pit 39
pit 39
w 2013r sprzedałam mieszkanie zakładowe za 80,tys po 4 latach użytkowania z tych pieniędzy spłaciłam kredyt mieszkaniowy 56tys ,który dotyczył innego mieszkania, zostało 24 tys ,nie składałam pitu 39 w zeszłym roku prosze o pomoc jak mam dalej postąpić nie mam faktur na reszte pieniedzy jak ma wyglądac pismo wyjasniające na prawde nie wiem co robić
Re: pit 39
Osiem tematów niżej jest dużo odpowiedzi na Twój temat.
Przeczytaj je uważnie i odpowiedz Sobie na nie - należało kontynuować poprzedni temat.
No ale jeżeli już to - najważniejsze - podaj datę nabycia/otrzymania tego mieszkania.
Pewnych terminów podatkowych nie da się przywrócić.
I być może będzie to już musztarda po obiedzie - najważniejszy termin 5 lat.
Przeczytaj je uważnie i odpowiedz Sobie na nie - należało kontynuować poprzedni temat.
No ale jeżeli już to - najważniejsze - podaj datę nabycia/otrzymania tego mieszkania.
Pewnych terminów podatkowych nie da się przywrócić.
I być może będzie to już musztarda po obiedzie - najważniejszy termin 5 lat.
Re: pit 39
Jeśli od kupna do sprzedaży minęło 5 lat to nie musisz nic robić.
Jeśli dobrze doczytałem 4 lata to musisz złożyć PIT-39 i rozliczyć go tak jak napisałem Ci w poprzednim Twoim poście dotyczącym tego tematu.
Niestety ponieważ nie rozliczyłaś się w 2014 r. to teraz pewnie trzeba będzie się rozliczyć z czynnym żalem, czyli uzasadnieniem dlaczego tego nie zrobiłaś.
Jeśli wypełnisz PIT-39 i wykażesz podatek od tych 24 tyś. to trzeba będzie się liczyć z zapłaceniem odsetek karnych (najlepiej pójść do US i się dopytać, tam nie biją).
Można też wpisać jako kwotę do wykorzystania na cele mieszkaniowe całe 80 tyś. ale wtedy musisz do końca 2015 r. te pozostałe 24 tyś wydać na te cele (np. remont, rozbudowę itp.).
Tu masz napisane co to są cele mieszkaniowe:
http://prawo.rp.pl/temat/285603.html
Jeśli dobrze doczytałem 4 lata to musisz złożyć PIT-39 i rozliczyć go tak jak napisałem Ci w poprzednim Twoim poście dotyczącym tego tematu.
Niestety ponieważ nie rozliczyłaś się w 2014 r. to teraz pewnie trzeba będzie się rozliczyć z czynnym żalem, czyli uzasadnieniem dlaczego tego nie zrobiłaś.
Jeśli wypełnisz PIT-39 i wykażesz podatek od tych 24 tyś. to trzeba będzie się liczyć z zapłaceniem odsetek karnych (najlepiej pójść do US i się dopytać, tam nie biją).
Można też wpisać jako kwotę do wykorzystania na cele mieszkaniowe całe 80 tyś. ale wtedy musisz do końca 2015 r. te pozostałe 24 tyś wydać na te cele (np. remont, rozbudowę itp.).
Tu masz napisane co to są cele mieszkaniowe:
http://prawo.rp.pl/temat/285603.html