Czy jest to możliwe, czy trzeba podawać klucz -poz.33 z zeszłego roku.
Przy próbie wysyłki na kodzie "0" (emeryt w zasadzie nie składa zeznania w poprzednich latach) - pojawia się błąd 414.
ZUS PIT 40/A -wysyłka na "0" ?
Re: ZUS PIT 40/A -wysyłka na "0" ?
Jeżeli dobrze zrozumiałem emeryt otrzymywał rozliczenie z ZUS w poprzednich latach ale się nie rozliczał.
Jeśli dobrze zrozumiałem wtedy jego przychód należy traktować faktycznie z poz. 33 PIT-40A. Mimo, że się nie rozliczał to należy traktować jakby tą kwotę ( z poz.33) wpisał w PIT-37.
Jeśli dobrze zrozumiałem wtedy jego przychód należy traktować faktycznie z poz. 33 PIT-40A. Mimo, że się nie rozliczał to należy traktować jakby tą kwotę ( z poz.33) wpisał w PIT-37.
pity 40 i 40a trzeba traktować jako zeznania podatnika. Co prawda są przygotowywane i składane przez zakład pracy lub zus ale oni wykonują je niejako za podatnika więc jako kwotę przychodu trzeba podać jak najbardziej kwotę z PIT-40A.
Dodatkowo przy polu do wpisania kwoty jest wyraźnie napisane:
"Do pola "kwota przychodu z zeznania za 2013 rok" należy wpisać kwotę przychodu z DOWOLNEGO zeznania złożonego w urzędzie skarbowym za rok 2013 lub "0" jeśli zeznanie nie było składane:
(...)
* PIT 40A - kwotę z poz. 33
(...)"
Dodatkowo przy polu do wpisania kwoty jest wyraźnie napisane:
"Do pola "kwota przychodu z zeznania za 2013 rok" należy wpisać kwotę przychodu z DOWOLNEGO zeznania złożonego w urzędzie skarbowym za rok 2013 lub "0" jeśli zeznanie nie było składane:
(...)
* PIT 40A - kwotę z poz. 33
(...)"
dziękuję za pomoc