ZAP-3 jeszcze raz
ZAP-3 jeszcze raz
Zap-3 nie daje się wysłać wyrzuca abstrakcyjne komunikaty w sekcji kraj-kod.
Wychodzi że niestety trzeba wydrukować i dygać do skarbówki.
Wystąpiły błędy podczas tworzenia pliku XML. Wysyłanie zeznania nie może być kontynuowane.
[Błędy interpretera skryptu w GetCondition]
W formularzu ZAP-3(2) nie można odczytać kodu typu TKodKraju dla .
Ciało funkcji:
DAJKODKRAJU(17,'KOD KRAJU PODATNIKA')='PL'
[Koniec - błędy interpretera skryptu]
[Błędy interpretera skryptu w GetValue]
Ciało funkcji:
Result:=DajKodKraju(17,'Kod kraju adresu do korespondencji')
[Błędy walidacji danych]
Nazwa: etd:element, ZgloszenieNIP.AdresKorespondencyjny.AdresZagr.etd:KodKraju, Opis: Kod Kraju [Country Code], Wartość: , Nr Wywołania: 0 Komunikat: Element musi przyjąć jedną z wartości: AF, AX, AL, DZ, AD, AO, AI, AQ, AG, AN, SA, AR, AM, AW, AU, AT, AZ, BS, BH, BD, BB, BE, BZ, BJ, BM, BT, BY, BO, BA, BW, BR, BN, IO, BG, BF, BI, XC, CL, CN, HR, CY, TD, ME, DK, DM, DO, DJ, EG, EC, ER, EE, ET, FK, FJ, PH, FI, FR, TF, GA, GM, GH, GI, GR, GD, GL, GE, GU, GG, GY, GF, GP, GT, GN, GQ, GW, HT, ES, HN, HK, IN, ID, IQ, IR, IE, IS, IL, JM, JP, YE, JE, JO, KY, KH, CM, CA, QA, KZ, KE, KG, KI, CO, KM, CG, CD, KP, XK, CR, CU, KW, LA, LS, LB, LR, LY, LI, LT, LV, LU, MK, MG, YT, MO, MW, MV, MY, ML, MT, MP, MA, MQ, MR, MU, MX, XL, FM, UM, MD, MC, MN, MS, MZ, MM, NA, NR, NP, NL, DE, NE, NG, NI, NU, NF, NO, NC, NZ, PS, OM, PK, PW, PA, PG, PY, PE, PN, PF, PL, GS, PT, PR, CF, CZ, KR, ZA, RE, RU, RO, RW, EH, BL, KN, LC, MF, VC, SV, WS, AS, SM, SN, RS, SC, SL, SG, SK, SI, SO, LK, PM, US, SZ, SD, SR, SJ, SH, SY, CH, SE, TJ, TH, TW, TZ, TG, TK, TO, TT, TN, TR, TM, TV, UG, UA, UY, UZ, VU, WF, VA, HU, VE, GB, VN, IT, TL, CI, BV, CX, IM, CK, VI, VG, HM, CC, MH, FO, SB, ST, TC, ZM, CV, ZW, AE.
[Błędy walidacji danych]
Nazwa: etd:element, ZgloszenieNIP.AdresKorespondencyjny.AdresZagr.etd:Miejscowosc, Opis: Nazwa miejscowości [City], Wartość: , Nr Wywołania: 0 Komunikat: Tekst nie może być pusty.
Wychodzi że niestety trzeba wydrukować i dygać do skarbówki.
Wystąpiły błędy podczas tworzenia pliku XML. Wysyłanie zeznania nie może być kontynuowane.
Ciało funkcji:
DAJKODKRAJU(17,'KOD KRAJU PODATNIKA')='PL'
[Błędy interpretera skryptu w GetValue]
Ciało funkcji:
Result:=DajKodKraju(17,'Kod kraju adresu do korespondencji')
[Błędy walidacji danych]
Nazwa: etd:element, ZgloszenieNIP.AdresKorespondencyjny.AdresZagr.etd:KodKraju, Opis: Kod Kraju [Country Code], Wartość: , Nr Wywołania: 0 Komunikat: Element musi przyjąć jedną z wartości: AF, AX, AL, DZ, AD, AO, AI, AQ, AG, AN, SA, AR, AM, AW, AU, AT, AZ, BS, BH, BD, BB, BE, BZ, BJ, BM, BT, BY, BO, BA, BW, BR, BN, IO, BG, BF, BI, XC, CL, CN, HR, CY, TD, ME, DK, DM, DO, DJ, EG, EC, ER, EE, ET, FK, FJ, PH, FI, FR, TF, GA, GM, GH, GI, GR, GD, GL, GE, GU, GG, GY, GF, GP, GT, GN, GQ, GW, HT, ES, HN, HK, IN, ID, IQ, IR, IE, IS, IL, JM, JP, YE, JE, JO, KY, KH, CM, CA, QA, KZ, KE, KG, KI, CO, KM, CG, CD, KP, XK, CR, CU, KW, LA, LS, LB, LR, LY, LI, LT, LV, LU, MK, MG, YT, MO, MW, MV, MY, ML, MT, MP, MA, MQ, MR, MU, MX, XL, FM, UM, MD, MC, MN, MS, MZ, MM, NA, NR, NP, NL, DE, NE, NG, NI, NU, NF, NO, NC, NZ, PS, OM, PK, PW, PA, PG, PY, PE, PN, PF, PL, GS, PT, PR, CF, CZ, KR, ZA, RE, RU, RO, RW, EH, BL, KN, LC, MF, VC, SV, WS, AS, SM, SN, RS, SC, SL, SG, SK, SI, SO, LK, PM, US, SZ, SD, SR, SJ, SH, SY, CH, SE, TJ, TH, TW, TZ, TG, TK, TO, TT, TN, TR, TM, TV, UG, UA, UY, UZ, VU, WF, VA, HU, VE, GB, VN, IT, TL, CI, BV, CX, IM, CK, VI, VG, HM, CC, MH, FO, SB, ST, TC, ZM, CV, ZW, AE.
[Błędy walidacji danych]
Nazwa: etd:element, ZgloszenieNIP.AdresKorespondencyjny.AdresZagr.etd:Miejscowosc, Opis: Nazwa miejscowości [City], Wartość: , Nr Wywołania: 0 Komunikat: Tekst nie może być pusty.
Re: ZAP-3 jeszcze raz
Co jest wpisane w poz.17?
W pozycji 17 nic nie jest wpisane bo zgodnie z instrukcją nie wypełnia się części B.3 jeżeli adres do korespondencji jest zgodny z częścią B.2.
Ja mam ten sam problem co opisał ksdl.
Raport modułu jest analogiczny, z tym, że mam dodatkowo:
W formularzu ZAP-3(2) nie można odczytać kodu typu TKodKraju dla
Ciało funkcji:
(TEKST(29)=") OR (DAJKODKRAJU(29'KOD KRAJU SIEDZIBY BANKU')='PL')
Problemy są następujące:
- W pozycji 17 nic nie mam wpisane - bo w części B3 formularza (ADRES DLA KORESPONDENCJI) nic nie należy wpisywać, jeżeli adres ten jest ten sam co adres miejsca zamieszkania. To wyraźnie jest napisane w Instrukcji do formularza ZAP-3.
- Również w Części B5 formularza (OSOBISTY RACHUNEK DO ZWROTU ...) nie należy wpisywać nazwy kraju, jeżeli rachunek bankowy jest prowadzony w Polsce. Tak jest podane w instrukcji - i nikt mi nie powie, że należy robić inaczej.
Tak więc w w/w Raporcie o błędach w pliku XML podane są jakieś bzdury - czyli ta część programu do PIT-ów - nie działa.
Co gorzej - jak usiłowałem wysłać ZAP-3 to pojawił się Kreator dokonywania w/w poprawek (kod kraju, itp) - jako kod kraju należało zaznaczyć POLSKA - PL i to kilkakrotnie.
No ale to nic nie pomogło - dalej system sygnalizował błędy.
PYTANIE: czy komuś udało się ten cholerny formularz ZAP-3 w ogóle wysłać ??
Bo ja w końcu - przeklinając głośno - wydrukowałem ten POPRAWNIE (!!!) wypełniony formularz i pobiegłem na pocztę :-(
Ja oczywiście do autorów programu nie mam pretensji - tylko należy jednak opublikować jakiś komunikat, że ZAP-3 nie działa; albo w ogóle usunąć tę opcję, a pozostawić tylko czysty formularz do do wypełnienia i wydruku.
No bo po co ludziom mieszać w głowie - ja na to straciłem ponad 2 godziny.
No chyba, że ja czegoś nie wiem ... .
Pozdrowienia, Ajakibs
Raport modułu jest analogiczny, z tym, że mam dodatkowo:
Ciało funkcji:
Problemy są następujące:
- W pozycji 17 nic nie mam wpisane - bo w części B3 formularza (ADRES DLA KORESPONDENCJI) nic nie należy wpisywać, jeżeli adres ten jest ten sam co adres miejsca zamieszkania. To wyraźnie jest napisane w Instrukcji do formularza ZAP-3.
- Również w Części B5 formularza (OSOBISTY RACHUNEK DO ZWROTU ...) nie należy wpisywać nazwy kraju, jeżeli rachunek bankowy jest prowadzony w Polsce. Tak jest podane w instrukcji - i nikt mi nie powie, że należy robić inaczej.
Tak więc w w/w Raporcie o błędach w pliku XML podane są jakieś bzdury - czyli ta część programu do PIT-ów - nie działa.
Co gorzej - jak usiłowałem wysłać ZAP-3 to pojawił się Kreator dokonywania w/w poprawek (kod kraju, itp) - jako kod kraju należało zaznaczyć POLSKA - PL i to kilkakrotnie.
No ale to nic nie pomogło - dalej system sygnalizował błędy.
PYTANIE: czy komuś udało się ten cholerny formularz ZAP-3 w ogóle wysłać ??
Bo ja w końcu - przeklinając głośno - wydrukowałem ten POPRAWNIE (!!!) wypełniony formularz i pobiegłem na pocztę :-(
Ja oczywiście do autorów programu nie mam pretensji - tylko należy jednak opublikować jakiś komunikat, że ZAP-3 nie działa; albo w ogóle usunąć tę opcję, a pozostawić tylko czysty formularz do do wypełnienia i wydruku.
No bo po co ludziom mieszać w głowie - ja na to straciłem ponad 2 godziny.
No chyba, że ja czegoś nie wiem ... .
Pozdrowienia, Ajakibs
Poprawka jest do pobrania.
Przepraszam wszystkich za kłopoty i dziękuję za cierpliwość.
Przepraszam wszystkich za kłopoty i dziękuję za cierpliwość.
Bardzo dziękuję Marcinie za szybką reakcję i poprawkę dotyczącą możliwości nie wypełniania w ZAP-3 Adresu dla korespondencji.
Chciałbym tylko dodać, że w moim przypadku, gdy uaktualniałem numer rachunku bankowego - to pojawił się błąd - bo system wołał o kod kraju. A kraju nie wypełnia się w przypadku, gdy rachunek bankowy jest umiejscowiony w Polsce. Komunikat dostawałem (przed poprawką) następujący:
Ciało funkcji:
Tak więc pytanie: czy ten błąd również został poprawiony?
Pytanie 2: czy do wysłania ZAP-3 (jak już wszystko będzie dobrze działało) - niezbędny jest kwalifikowany podpis elektroniczny? - No bo ja takiego nie posiadam.
Posiadam natomiast Profil zaufany ePUAP - czy tym profilem mogę się w w/w przypadku podpisywać. No i czy to w ogóle jest konieczne?
Chciałbym tylko dodać, że w moim przypadku, gdy uaktualniałem numer rachunku bankowego - to pojawił się błąd - bo system wołał o kod kraju. A kraju nie wypełnia się w przypadku, gdy rachunek bankowy jest umiejscowiony w Polsce. Komunikat dostawałem (przed poprawką) następujący:
Ciało funkcji:
Tak więc pytanie: czy ten błąd również został poprawiony?
Pytanie 2: czy do wysłania ZAP-3 (jak już wszystko będzie dobrze działało) - niezbędny jest kwalifikowany podpis elektroniczny? - No bo ja takiego nie posiadam.
Posiadam natomiast Profil zaufany ePUAP - czy tym profilem mogę się w w/w przypadku podpisywać. No i czy to w ogóle jest konieczne?
no właśnie, to co ja pisałem w innym wątku.
U mnie tak samo jest z tym wpisywaniem kodu kraju.
( mimo że Polska jest wpisane w adresie)
Dziwne,ale prawdziwe
U mnie tak samo jest z tym wpisywaniem kodu kraju.
( mimo że Polska jest wpisane w adresie)
Dziwne,ale prawdziwe
Do wysłania ZAP-3 potrzebny jest podpis kwalifikowany. W innym przypadku trzeba go wydrukować i wysłać najlepiej poleconym lub zawieść osobiście.
ajakibs napisał(a) :
> Chciałbym tylko dodać, że w moim przypadku, gdy uaktualniałem numer
> rachunku bankowego - to pojawił się błąd - bo system wołał o kod kraju. A
> kraju nie wypełnia się w przypadku, gdy rachunek bankowy jest umiejscowiony
> w Polsce.
> Tak więc pytanie: czy ten błąd również został poprawiony?
Poprawione i jest do pobrania. To nadmiarowe pytanie jednak nie wpływało negatywnie na wysyłkę jeśli wybrało się z listy państw Polskę.
> Pytanie 2: czy do wysłania ZAP-3 (jak już wszystko będzie dobrze działało)
> - niezbędny jest kwalifikowany podpis elektroniczny? - No bo ja takiego nie
> posiadam.
> Posiadam natomiast Profil zaufany ePUAP - czy tym profilem mogę się w w/w
> przypadku podpisywać. No i czy to w ogóle jest konieczne?
W e-Deklaracjach nie przewidziano użycia podpisu z profilu ePUAP.
> Chciałbym tylko dodać, że w moim przypadku, gdy uaktualniałem numer
> rachunku bankowego - to pojawił się błąd - bo system wołał o kod kraju. A
> kraju nie wypełnia się w przypadku, gdy rachunek bankowy jest umiejscowiony
> w Polsce.
> Tak więc pytanie: czy ten błąd również został poprawiony?
Poprawione i jest do pobrania. To nadmiarowe pytanie jednak nie wpływało negatywnie na wysyłkę jeśli wybrało się z listy państw Polskę.
> Pytanie 2: czy do wysłania ZAP-3 (jak już wszystko będzie dobrze działało)
> - niezbędny jest kwalifikowany podpis elektroniczny? - No bo ja takiego nie
> posiadam.
> Posiadam natomiast Profil zaufany ePUAP - czy tym profilem mogę się w w/w
> przypadku podpisywać. No i czy to w ogóle jest konieczne?
W e-Deklaracjach nie przewidziano użycia podpisu z profilu ePUAP.