Nagroda rzeczowa małoletniego dziecka PIT-8C

ZuRek

Nagroda rzeczowa małoletniego dziecka PIT-8C

Post autor: ZuRek »

Dzień dobry.
Temat jak rozliczyć nagrody rzeczowe był już poruszany wcześniej ale moja sytuacja jest nieco inna i chciałbym dopracować szczegóły.
Moje dziecko (małoletnie) dostało nagrodę rzeczową. Na tę nagrodę wystawiony na dziecko został PIT-8C. Czy powinienem doliczyć wartość tej nagrody z PITa-8C do swojego przychodu jako dochody małoletnich dzieci poprzez załącznik PIT-M? Czy może, jako że wartość nagrody nie przekracza 2000 zł można tego w ogóle nie uwzględniać w zeznaniach podatkowych, albo czy dziecko ma rozliczyć się z tej nagrody indywidualnie?
Z góry dziękuję za podpowiedź.
Rafał

Wirus
Kontakt:

Re: Nagroda rzeczowa małoletniego dziecka PIT-8C

Post autor: Wirus »

wg mnie jak najbardziej doliczasz to do swoich dochodów na załączniku pit-m

Tylko dochody z pracy małoletnich nie można łączyć i trzeba składać osobny pit

snykwa

Post autor: snykwa »

Też tak myślę. PIT-36 i PIT/M

Wirus
Kontakt:

Post autor: Wirus »

zapomniałem napisać, że wpisujesz to w rubryce "inne źródła"

ZuRek

Dziękuję bardzo.

"Tylko dochody z pracy małoletnich nie można łączyć i trzeba składać osobny pit"

Czy to znaczy, że dla dochodów małoletnich z ich pracy nie można tego dołączać do swojego PITu i małoletni musi złożyć swój własny PIT?

Rafał

snykwa

Post autor: snykwa »

Dokładnie tak. Rodzic tylko w imieniu małoletniego dziecka podpisuje zeznanie.
Cytuję:
"Tak więc rodzic jest zobowiązany doliczyć do swoich dochodów dochody małoletniego dziecka za wyjątkiem dochodów z pracy, stypendiów oraz dochodów z przedmiotów oddanych dziecku do swobodnego użytku.

Dochody z pracy to dochody uzyskane m.in. na podstawie stosunku pracy, umów cywilnoprawnych (zlecenie, o dzieło), praktyk uczniowskich.

Jeżeli więc dziecko uzyskało dochody z umowy zlecenia, to zgodnie z przytoczonym przepisem nie podlegają one doliczeniu do dochodów rodzica i rodzic wykazuje je w zeznaniu PIT - 37 złożonym na imię małoletniego dziecka a podpisanym przez siebie.

Natomiast dochody z renty podlegają doliczeniu i wykazaniu w zeznaniu PIT-36 rodzica, wraz z załącznikiem PIT-M."

ZuRek

Dziękuję bardzo za wszystkie wyjaśnienia.
Rafał

Zablokowany