Ulga na dzieci- korekta

eluniiia

Ulga na dzieci- korekta

Post autor: eluniiia »

Witam,
Mam taki problem, że rozliczałam PIT-37 rodziców i w zeznaniu podatkowym odliczyłam ulgę na dzieci tylko za 1 dziecko (studentka, 24 lata), a mam siostrę (22 lata) która jeszcze się uczy w szkole dla dorosłych(LO) i jej nie uwzględniłam. Jeśli bym odliczyła ulgę jeszcze na nią to rodzice dostaliby dopłatę do pełnego limitu ulgi. PIT-37 już został złożony w Urzędzie Skarbowym i chciałabym się dowiedzieć czy rodzice mogą złożyć korektę zeznania podatkowego?

wla.gle

Re: Ulga na dzieci- korekta

Post autor: wla.gle »

eluniiia pisze:
>Mam taki problem....., taki problem to nie problem :-)).

Możesz złożyć korektę PIT-37 i uwzględnić ulgę na siostrę.
Zaznacz w PIT-37 kwadracik "korekta zeznania", a przy wysyłce do US napisz uzasadnienie korekty -przyczynę np. ..nie uwzględniona została ulga prorodzinna..
Jeśli wysyłasz papierowo to dołącz pisemko, a jak programem to po kliknięciu "wyślij do urzędu" pokaże Ci się pole tekstowe i tam wpiszesz przyczynę korekty.

Gdyby brakło podatku do odliczenia ulgi to dołącz PIT/UZ
Pozdrawiam :-).

Wirus
Kontakt:

Post autor: Wirus »

ja tylko dodam, że możesz składać korekty w ciągu 5 lat od roku złożenia zeznania także przejrzyj zeznania z ubiegłych lat i jeżeli również popełniłaś ten błąd to możesz skorygować również tamte zeznania.

Oczywiście jeżeli w zeszłych latach zabrakło podatku do pełnego odliczenia ulgi to już z tym nic nie zrobisz gdyż dopiero w tym roku można dołączać załącznik PIT/UZ dzięki któremu można uzyskać po spełnieniu warunków zwrot całej kwoty ulgi prorodzinnej.

eluniiia

Post autor: eluniiia »

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi :) Pozdrawiam

Zablokowany