Odliczenie internetu - korekta

majka79

Odliczenie internetu - korekta

Post autor: majka79 »

Kochani tak kombinowałam z tym odliczeniem internetu aż przekombinowałam :( Odliczenie wpisałam w złą rubrykę. Ponieważ umowa na internet jest na mnie a ja wpisałam odliczenie w rubrykę męża. Muszę złożyć korektę, ale nie mam pojęcia jak to zrobić? Mam wypełnić na nowo PIT37 i PIT0 od a do z ? Oczywiście wiem, że mam zaznaczyć, że to korekta zeznania. A co z 1% też wpisywać?Co mam wpisać jako powód korekty? I jeszcze jedno bo już całkiem zgłupiałam, czy ja w ogóle mogę odliczyć ten internet skoro nie pracuję? Rozliczamy się wspólnie z mężem. Nie wiem chyba strach przed US mnie paraliżuje i nie myślę :(

majka79

Re: Odliczenie internetu - korekta

Chyba jednak nie mogę ;(

snykwa

Post autor: snykwa »

Akurat internet jest odliczany od dochodu a ponieważ go nie masz to sobie nie odliczysz.
Trzeba złożyć korektę, możesz wpisać internet w PIT-0 z tym, że wykaże Ci 0 zł. odliczenia bo nie masz dochodu. Moim zdaniem nie po co internetu wykazywać.
Złożyłbym sam PIT-37 i w rubrykę która się pojawi przy próbie wysyłania wpisz"pomyłkowe złożenie PIT-0 i wpisanie odliczenia z internetu". Jeśli składasz papierowo trzeba wypełnić druk ORD-ZU (służy do napisania uzasadnienia złożenia korekty).
Co do 1% to bym wpisał ale poczekaj na inną podpowiedź bo nie jestem pewien.
Właśnie niżej Koleżanka podpowiedziała, że 1% się wpisuje.
Ostatnio zmieniony 10 lut 2015, o 21:17 przez snykwa, łącznie zmieniany 2 razy.

koleżanka

Post autor: koleżanka »

Robiąc korektę zeznania należy wpisać wszystko co było poprawnie wpisanie i skorygować błędne pozycje. Do końca kwietnia można zmienić kwotę 1 % na OPP, czy wpisać inny numer KRS.
Wydatki na internet odlicza od dochodu osoba, na którą są wystawione i opłacone faktury.

majka79

Czyli lipa :( a tak się cieszyłam z dodatkowej stówki hehe. A jak by tak mój dostawca internetu zmienił moje dane na fakturach na dane męża tak szybko jak szybko zrobił korektę nazwiska? Przeszło by takie coś? Faktury mam elektroniczne. Za internet płacimy ze wspólnego konta.

koleżanka

Post autor: koleżanka »

osobiście wątpię czy chciałby zmienić, ale co szkodzi spróbować :)

majka79

Wstrzymam się z korektą do jutra, aż dostanę odpowiedź w sprawie tych faktur.

snykwa

Post autor: snykwa »

Jeśli będziesz miała faktury na męża to spokojnie możesz odliczyć.
Mogą być też faktury na Was obojga czyli wspólne. Wtedy również mąż będzie mógł je odliczyć.

majka79

Dostałam odpowiedź, że zmiana wiąże się z przedrukowaniem całej książki przychodów i rozchodów oraz rejestru VAT za 2014 jest to około 120 kartek i więcej. Nie będę faceta wkurzać :) Dopisze mi męża do faktur za 2015 rok.
A więc nie odliczamy internetu co zatem wpisać jako powód korekty? Raczej nie mogę wpisać, że pomyłkowo wysłałam PIT 0 skoro skorzystaliśmy z ulgi na dziecko, czy wystarczy napisać, że brak możliwości odliczenia wydatków na internet.?

Wirus
Kontakt:

Post autor: Wirus »

wpisz po prostu "pomyłka w w uldze internetowej - odliczenie za 2014 nie przysługuje"

Urząd skarbowy nie będzie się czepiał jeżeli podatnik sam sobie zmniejsza kwotę do zwrotu ;P

Zablokowany