Dopłata do US
Dopłata do US
Na pit 37 wyszło mi że mam zapłacić do US 4 zł. podatku. W urzędzie powiedziano mi że do kwoty 11,60 nie muszę wpłacać. Proszę o potwierdzenie czy tak jest w rzeczywistości.
Re: Dopłata do US
Ministerstwo Finansów wyjaśnia.........
Na podstawie nadal obowiązującego rozporządzenia Ministra Finansów z 27 listopada 2001 r. w sprawie wysokości kosztów upomnienia skierowanego przez wierzyciela do zobowiązanego przed wszczęciem egzekucji administracyjnej (Dziennik Ustaw rok 2001 nr 137 poz. 1543), wydanego na podstawie art. 15 § 4 ustawy z dnia 17 czerwca 1966 r. o postępowaniu egzekucyjnym w administracji (Dz.U. z 2005 r. Nr 229, poz. 1954, z późn. zm.) koszty upomnienia, o którym mowa w art. 15 § 1 ustawy z dnia 17 czerwca 1966 r. o postępowaniu egzekucyjnym w administracji, wynoszą czterokrotną wartość opłaty dodatkowej pobieranej przez państwowe przedsiębiorstwo użyteczności publicznej „Poczta Polska” za polecenie przesyłki listowej.
Ta opłata dodatkowa za list polecony wynosi obecnie 2,20 zł więc koszty ww. upomnienia wynoszą 8,80 zł. /kwota z 2012r./
Przepisy ustawy z 17 czerwca 1966 r. o postępowaniu egzekucyjnym w administracji (Dz.U. z 2005 r. Nr 229, poz. 1954, z późn. zm.) nie zawierają regulacji wprowadzających ograniczenia w zakresie kwot podlegających egzekucji. Co oznacza, że w trybie egzekucji administracyjnej można dochodzić wszelkich kwot należności, które podlegają przymusowemu dochodzeniu na podstawie przepisów ww. ustawy lub przepisów szczególnych.
Przepisy ustawy z 29 sierpnia 1997r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2005r. Nr 8, poz. 60, z późn. zm.) nie zawierają uregulowań wyłączających obowiązek uiszczenia podatku w niewielkich kwotach.
Zatem podatnik zobowiązany jest do zapłacenia zobowiązania podatkowego w każdej wysokości, nawet w niskich kwotach, nieprzekraczających wysokości kosztów upomnienia w postępowaniu egzekucyjnym w administracji......
A tak jest naprawdę, ja płacę nawet 1zł, szczególnie jeśli będzie potrzeba jakieś zaświadczenie z us o należnościach podatkowych.
Na podstawie nadal obowiązującego rozporządzenia Ministra Finansów z 27 listopada 2001 r. w sprawie wysokości kosztów upomnienia skierowanego przez wierzyciela do zobowiązanego przed wszczęciem egzekucji administracyjnej (Dziennik Ustaw rok 2001 nr 137 poz. 1543), wydanego na podstawie art. 15 § 4 ustawy z dnia 17 czerwca 1966 r. o postępowaniu egzekucyjnym w administracji (Dz.U. z 2005 r. Nr 229, poz. 1954, z późn. zm.) koszty upomnienia, o którym mowa w art. 15 § 1 ustawy z dnia 17 czerwca 1966 r. o postępowaniu egzekucyjnym w administracji, wynoszą czterokrotną wartość opłaty dodatkowej pobieranej przez państwowe przedsiębiorstwo użyteczności publicznej „Poczta Polska” za polecenie przesyłki listowej.
Ta opłata dodatkowa za list polecony wynosi obecnie 2,20 zł więc koszty ww. upomnienia wynoszą 8,80 zł. /kwota z 2012r./
Przepisy ustawy z 17 czerwca 1966 r. o postępowaniu egzekucyjnym w administracji (Dz.U. z 2005 r. Nr 229, poz. 1954, z późn. zm.) nie zawierają regulacji wprowadzających ograniczenia w zakresie kwot podlegających egzekucji. Co oznacza, że w trybie egzekucji administracyjnej można dochodzić wszelkich kwot należności, które podlegają przymusowemu dochodzeniu na podstawie przepisów ww. ustawy lub przepisów szczególnych.
Przepisy ustawy z 29 sierpnia 1997r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2005r. Nr 8, poz. 60, z późn. zm.) nie zawierają uregulowań wyłączających obowiązek uiszczenia podatku w niewielkich kwotach.
Zatem podatnik zobowiązany jest do zapłacenia zobowiązania podatkowego w każdej wysokości, nawet w niskich kwotach, nieprzekraczających wysokości kosztów upomnienia w postępowaniu egzekucyjnym w administracji......
A tak jest naprawdę, ja płacę nawet 1zł, szczególnie jeśli będzie potrzeba jakieś zaświadczenie z us o należnościach podatkowych.
Pytałem w US (pisałem o tym w zeszłym roku) i poinformowano mnie, że takie małe kwoty nie muszą być wpłacane jednak "wiszą" one na naszym koncie. I jeśli w następnym roku będziemy mieć np. nadpłatę 4 zł to się wyrówna na 0. Tak czy owak kiedyś to i tak trzeba będzie zwrócić.
Polecam tak jak wia.gle wpłacić od razu i mieć z tym spokój- bo trzeba by pamiętać cały czas, że ma się niedopłatę. Polecam to zrobić przelewem z rachunku bankowego-nawet jak ktoś go nie ma-można poprosić kogoś z rodziny lub znajomego a jemu pieniądze oddać. Ja tak już parę razy robiłem, zwłaszcza starszym osobom, które rozliczałem aby nie jeździły z 1 zł do US.
Polecam tak jak wia.gle wpłacić od razu i mieć z tym spokój- bo trzeba by pamiętać cały czas, że ma się niedopłatę. Polecam to zrobić przelewem z rachunku bankowego-nawet jak ktoś go nie ma-można poprosić kogoś z rodziny lub znajomego a jemu pieniądze oddać. Ja tak już parę razy robiłem, zwłaszcza starszym osobom, które rozliczałem aby nie jeździły z 1 zł do US.
Ahoj snykwa!
Ja właśnie też mam takie starsze osoby i trzeba im pomóc.:-).
Ja właśnie też mam takie starsze osoby i trzeba im pomóc.:-).
Witam serdecznie.
Miałem taki przypadek-gość 75 lat musiałby jechać 30 km żeby zapłacić 1 zł zwrotu albo iść na pocztę i zapłacić parę zł prowizji aby wysłać 1zł. A przecież trzeba jeszcze wypełnić druczek. Jak można takim ludziom nie pomóc?
Polecam wątek z zeszłego roku:
http://pit.dobry.pl/forum/viewtopic.php?f=19&t=12365
Czyżby już w kasie US też trzeba było płacić prowizję?
danula napisał(a) :
> Oddawałam dzisiaj PIT brata i miał do zapłaty 2zł i się okazało ,że nie
> musimy płacić ale jakby kiedykolwiek chciałby mieć zaświadczenie z US to
> będzie widnieć zaległość.
> Dlatego,że byłam w urzędzie osobiście dzisiaj i kasa była jeszcze otwarta
> zapłaciłam 2zł + 2,50zł opłaty!!!= 4,50zł ....taniej byłoby przez internet
> ale chciałam mieć to z głowy :-]
Miałem taki przypadek-gość 75 lat musiałby jechać 30 km żeby zapłacić 1 zł zwrotu albo iść na pocztę i zapłacić parę zł prowizji aby wysłać 1zł. A przecież trzeba jeszcze wypełnić druczek. Jak można takim ludziom nie pomóc?
Polecam wątek z zeszłego roku:
http://pit.dobry.pl/forum/viewtopic.php?f=19&t=12365
Czyżby już w kasie US też trzeba było płacić prowizję?
danula napisał(a) :
> Oddawałam dzisiaj PIT brata i miał do zapłaty 2zł i się okazało ,że nie
> musimy płacić ale jakby kiedykolwiek chciałby mieć zaświadczenie z US to
> będzie widnieć zaległość.
> Dlatego,że byłam w urzędzie osobiście dzisiaj i kasa była jeszcze otwarta
> zapłaciłam 2zł + 2,50zł opłaty!!!= 4,50zł ....taniej byłoby przez internet
> ale chciałam mieć to z głowy :-]
snykwa napisał(a) :
>...
>
> Czyżby już w kasie US też trzeba było płacić prowizję?
> danula napisał(a) :
> > Oddawałam dzisiaj PIT brata i miał do zapłaty 2zł i się okazało ,że nie
> > musimy płacić ale jakby kiedykolwiek chciałby mieć zaświadczenie z US to
> > będzie widnieć zaległość.
> > Dlatego,że byłam w urzędzie osobiście dzisiaj i kasa była jeszcze otwarta
> > zapłaciłam 2zł + 2,50zł opłaty!!!= 4,50zł ....taniej byłoby przez internet
> > ale chciałam mieć to z głowy :-]
Bo to nie była kasa US, tylko zapewne kasa banku prowadzącego obsługę kasową w US
>...
>
> Czyżby już w kasie US też trzeba było płacić prowizję?
> danula napisał(a) :
> > Oddawałam dzisiaj PIT brata i miał do zapłaty 2zł i się okazało ,że nie
> > musimy płacić ale jakby kiedykolwiek chciałby mieć zaświadczenie z US to
> > będzie widnieć zaległość.
> > Dlatego,że byłam w urzędzie osobiście dzisiaj i kasa była jeszcze otwarta
> > zapłaciłam 2zł + 2,50zł opłaty!!!= 4,50zł ....taniej byłoby przez internet
> > ale chciałam mieć to z głowy :-]
Bo to nie była kasa US, tylko zapewne kasa banku prowadzącego obsługę kasową w US
dwarfy domyślam się. Zastanawiam się tylko czy jest w tym US kasa gdzie można wpłacić bez prowizji. Bo jeśli nie to dochodzi do takiej parodii, że aby wpłacić 1 zł zaległości trzeba będzie zapłacić np. 2,50zł. A jeszcze koszty dojazdu. A ciekawe co przy odbieraniu nadpłaty.
Obawiam się, żę większość, jak nie wszystkie US, nie posiadają swoich punktów kasowych.
A nadpłatę US zwraca na konto lub przekazem. Oczywiście przy przekazie potrącając koszty tegoż
A nadpłatę US zwraca na konto lub przekazem. Oczywiście przy przekazie potrącając koszty tegoż
dwarfy napisał(a) :
> A nadpłatę US zwraca na konto lub przekazem. Oczywiście przy przekazie
> potrącając koszty tegoż
Na wniosek podatnika nadpłatę można odebrać również w kasie urzędu. I muszą wtedy wydać nawet 1zł
> A nadpłatę US zwraca na konto lub przekazem. Oczywiście przy przekazie
> potrącając koszty tegoż
Na wniosek podatnika nadpłatę można odebrać również w kasie urzędu. I muszą wtedy wydać nawet 1zł
Zgadza się Wirus ale jeśli kasy są już opanowane przez banki tak jak napisał dwarfy to nie wiadomo czy nie trzeba będzie zapłacić prowizji też przy odbiorze 1 zł?