pit 39
Re: pit 39
Kiedy mieszkanie zostało nabyte - kupione, darowizna, spadek ?.
Twoje pytanie jest zbyt lakoniczne by na nie miarodajnie odpowiedzieć – zbyt dużo niewiadomych. Np. kiedy i w jaki sposób je nabyłaś (na prawach spółdzielczych, na wolnym rynku, czy też w drodze dziedziczenia – i po kim), czy kredyt był związany z tym, czy innym mieszkaniem i został spłacony przed, czy po zawarciu notarialnej umowy sprzedaży, itd. …
Zapoznaj się może z przepisami art. 10, ust. 1 pkt 8 lit. a-c, art. 19 i art. 22, ust. 6c i 6d ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych (dostępnej ze strony programu, z zakładki Pomoc>O podatkach>Ujednolicone teksty ustaw), a wtedy może będzie Ci łatwiej to pytanie sformułować, a nam na nie odpowiedzieć.
Oj! Nie zauważyłem, że wla.gle już mnie uprzedził
Zapoznaj się może z przepisami art. 10, ust. 1 pkt 8 lit. a-c, art. 19 i art. 22, ust. 6c i 6d ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych (dostępnej ze strony programu, z zakładki Pomoc>O podatkach>Ujednolicone teksty ustaw), a wtedy może będzie Ci łatwiej to pytanie sformułować, a nam na nie odpowiedzieć.
Oj! Nie zauważyłem, że wla.gle już mnie uprzedził
mieszkanie które sprzedałam to darowizna z uzyskanych pieniedzy spłaciłam kredyt mieszkaniowy lipiec sprzedaz 80,000 sierpien spłata kredytu mieszkaniowego 56,000 czy tylkoz tej rożnicy mam zaplacic podatek
Ważne pytanie. Ile upłynęło od momentu otrzymania darowizny do sprzedania tego mieszkania?
Jeśli mniej niż 5 lat to:
Cytat z artykuł:
Celem mieszkaniowym jest:
- spłata kredytu oraz odsetek od kredytu zaciągniętego przed dniem uzyskania przychodu ze sprzedaży nieruchomości,
http://prawo.rp.pl/temat/285603.html
Rozumiem, że możesz potraktować spłatę kredytu jako cel mieszkaniowy i te 56 000 potraktować jako ulgę. Masz również dwa lata czyli 2015 i 2016 aby wydać resztę pieniędzy np. na remont i wtedy nie zapłaciłabyś podatku( w tym przypadku w poz. 25 wpisałabyś 80 000).
Jeśli nie to kwotę 80 000 wpisujesz w poz. 20 a 56 000 w poz. 25.
Jeśli mniej niż 5 lat to:
Cytat z artykuł:
Celem mieszkaniowym jest:
- spłata kredytu oraz odsetek od kredytu zaciągniętego przed dniem uzyskania przychodu ze sprzedaży nieruchomości,
http://prawo.rp.pl/temat/285603.html
Rozumiem, że możesz potraktować spłatę kredytu jako cel mieszkaniowy i te 56 000 potraktować jako ulgę. Masz również dwa lata czyli 2015 i 2016 aby wydać resztę pieniędzy np. na remont i wtedy nie zapłaciłabyś podatku( w tym przypadku w poz. 25 wpisałabyś 80 000).
Jeśli nie to kwotę 80 000 wpisujesz w poz. 20 a 56 000 w poz. 25.
Jeżeli do nabycia doszło w drodze darowizny, to tym bardziej istotny wpływ na wysokość podatku mogłyby mieć koszty uzyskania przychodu (m.in. koszty notarialne, ewentualnie zapłacony podatek od darowizny) wpisywane do poz. 21 deklaracji, ale niestety mam wątpliwości czy ostatecznie uda nam się wyciągnąć od zainteresowanej stosowne informacje.
Refleksja: okazuje się, zresztą nie po raz pierwszy, że odpowiedź na zadane pytanie jest często łatwiejsza niż właściwe sformułowanie samego pytania.
Refleksja: okazuje się, zresztą nie po raz pierwszy, że odpowiedź na zadane pytanie jest często łatwiejsza niż właściwe sformułowanie samego pytania.
Fakt. Musimy być cierpliwi. Może dostaniemy szansę i się dowiemy.