Praca cudzoziemca

baska_plonka

Praca cudzoziemca

Post autor: baska_plonka »

Witam. Czy mógłby mi ktoś powiedzieć jaki Pit i gdzie składa się od zatrudnionego cudzoziemca ? Co zrobić gdy nie ma nadanego peselu ani nipu ?

Czech

Re: Praca cudzoziemca

Post autor: Czech »

Chodzi o PIT-11 ? czy o rozliczenie roczne ? proszę rozwiń trochę temat np.: o sprawy rezydencji, obowiązku podatkowego - czy ograniczony ? jakiej narodowości

baska_plonka

Chodzi właśnie o rozliczenie roczne pit-11 czy jakiś inny ? Byli po 2 m-ce na umowę o dzieło z Ukrainy
ogólnie w Polsce do 183 dni. Nie mają nadanego PESELU ani NIPU . !
1 osoba 2 m-ce umowa o dzieło 1 m-c umowa o prace złożony wniosek o karte pobytu.

Czech

Post autor: Czech »

Czyli mamy do czynienia z przypadkiem : zleceniobiorca nierezydent
Należy przychody opodatkować podatkiem zryczałtowanym 20% - składa się informację IFT-1/IFT-1R
i przesyła ją podatnikowi oraz urzędowi skarbowemu właściwemu w sprawach opodatkowania osób zagranicznych - termin do końca lutego.

Przy umowie o pracę nierezydenta należy wystawić PIT-11 i przesłać podatnikowi oraz urzędowi skarbowemu właściwemu w sprawach opodatkowania osób zagranicznych - termin do końca stycznia.

Jeżeli chodzi o brak peselu to gorzej, bowiem obowiązkiem pracodawcy jest uzyskanie tego numeru.
Taki numer może i w zasadzie powinien (przy meldunku) uzyskać w Urzędzie Miasta,Gminy bez większego problemu.
Niektóre US honorują dopięte do PIT-11 oświadczenie obcokrajowca, że nie posiada tego numeru gdyż w zasadzie brak lub błędny numer identyfikatora nie powinien być przyczyną do odrzucenia.
( wysłania pocztą ?)

Janusz M.

Post autor: Janusz M. »

Numer paszportu zamiast NIP i PESEL.
PIT 8-AR - do US do którego odprowadzano zaliczki na podatek,
IFT-1/IFT-1R - informacja o wysokości przychodu - dla US właściwego do miejsca pobytu w Polsce, a drugi egzemplarz dla Ukraińca.

baska_plonka

nie złożyłam 8ar tylko wpisałam to na PIT R i co teraz-

baska_plonka

Wybrnęłam. Bardzo dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

NommoN

Post autor: NommoN »

Jak ma się rozliczyć cudzoziemiec z PIT-11 jeżeli nie ma nr PESEL i NIP???

Ma tylko w PIT-11 wpisany PASZPORT???

Proszę o pomoc

snykwa

Post autor: snykwa »

Gdzieś czytałem, że aby przeszło wysyłkę elektroniczną trzeba wpisać same 9 czyli 99999999999.

Zablokowany