Witam.
Od sierpnia 2014 zdecydowałem się na wynajem pokoi gościom. Nie zakładałem działalności gospodarczej - wynajem prywatny. W okresie urlopowym są to wczasowicze, ale często zdarzają się pracownicy sezonowi, osoby w delegacji lub noclegi w trakcie przejazdów służbowych. Zgłaszając w US rozpoczęcie wynajmu zadeklarowałem rozliczanie się w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych.
Pracownik US poinformował mnie, że w przypadku wynajmu krótkoterminowego "Zgodnie z treścią art. 12 ust. 1 pkt 2 lit. e) tej ustawy, w brzmieniu obowiązującym od dnia 1 stycznia 2011 r., ryczałt od przychodów ewidencjonowanych wynosi 17% z tytułu świadczenia usług związanych z zakwaterowaniem (PKWiU dział 55), z zastrzeżeniem załącznika nr 2 do ustawy."
Zaliczki na podatek wpłacałem co miesiąc.
Przyszedł czas na rozliczenie za rok 2014.
Nie wiem jak wypełnić pit28 za wynajem z podatkiem 17%, oraz czy wymagane są jakieś załączniki.
Liczę, że ktoś z Forumowiczów zna temat i podzieli się wiedzą.
Za wszelką pomoc i sugestie z góry dziękuję i pozdrawiam.
Sławek
Wynajem krótkoterminowy. PIT 28
Re: Wynajem krótkoterminowy. PIT 28
Dzień dobry.
Do zeznania rocznego potrzebny Ci będzie formularz PIT-28 oraz załącznik PIT-28/A.
Wypełniasz danymi osobowymi PIT-28/A, a w wierszu B2 w rubryce nr 12 wpisujesz kwotę przychodu wynikającą z ewidencji przychodów.
Dane zostaną przeniesione do PIT-28, uzupełniasz brakujące dane tj. adres,US, itd.
Nie masz żadnych odliczeń społecznych ani zdrowotnych to wypełniasz dopiero wiersz J kwadrat nr3 /jeśli nie masz żadnych zwolnień/.
Następnie wypełniasz wiersz L1- są to należne zaliczki na podatek wynikające z ewidencji /wyliczane przez Ciebie za każdy m-c/ z miesiącem listopadem włącznie.
Podatek za grudzień wpłaca się w kwocie wynikającej z zeznania w terminie złożenia zeznania tj.31-01-15.
W poz. 124 wpisujesz wyliczoną kwotę za grudzień, a resztę program sam za Ciebie wyliczy.
Mam nadzieję, że nic nie pominąłem.
Sukcesu w w PIT-owaniu :-)).
Do zeznania rocznego potrzebny Ci będzie formularz PIT-28 oraz załącznik PIT-28/A.
Wypełniasz danymi osobowymi PIT-28/A, a w wierszu B2 w rubryce nr 12 wpisujesz kwotę przychodu wynikającą z ewidencji przychodów.
Dane zostaną przeniesione do PIT-28, uzupełniasz brakujące dane tj. adres,US, itd.
Nie masz żadnych odliczeń społecznych ani zdrowotnych to wypełniasz dopiero wiersz J kwadrat nr3 /jeśli nie masz żadnych zwolnień/.
Następnie wypełniasz wiersz L1- są to należne zaliczki na podatek wynikające z ewidencji /wyliczane przez Ciebie za każdy m-c/ z miesiącem listopadem włącznie.
Podatek za grudzień wpłaca się w kwocie wynikającej z zeznania w terminie złożenia zeznania tj.31-01-15.
W poz. 124 wpisujesz wyliczoną kwotę za grudzień, a resztę program sam za Ciebie wyliczy.
Mam nadzieję, że nic nie pominąłem.
Sukcesu w w PIT-owaniu :-)).
... też bym tak zrobił jak radzi wla.gle, z tym że w załączniku PIT-28/A, w części B.1. w polu 6 wpisałbym jeszcze "najem okazjonalny".
A tak nawiasem: dla rozróżnienia między pojęciami "najem" i "najem okazjonalny" warto poczytać jedną z interpretacji, np. tę poniżej
http://www.epodatnik.pl/interpretacje-p ... 312-12-psz
A tak nawiasem: dla rozróżnienia między pojęciami "najem" i "najem okazjonalny" warto poczytać jedną z interpretacji, np. tę poniżej
http://www.epodatnik.pl/interpretacje-p ... 312-12-psz
Dziękuję Panowie za obszerne wyjaśnienia. Myślę, że sobie teraz poradzę. W razie czego już wiem, że mogę liczyć na Waszą pomoc.
W kwestii indywidualnej interpretacji podatkowej - sam się nad nią zastanawiałem. Czytałem wiele opinii i interpretacji w sieci dochodząc do wniosku, że stawka którą płacę 17% jest jak najbardziej prawidłowa.
Przykład interpretacji przedstawiony przez Pana Zbyszka jest wg mnie najlepszym wytłumaczeniem kiedy i dlaczego (w moim przypadku) należy płacić ryczałt w wysokości 17%.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
Sławek.
W kwestii indywidualnej interpretacji podatkowej - sam się nad nią zastanawiałem. Czytałem wiele opinii i interpretacji w sieci dochodząc do wniosku, że stawka którą płacę 17% jest jak najbardziej prawidłowa.
Przykład interpretacji przedstawiony przez Pana Zbyszka jest wg mnie najlepszym wytłumaczeniem kiedy i dlaczego (w moim przypadku) należy płacić ryczałt w wysokości 17%.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
Sławek.