak rozliczyc PIT z umowy o prace i kontraktów zagranicznych
mam pracownika na umowę o pracę na 1/8 etatu i wystawiłam PIT 11. Ponadto osiagnał dochody z kontaktów zagranicznych u pracodawcy z Japoni 22000 PLN i z Francji 15000. Kwoty PLN sa to kwoty przepisane z wyciagu bankowego przeliczone w banku.
Czy na tej podstawię moge go rozliczyć i jak ?
Czy na tej podstawię moge go rozliczyć i jak ?
Re: jak rozliczyc PIT z umowy o prace i kontraktów zagranicznych
Trzeba dojść do kwot wypłaconych w walucie danego kraju lub np. euro, dolar, jen.
Bo wykonującemu pracę najemną /u pracodawcy zagranicznego/ należą się odliczenia 30% diety za każdy dzień pobytu/pozostawania w stosunku pracy w walucie danego kraju.
Po odjęciu należnych zwolnień i KUP - przeliczamy ten dochód na złotówki i wtedy dopiero te kwoty wpisujemy z załączniki do PIT-36 czyli PIT/ZG.
Chyba, że te odliczenia już zostały dokonane - jeśli tak to wpisujemy te kwoty z banku.
Francja i Japonia ma zastosowanie metoda UPO - wyłączenie z progresją.
Dochody zagraniczne z tych krajów wpisujemy w PIT/ZG w poz.8.
Może ktoś jeszcze ?.
Bo wykonującemu pracę najemną /u pracodawcy zagranicznego/ należą się odliczenia 30% diety za każdy dzień pobytu/pozostawania w stosunku pracy w walucie danego kraju.
Po odjęciu należnych zwolnień i KUP - przeliczamy ten dochód na złotówki i wtedy dopiero te kwoty wpisujemy z załączniki do PIT-36 czyli PIT/ZG.
Chyba, że te odliczenia już zostały dokonane - jeśli tak to wpisujemy te kwoty z banku.
Francja i Japonia ma zastosowanie metoda UPO - wyłączenie z progresją.
Dochody zagraniczne z tych krajów wpisujemy w PIT/ZG w poz.8.
Może ktoś jeszcze ?.
to powiedzmy, że będe miała kwoty w danych walutach to skąd mam wiedzieć jakie sa KUP ? czy jak będe mieć dane moge wpisać , pomoże mi ktos rozliczyć ?
Na pewno Ci pomożemy !
Oczywiście, kto będzie miał akurat czas, bo to może być dość długa wymiana danych,
ale myślę, że to forum Ci pomoże.
Oczywiście, kto będzie miał akurat czas, bo to może być dość długa wymiana danych,
ale myślę, że to forum Ci pomoże.
postaram się o te kontrakty i wtedy będe miała więcej danych , ale tak czysto teoretycznie rozmiem , że musze dostać kwoty brutto...
ona twierdzi, że w tych kontraktach jest ogólna kwota w której sa tez kwoty dla menedzera i rózne takie, i dopiero ona wiedziała ile dostała po przelaniu na konto .....hmmmm
ona twierdzi, że w tych kontraktach jest ogólna kwota w której sa tez kwoty dla menedzera i rózne takie, i dopiero ona wiedziała ile dostała po przelaniu na konto .....hmmmm
No to ja przeliczyłbym je po kursie i wyjdzie kwota np. w euro.
Jeśli to była jednorazowa wpłata to mniej pracy.
Pytanie czy to był stosunek pracy i jak długo trwał.
Tak się jeszcze zastanawiam, czy ten ktoś ma jakiś dokument podatkowy o dochodach czy jedynym dowodem jego dochodów są wpłaty na konto.
Oczywiście takie wpłaty - gdyby - to też trzeba wykazać /uprawdopodobnić/
Jeśli to była jednorazowa wpłata to mniej pracy.
Pytanie czy to był stosunek pracy i jak długo trwał.
Tak się jeszcze zastanawiam, czy ten ktoś ma jakiś dokument podatkowy o dochodach czy jedynym dowodem jego dochodów są wpłaty na konto.
Oczywiście takie wpłaty - gdyby - to też trzeba wykazać /uprawdopodobnić/
takich kontraktów z róznych krajów bedzie tak ok 5 ( Francja, Japonia, Włochy..). To był kontrakt dziewczyna jest modelka i wypłata z każdego kontraktu jednorazowa i raczej opierałabym się na tych wyciagach bankowych.
masz pomysł jak to zrobic ?
masz pomysł jak to zrobic ?
To chyba będzie najlepiej tak zrobić, jak to nie jest praca najemna /jak nie ma żadnych ulg i odliczeń/.
Do każdego kraju, z którego był dochód musisz dołączyć oddzielny PIT/ZG /pięć rożnych -5 PIT/ZG/.
Musisz sprawdzić jaka metoda UPO jest podpisana z danym krajem i rozliczyć te dochody wg tej metody.
Do każdego kraju, z którego był dochód musisz dołączyć oddzielny PIT/ZG /pięć rożnych -5 PIT/ZG/.
Musisz sprawdzić jaka metoda UPO jest podpisana z danym krajem i rozliczyć te dochody wg tej metody.
oki to juz mam rozeznanie, tak własnie myslałam. tylko nie wiem jak się do tego zabrać z ta kwota z wyciagów bankowych jak to przeliczac, mogę z na tej podstawie czy musze mieć brutto ?
wiadomo ze z japonia i francja metoda wyłączenie z progresją.
wiadomo ze z japonia i francja metoda wyłączenie z progresją.
Trochę to wszystko jest dziwne bo:
- dochody trzeba rozliczyć na podstawie jakiegoś dokumentu - nie mamy nic, oprócz wpłat na konto.
1. Jeśli do danego kraju stosuje się metodę wyłączenia z progresją - podatek jest niepotrzebny /zwolnienie/
2. Jeśli to metoda proporcjonalnego odliczenia to podatek byłby potrzebny.
Może udało by się z dokumentów płacowych uzyskać proporcję jej dochodu w całości i na tej podstawie wyliczyć jakiś podatek.
Jeżeli nie uda się tego zrobić, to przyjąć kwoty wpływów bankowych do rozliczenia /na pewno będzie jakiś podatek do zapłacenia, jest jeszcze ulga abolicyjna /różnica między proporcją a progresją/- zawsze można później zrobić korektę.
Nie wiem co jeszcze mógłbym wymyślić :-((.
Może ktoś ma jakieś inne sugestie ?.
- dochody trzeba rozliczyć na podstawie jakiegoś dokumentu - nie mamy nic, oprócz wpłat na konto.
1. Jeśli do danego kraju stosuje się metodę wyłączenia z progresją - podatek jest niepotrzebny /zwolnienie/
2. Jeśli to metoda proporcjonalnego odliczenia to podatek byłby potrzebny.
Może udało by się z dokumentów płacowych uzyskać proporcję jej dochodu w całości i na tej podstawie wyliczyć jakiś podatek.
Jeżeli nie uda się tego zrobić, to przyjąć kwoty wpływów bankowych do rozliczenia /na pewno będzie jakiś podatek do zapłacenia, jest jeszcze ulga abolicyjna /różnica między proporcją a progresją/- zawsze można później zrobić korektę.
Nie wiem co jeszcze mógłbym wymyślić :-((.
Może ktoś ma jakieś inne sugestie ?.