ulga rehabilitacyjna
ulga rehabilitacyjna
Mam pytanie do profesjonalistów:
1.dotyczące ulgi rehabilitacyjnej-syn ma niepełnosprawność stopien umiarkowany i zasiłek pielęgnacyjny a dodatkowo zarobił w ubiegłym roku na umowe o pracę i umowe o dzieło 15 000 pln.
Czy może odliczyć sobie ulgę rahabilitacyjną?
2.dotyczące ulgi prorodzinnej- czy wobec powyższego jako rodzic mogę na syna odliczyć ulgę prorodzinną?
3. posiadam wraz z synem niepełnosprawność umiarkowany stopień i jestem współwłaścicielem samochodu syna i żony. Czytałem na forum interpelację dotyczącą ulgi z której wynika że jeśli kwota za dojazdy na rehabilitacje przekracza powiedzmy 6000 pln to może sobie tą ulgę zastosować każdy ze współwłaścicieli.
Czy jest to możliwe do zrealizowania?
1.dotyczące ulgi rehabilitacyjnej-syn ma niepełnosprawność stopien umiarkowany i zasiłek pielęgnacyjny a dodatkowo zarobił w ubiegłym roku na umowe o pracę i umowe o dzieło 15 000 pln.
Czy może odliczyć sobie ulgę rahabilitacyjną?
2.dotyczące ulgi prorodzinnej- czy wobec powyższego jako rodzic mogę na syna odliczyć ulgę prorodzinną?
3. posiadam wraz z synem niepełnosprawność umiarkowany stopień i jestem współwłaścicielem samochodu syna i żony. Czytałem na forum interpelację dotyczącą ulgi z której wynika że jeśli kwota za dojazdy na rehabilitacje przekracza powiedzmy 6000 pln to może sobie tą ulgę zastosować każdy ze współwłaścicieli.
Czy jest to możliwe do zrealizowania?
Re: ulga rehabilitacyjna
1. syn może sobie odliczyć ulgę rehabilitacyjną, ale który rodzaj tej ulgi masz na myśli ?
2. tak, jest tu prawo do odliczenia ulgi na syna
3. ulgę rehabilitacyjną za dojazdy na zabiegi może odliczyć właściciel lub współwłaściciel samochodu, o ile faktycznie występowały dojazdy samochodem na zabiegi rehabilitacyjne i lecznicze
2. tak, jest tu prawo do odliczenia ulgi na syna
3. ulgę rehabilitacyjną za dojazdy na zabiegi może odliczyć właściciel lub współwłaściciel samochodu, o ile faktycznie występowały dojazdy samochodem na zabiegi rehabilitacyjne i lecznicze
1. Tak może odliczyć sobie ulgę rehabilitacyjną.
2. Tak ojciec może odliczyć ulgę prorodzinną.
3. Właśnie przed chwilą odpowiedziała Koleżanka powyżej.
2. Tak ojciec może odliczyć ulgę prorodzinną.
3. Właśnie przed chwilą odpowiedziała Koleżanka powyżej.
Dzięki za dobrą radę-mam pytanie do "koleżanka" czy właściciel lub współówłaściciel może być również właściciel i współwłaściciel ?
Odpowiem może za koleżankę. Jeśli w dowodzie rejestracyjnym masz wpisaną drugą osobę jako współwłaściciela- to jesteście współwłaścicielami.
snykwa, dzięki za wyręczenie w odpowiedzi :)
ale w dalszym ciągu nie dowiedziałam się którą ulgę syn ma sobie odliczyć
ale w dalszym ciągu nie dowiedziałam się którą ulgę syn ma sobie odliczyć
Re: ulga za oddanie krwi honorowo
czy sie odlicza w 2014 roku
i gdzie to powinnam ujac w jakiej pozycji pozdrawiam
i gdzie to powinnam ujac w jakiej pozycji pozdrawiam
Tak - PIT/O - część B - wiersz 1- pole nr 15/16 - /podatnik/współmałżonek/.
Ulga rehabilitacyjna przysługuje :
1)osobom niepełnosprawnym oraz
2) osobom utrzymującym osoby niepełnosprawne – czyli ich opiekunom
Aby jednak odliczyć ulgę ad.pkt2) dochód osoby niepełnosprawnej nie może przekraczać 9120
Tak więc jeżeli syn zarobił 15000 to opiekun- ojciec- nie może "skorzystać" z ulgi za syna.
tak więc :
Jeżeli to syn się rehabilitował to :
ad.1 Syn może odliczyć ulgę reh
ad.2 tak -jest pobierany zasiłek
i 3 nie
1)osobom niepełnosprawnym oraz
2) osobom utrzymującym osoby niepełnosprawne – czyli ich opiekunom
Aby jednak odliczyć ulgę ad.pkt2) dochód osoby niepełnosprawnej nie może przekraczać 9120
Tak więc jeżeli syn zarobił 15000 to opiekun- ojciec- nie może "skorzystać" z ulgi za syna.
tak więc :
Jeżeli to syn się rehabilitował to :
ad.1 Syn może odliczyć ulgę reh
ad.2 tak -jest pobierany zasiłek
i 3 nie
Do FMarek !!.
Co do pkt 1,2 wszystko jasne.
Pkt. 3 - Czech ma rację.
Ulga rehabilitacyjna na wykorzystanie samochodu na dojazdy rehabilitacyjne jest przynależna do jednego podatnika - nie może podatnik odpisać dwóch ulg.
Aby można było skorzystać z ulgi tak jak piszesz to:
1. wszyscy macie dochody
2. wszyscy jesteście właścicielami lub współwłaścicielami samochodu /może być jeden samochód/
3. koszt przejazdów samochodem na te zabiegi to ok. 7000 zł /można to wyliczyć z kilometrówki-wiem, że US tak to praktykuje przy uprawdopodobnianiu ulgi na dojazdy/
4. wszyscy musicie mieć stopień niepełnosprawności - najmniej II stopień
chyba wszystko ująłem - ew. proszę o sprostowanie .....
Co do pkt 1,2 wszystko jasne.
Pkt. 3 - Czech ma rację.
Ulga rehabilitacyjna na wykorzystanie samochodu na dojazdy rehabilitacyjne jest przynależna do jednego podatnika - nie może podatnik odpisać dwóch ulg.
Aby można było skorzystać z ulgi tak jak piszesz to:
1. wszyscy macie dochody
2. wszyscy jesteście właścicielami lub współwłaścicielami samochodu /może być jeden samochód/
3. koszt przejazdów samochodem na te zabiegi to ok. 7000 zł /można to wyliczyć z kilometrówki-wiem, że US tak to praktykuje przy uprawdopodobnianiu ulgi na dojazdy/
4. wszyscy musicie mieć stopień niepełnosprawności - najmniej II stopień
chyba wszystko ująłem - ew. proszę o sprostowanie .....