PIT/UZ i PIT-0

snykwa

PIT/UZ i PIT-0

Post autor: snykwa »

PIT-0: po wypełnieniu opisu do poz. 41 klikanie w przycisk "DALEJ" nic nie powoduje. Trzeba zamknąć krzyżykiem. Już to wcześnie ktoś zauważył.
PIT/UZ:
przykład:
PIT-37:przychód-8 000, podatek-500, składka zdrowotna-400,
PIT-0: 1 dziecko do odliczenia.
Zwrot w PIT/UZ-900 (poz.17 w PIT/UZ - 500, przeniesione z PIT-37 z poz. 129)-wszystko O.K.
Zmieniamy teraz przychód z 8 000 na 10 000 na PIT-37. W poz. 119 w PIT-37 nadal jest 500 a PIT/UZ w poz. 17 jest 140?
Dopiero po ponownym wpisaniu tej samej kwoty składek zdrowotnych (400) w PIT-37 w poz. 17 PIT/UZ pojawia się 500.
Może trochę chaotycznie ale to przed chwilą właśnie wyłapałem.
Ale i tak szacun dla p. Marcina bo w e-deklaracjach W PIT-0 w poz. E7 trzeba ręcznie wpisywać a w PIT/UZ w poz. 10 i 11 też trzeba samemu wpisywać bo nie przenosi z PIT-37.

wla.gle

Re: PIT/UZ i PIT-0

Post autor: wla.gle »

Dzień dobry!
Sprawdziłem to co piszesz /tuż przed północą ...szacun/, u mnie też się tak dzieje, ale tylko w przypadku jeżeli po wpisaniu nowej kwoty przychodu nie wyjdę z edycji tego pola.
Po wyjściu z edycji /np.wciśniecie przycisku tab./ wszystko liczy OK.
....Ale i tak szacun dla p. Marcina.... tutaj też się zgadza, testowałem kilka programów i ten jest najbardziej intuicyjny.
Pozdrowienia z samego rana- ☼☼☼ :-).

snykwa

Wgrałem przed chwilą wczorajszą aktualizację. Na PIT-0 bez zmian. Nie przechodzi przyciskiem "dalej"(trzeba użyć X). Natomiast zmiana przychodu (mimo wyjścia z pola edycji tab)-w poz.17. PIT/UZ nadal źle. Pomaga dopiero ponowne wpisanie składki zdrowotnej w PIT-37(przy 36 jest tak samo). System stary dobry XP-ek. Sprawdzę to jeszcze na innym kompie.
Być może jest tak tylko u mnie-mnie to nie przeszkadza i tak zawsze sprawdzam. Pracuję w firmie gdzie są sterowniki i często się je programuje więc wiem, że nie każdą sytuację się da przewidzieć. Wychodzi to często dopiero "w praniu".

Edit:
Zwracam uwagę rozliczającym się (tak na wszelki wypadek), że w poz.10 i/lub 11 PIT/UZ wpisujemy faktycznie (jeśli nie były odliczone) wpłacone składki (zwłaszcza należy pamiętać o zdrowotnej). Podczas rozliczania często jest ta składka pomniejszana jeśli podatek wychodzi mniejszy. Tu w programie p. Marcin temu zapobiegł aby wpisać wpisać pomyłkowo. I to kolejny szacun dla p. Marcina.

M.K.

Post autor: M.K. »

Będę jeszcze drążyłem temat ulgi bo w rozliczeniu osobnym małżonków przy różnych "kombinacjach" może źle liczyć (jest o tym informacja). Zobaczę co z tym odświeżaniem obliczeń.

snykwa

Dziękuję p. Marcinie za to, że mimo nawału pracy stara się pan szybko odpowiadać.
Pozdrawiam.

M.K.

Post autor: M.K. »

A ja dziękuję że Wy mimo nawału pracy odpowiadacie wszystkim.

snykwa

snykwa napisał(a) :
> PIT-0: po wypełnieniu opisu do poz. 41 klikanie w przycisk
> "DALEJ" nic nie powoduje. Trzeba zamknąć krzyżykiem. Już to
> wcześniej ktoś zauważył.
W przypadku rozliczenia wspólnego małżonków nie zamyka drugiego okienka przyciskiem "DALEJ".

Do P. Marcina - nadal jest problem i właśnie jeden z pytających nie mógł sobie z tym poradzić. Proszę się przyjrzeć problemowi jeśli znajdzie Pan czas.

Zablokowany