Jak się rozlicza osobę zmarłą?
Jak się rozlicza osobę zmarłą?
Jak się rozlicza osobę zmarłą? Drugi z małżonków żyje i można rozliczyć razem? Jak to wygląda?
Znalazłam to:
"Wspólne rozliczenie ze zmarłym małżonkiem
Śmierć jednego z małżonków w trakcie roku podatkowego nie pozbawia żyjącego małżonka prawa do wspólnego rozliczenia. Zwyczajowo wspólne opodatkowanie odbywa się na wspólny ich wniosek wyrażony w zeznaniu podatkowym. W przypadku śmierci jednego z nich osobą upoważnioną do złożenia wniosku jest jeden z współmałżonków, a więc podatnik, który pozostawał w związku małżeńskim przez cały rok podatkowy, a którego małżonek zmarł po upływie roku podatkowego przed złożeniem zeznania podatkowego (art. 6a ust. 1 updof). Zabronione jest jednak składanie podpisu przez żyjącego małżonka w imieniu małżonka zmarłego"
Czyli można? Tutaj w moim przypadku to jest 9 m-cy zwrotu ulgi na rzecz drugiego małżonka. Tylko podpisuje jedna osoba.
Ktoś to może robił?
Znalazłam to:
"Wspólne rozliczenie ze zmarłym małżonkiem
Śmierć jednego z małżonków w trakcie roku podatkowego nie pozbawia żyjącego małżonka prawa do wspólnego rozliczenia. Zwyczajowo wspólne opodatkowanie odbywa się na wspólny ich wniosek wyrażony w zeznaniu podatkowym. W przypadku śmierci jednego z nich osobą upoważnioną do złożenia wniosku jest jeden z współmałżonków, a więc podatnik, który pozostawał w związku małżeńskim przez cały rok podatkowy, a którego małżonek zmarł po upływie roku podatkowego przed złożeniem zeznania podatkowego (art. 6a ust. 1 updof). Zabronione jest jednak składanie podpisu przez żyjącego małżonka w imieniu małżonka zmarłego"
Czyli można? Tutaj w moim przypadku to jest 9 m-cy zwrotu ulgi na rzecz drugiego małżonka. Tylko podpisuje jedna osoba.
Ktoś to może robił?
Re: Jak się rozlicza osobę zmarłą?
potwierdzam, że jest taka możliwość, robiłam takie zeznania
Również robiłem. Osobę żyjącą wpisuje się na pierwszej pozycji i to ta osoba podpisuje zeznanie. Nie powinno wpisywać się adresu osoby zmarłej ale musiałem wpisać bo nie chciało mi wysłać zeznania.
snykwa napisał(a) :
> Również robiłem. Osobę żyjącą wpisuje się na pierwszej pozycji i to ta
> osoba podpisuje zeznanie. Nie powinno wpisywać się adresu osoby zmarłej ale
> musiałem wpisać bo nie chciało mi wysłać zeznania.
Co z tym adresem? Nie powinnam wpisywać adresu gdzie zamieszkiwała ta osoba?
> Również robiłem. Osobę żyjącą wpisuje się na pierwszej pozycji i to ta
> osoba podpisuje zeznanie. Nie powinno wpisywać się adresu osoby zmarłej ale
> musiałem wpisać bo nie chciało mi wysłać zeznania.
Co z tym adresem? Nie powinnam wpisywać adresu gdzie zamieszkiwała ta osoba?
Informacja z broszurki do wypełniania PIT-37:
"Do wypełnienia poz. 27-36 nie jest obowiązany podatnik, który w poz. 6 zaznaczył kwadrat nr 3".
Ja wpisałem bo nie chciało mi wysłać zeznania.
Jak masz czas to poczytaj:
http://pit.dobry.pl/forum/viewtopic.php ... 93&start=0
"Do wypełnienia poz. 27-36 nie jest obowiązany podatnik, który w poz. 6 zaznaczył kwadrat nr 3".
Ja wpisałem bo nie chciało mi wysłać zeznania.
Jak masz czas to poczytaj:
http://pit.dobry.pl/forum/viewtopic.php ... 93&start=0
Dzień dobry !
danula pisze:
>>>>Tutaj w moim przypadku to jest 9 m-cy zwrotu ulgi na rzecz drugiego małżonka.
Zależy to też od tego czy ta osoba zmarła miała jakieś dochody, bo jeśli nie miała to będzie cała kwota wolna od podatku do zwrotu.
Natomiast jeśli miała za 2014 r. PIT-40/11, PIT-40A/11A to musisz te dochody wykazać w zeznaniu po stronie współmałżonka.
Uwaga: jeśli dochody były z ZUS, to musisz odebrać osobiście lub napisać do ZUS-u o przysłanie rozliczenia rocznego - sami tego nie zrobią.
Pozostałe sprawy wyjaśnili inni forumowicze.
Powodzenia i miłego dnia ☼☼☼.
do snykwa - czyżby dyżur ??? :-)).
danula pisze:
>>>>Tutaj w moim przypadku to jest 9 m-cy zwrotu ulgi na rzecz drugiego małżonka.
Zależy to też od tego czy ta osoba zmarła miała jakieś dochody, bo jeśli nie miała to będzie cała kwota wolna od podatku do zwrotu.
Natomiast jeśli miała za 2014 r. PIT-40/11, PIT-40A/11A to musisz te dochody wykazać w zeznaniu po stronie współmałżonka.
Uwaga: jeśli dochody były z ZUS, to musisz odebrać osobiście lub napisać do ZUS-u o przysłanie rozliczenia rocznego - sami tego nie zrobią.
Pozostałe sprawy wyjaśnili inni forumowicze.
Powodzenia i miłego dnia ☼☼☼.
do snykwa - czyżby dyżur ??? :-)).
Wia.gle jesteś niemożliwy. Spać nie możesz czy co. Nie dyżur ale blisko-nocka.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Skoro danula pisze o uldze za 9 miesięcy, to znaczy, że osoba zmarła miała swoje przychody i już część ulgi jakby wykorzystała.
z pozostałymi poradami zgadzam się :)
z pozostałymi poradami zgadzam się :)
Ale mogła się sugerować datą zgonu, a nie dochodami.
Dlatego taki tok mojej myśli przy odpowiedzi i cd. :-).
Dlatego taki tok mojej myśli przy odpowiedzi i cd. :-).
Osoba ta zmarła dokładnie 31 marca i dostawała z KRUSu rentę . Czyli teraz oni sami nie przyślą PITu jak to było zawsze?