KUP z trzech umów
-
joanna-313
KUP z trzech umów
Witam,
Mam dylemat odnośnie wpisania właściwej wartości w KUP. Mam trzy formularze pit-11: dwa ze względu na zmianę miejsca pracy w ciągu roku a jeden z tytułu umowy o dzieło.
1. KUP - 333,75
2. KUP - 1112,50
3. KUP - 130,00 - UMOWA O DZIEŁO
Czy kwota w pozycji 38 wyniesie 1335,00?
Z góry dziękuję za pomoc,
Pozdrawiam,
Joanna
Mam dylemat odnośnie wpisania właściwej wartości w KUP. Mam trzy formularze pit-11: dwa ze względu na zmianę miejsca pracy w ciągu roku a jeden z tytułu umowy o dzieło.
1. KUP - 333,75
2. KUP - 1112,50
Z góry dziękuję za pomoc,
Pozdrawiam,
Joanna
Re: KUP z trzech umów
Koszty masz miejscowe, ale za 13 m-cy.
Widocznie masz 2x KUP w ciągu jednego m-ca.
Pewnie zmiana pracy była w części miesiąca.
Wpisz sumę - 1446,25 i zaznacz wiele stosunków pracy.
Widocznie masz 2x KUP w ciągu jednego m-ca.
Pewnie zmiana pracy była w części miesiąca.
Wpisz sumę - 1446,25 i zaznacz wiele stosunków pracy.
A ja mam pytanie:
Czy teraz przychód z umowy o dzieło wpisuje się do wiersza '... ze stosunku pracy ...'??
Pozdrawiam.
Czy teraz przychód z umowy o dzieło wpisuje się do wiersza '... ze stosunku pracy ...'??
Pozdrawiam.
Nie - C1, wiersz 3, pole 47 - w PIT-37 "działalność wykonywana osobiście...w tym umowy o dzieło"
No właśnie.
Czyli trzeba tej osobie napisać też, że KUP ze stosunku pracy należy wpisać gdzie indziej, a KUP z umowy o dzieło - gdzie indziej.
Pozdrawiam.
Czyli trzeba tej osobie napisać też, że KUP ze stosunku pracy należy wpisać gdzie indziej, a KUP z umowy o dzieło - gdzie indziej.
Pozdrawiam.
joanna - 313 pyta :
Nie pyta o KUP z umowy o dzieło, które wpisuje się w innej rubryce.
A poza tym zawsze może jeszcze dopytać, gdyby miała wątpliwości
Ja tak zrozumiałem jej pytanie i starałem się dać właściwą odpowiedź :-).
Nie pyta o KUP z umowy o dzieło, które wpisuje się w innej rubryce.
A poza tym zawsze może jeszcze dopytać, gdyby miała wątpliwości
Ja tak zrozumiałem jej pytanie i starałem się dać właściwą odpowiedź :-).
KUP ze stosunku pracy a KUP z umowy o dzieło to różne koszty i to chyba logiczne, ze tutaj chodziło o KUP z miejsca pracy.
Poza tym wyraźnie zaznaczyła:
Poza tym wyraźnie zaznaczyła:
I trzeba też pamiętać, że "nasz" program potrafi automatycznie skorygować wartość KUP, jeśli wpiszemy "na pałę" nieodpowiednią kwotę KUP w nieodpowiednie podpole.
I dlatego być może z tych trzech KUP wyszło 1335,00.
Do 'snykwa': dla Was - logiczne, ale można pomyśleć jeszcze inaczej, np. tak, jak ja wyżej. :-)
Pozdrawiam.
I dlatego być może z tych trzech KUP wyszło 1335,00.
Do 'snykwa': dla Was - logiczne, ale można pomyśleć jeszcze inaczej, np. tak, jak ja wyżej. :-)
Pozdrawiam.
Niewątpliwie masz rację. Ja też na początku zastanawiałem się czy nie podpowiedzieć o tym KUP z umowy. Pada tu mnóstwo pytań, czasem powtarzających się i trzeba by każdemu od nowa mozolnie tłumaczyć. A odpowiadając nawet na konkretne pytanie czasem mam wątpliwości czy pytająca osoba wie co zrobić dalej. Trzeba by od podstaw za każdym razem tłumaczyć całe rozliczenie.
Dlatego staramy się ( pisząc staramy się mam na myśli wszystkich, którzy pomagają - chyba nie mają mi tego za złe) odpowiedzieć na pytanie ale jesteśmy gotowi pomóc dalej. Oczywiście w razie wątpliwości należy zapytać. Nikt nie wie wszystkiego a mnie również zdarzało się zapytać choć staram się raczej dojść do tego sam. A jest na tym forum naprawdę co najmniej kilku świetnych fachowców.
Również pozdrawiam
Dlatego staramy się ( pisząc staramy się mam na myśli wszystkich, którzy pomagają - chyba nie mają mi tego za złe) odpowiedzieć na pytanie ale jesteśmy gotowi pomóc dalej. Oczywiście w razie wątpliwości należy zapytać. Nikt nie wie wszystkiego a mnie również zdarzało się zapytać choć staram się raczej dojść do tego sam. A jest na tym forum naprawdę co najmniej kilku świetnych fachowców.
Również pozdrawiam
-
joanna-313
Dokładnie dochodziło mi o pozycję 38, bo nie wiedziałam czy poprawnie będzie jeżeli program skoryguje moje KUP czy też sam fakt zmiany miejsca pracy można już potraktować opcją "wiele stosunków pracy". Mimo wszystko Czarek - brawo za czujność! I dziękuję Wam za pomoc :)
Pozdrawiam
Joanna
Pozdrawiam
Joanna