Koszty uzyskania przychodu, PIT/UZ i cała reszta pytań...

majka79

Koszty uzyskania przychodu, PIT/UZ i cała reszta pytań...

Post autor: majka79 »

Witam. Czy to możliwe, że przy dochodzie 2520 (1/8 etatu) koszty uzyskania przychodu wynosiły 1335zł, niby wiem, że za miesiąc koszty wynoszą 111,25zł, ale przy 1/8 etatu też? W zeszłym roku jej koszty wynosiły 445zł, skąd nagle taki skok?
Chodzi o moją siostrę, która jest osobą samotnie wychowująca dziecko. Przy dochodzie i kosztach jak wyżej napisałam składki na ubezpieczenie społeczne wynoszą 345zł a zdrowotne 168,48. Przy takich kwotach wiadomo, że program ulgę na dziecko wpisuje jako 0 zł i w PIT37 zwrot wynosi również 0, dlaczego w takim razie po wypełnieniu PIT/UZ wyskakuje jednak zwrot na kwotę 514,08zł (wiem, że to kwoty ze składek zdrowotnych i społecznych) rozumiem, że tak ma być ? :) Najbardziej nurtują mnie te koszty uzyskania przychodu, czy są prawidłowe?

koleżanka

Re: Koszty uzyskania przychodu, PIT/UZ i cała reszta pytań...

Post autor: koleżanka »

tak, kup są prawidłowe, bo nie zmniejsza się ich w zależności od wymiaru etatu

Wirus
Kontakt:

Post autor: Wirus »

w zeszłym roku było 445 gdyż siostra pracowała 4 miesiące a nie cały rok.
Wymiar etatu nie ma znaczenia gdyż czy jedziemy do pracy na 8h czy na 1h to ponosimy takie same koszty dojazdu i powrotu do domu.

A jeśli chodzi o PIT/UZ to maksymalna kwota jaką można dostać to suma składek społecznych i zdrowotnych. stąd taka kwota.

majka79

Post autor: majka79 »

Wszystko jasne. Dziękuję bardzo.

Zablokowany