przychod z Islandii w 2014
przychod z Islandii w 2014
Mam pytanie
żona ma dochód w 2014 r. tylko w POLSCE
mąż dochody w 2014 r. tylko w ISLANDII - caly rok przebywal w Islandii oprocz 3 mcy wakacyjnych
2 dzieci mieszka razem z mama w PL
czy PIT-36 WSPÓLNY + PIT0 + ZG z dochodami męża będzie dobrym rozliczeniem ?
zmieniły się przepisy w 2013 r dot. Islandii jaka obecnie metoda rozliczenia ?
czy ulga abolicyjna w przypadku Islandii nadal obowiązuje ?
Dorota
żona ma dochód w 2014 r. tylko w POLSCE
mąż dochody w 2014 r. tylko w ISLANDII - caly rok przebywal w Islandii oprocz 3 mcy wakacyjnych
2 dzieci mieszka razem z mama w PL
czy PIT-36 WSPÓLNY + PIT0 + ZG z dochodami męża będzie dobrym rozliczeniem ?
zmieniły się przepisy w 2013 r dot. Islandii jaka obecnie metoda rozliczenia ?
czy ulga abolicyjna w przypadku Islandii nadal obowiązuje ?
Dorota
Re: przychod z Islandii w 2014
Islandia - metoda proporcjonalna. Nadal istnieje ulga abolicyjna.
Mąż tak czy inaczej musi się rozliczyć w kraju- jeśli indywidualnie wyjdzie na 0 przy zastosowaniu ulgi abolicyjnej.
Co przy wspólnym rozliczeniu. Nie mam pojęcia. Trzeba by to wszystko przeliczać na różne warianty.
http://www.mf.gov.pl/web/wp/wynik/-/ass ... Dabstracts
Mąż tak czy inaczej musi się rozliczyć w kraju- jeśli indywidualnie wyjdzie na 0 przy zastosowaniu ulgi abolicyjnej.
Co przy wspólnym rozliczeniu. Nie mam pojęcia. Trzeba by to wszystko przeliczać na różne warianty.
http://www.mf.gov.pl/web/wp/wynik/-/ass ... Dabstracts
Ostatnio zmieniony 24 lut 2015, o 19:23 przez snykwa, łącznie zmieniany 1 raz.
Do snykwa - znalazłem coś takiego ...
...Zgodnie z oświadczeniem rządu, opublikowany 20 listopada br. protokół zmieniający umowę z Islandią w sprawie unikania podwójnego opodatkowania i zapobiegania uchylaniu się od opodatkowania w zakresie podatków od dochodu i majątku wszedł w życie 23 sierpnia 2013 r.
Zgodnie z podpisanym w Reykjaviku 16 maja 2012 r. protokołem, dochody uzyskane przez polskich rezydentów w Islandii będą rozliczane z zastosowaniem metody wyłączenia z progresją, która stosowana jest w większości umów zawieranych przez Polskę z krajami Unii Europejskiej, a nie jak obecnie metody zaliczenia proporcjonalnego...
ze strony podatki.abc.
...Zgodnie z oświadczeniem rządu, opublikowany 20 listopada br. protokół zmieniający umowę z Islandią w sprawie unikania podwójnego opodatkowania i zapobiegania uchylaniu się od opodatkowania w zakresie podatków od dochodu i majątku wszedł w życie 23 sierpnia 2013 r.
Zgodnie z podpisanym w Reykjaviku 16 maja 2012 r. protokołem, dochody uzyskane przez polskich rezydentów w Islandii będą rozliczane z zastosowaniem metody wyłączenia z progresją, która stosowana jest w większości umów zawieranych przez Polskę z krajami Unii Europejskiej, a nie jak obecnie metody zaliczenia proporcjonalnego...
ze strony podatki.abc.
Ten link, który podałem pochodzi (aktualizacja) z 09.12.2014. Szukam jeszcze czy coś się nie zmieniło bo coś mi się obiło o uszy.
Edit:
właśnie znalazłem:
http://ksiegowosc.infor.pl/podatki/pit/ ... andia.html
Wia.gle już Ci kiedyś pisałem, że jesteś WIELKI. Potwierdzam.
Zaraz napiszę nowy post.
Edit:
właśnie znalazłem:
http://ksiegowosc.infor.pl/podatki/pit/ ... andia.html
Wia.gle już Ci kiedyś pisałem, że jesteś WIELKI. Potwierdzam.
Zaraz napiszę nowy post.
Czyli jeśli z Islandią obowiązuje umowa wyłączenia z progresją to mąż nie musi się rozliczać w kraju jeśli nie ma tutaj dochodów. Chyba, że chce tzw. pit zerowy to może się sam rozliczyć.
Może natomiast rozliczyć się z żoną tak jak w poście pytającej. Trzeba by rozliczyć indywidualnie żonę a potem ich razem. Tylko tak będzie można określić co dla nich lepsze. Nie znamy kwot więc nie mamy możliwości tego sprawdzić.
Może natomiast rozliczyć się z żoną tak jak w poście pytającej. Trzeba by rozliczyć indywidualnie żonę a potem ich razem. Tylko tak będzie można określić co dla nich lepsze. Nie znamy kwot więc nie mamy możliwości tego sprawdzić.
czyli
od 1.1.2014 jest progresja a wcześniej była metoda proporcjonalna ?
i co teraz
skoro mąż cały rok zarobkował tylko na terenie Islandii , w Polsce brak dochodów
to oznacza
ze trzeba chyba przeliczyc 2 warianty 1) dodchody sama zona z dziecmi 2) dochody malzonkow z dziecmi i wybrak korzystniejszy ?
a ulgi abolicyjnej to chyba w przypadku progresji nie ma ?
Dorota
od 1.1.2014 jest progresja a wcześniej była metoda proporcjonalna ?
i co teraz
skoro mąż cały rok zarobkował tylko na terenie Islandii , w Polsce brak dochodów
to oznacza
ze trzeba chyba przeliczyc 2 warianty 1) dodchody sama zona z dziecmi 2) dochody malzonkow z dziecmi i wybrak korzystniejszy ?
a ulgi abolicyjnej to chyba w przypadku progresji nie ma ?
Dorota
Nie nie ma abolicji. Ulga abolicyjna powstała dla dochodów z krajów z rozliczeniem proporcjonalnym bo w stosunku do rozliczenia z progresją był bardzo niekorzystny.
Tak zrób te dwa warianty i zobaczysz co Ci wyjdzie. Pamiętaj, że dochód męża wpisujesz tylko do PIT/ZG w poz.8.
Tak zrób te dwa warianty i zobaczysz co Ci wyjdzie. Pamiętaj, że dochód męża wpisujesz tylko do PIT/ZG w poz.8.
a podatek meża od dochodów na Islandii ?
Przy rozliczeniu wyłączenia z progresją podatku się nie wpisuje.
A tak przy okazji - jakie On ma rozliczenie?
A tak przy okazji - jakie On ma rozliczenie?