dwie umowy w trakcie roku i niedopłata

julitka

Re: dwie umowy w trakcie roku i niedopłata

Post autor: julitka »

Ja rozumiem, że w rozliczeniu rocznym zostaje to wyrównane, że ta kasą można było rozporządzać wcześniej itd. Ale dla mnie to oznacza, że to powinno być potrącone w zeszłym roku a nie zostało z jakiegoś powodu i dostałam więcej kasy, którą teraz oddaję. Gdyby było potrącone jak należy to powinno wyjść na zero (plus/minus do kilku złotych) Dlatego jedynym wytłumaczeniem dla mnie jest to, że pracodawca się pomylił i nie potrącił czegoś co powinien.

julitka

Czuję już Twoją lekką irytację... ;) Ja Ci dziękuję za czas, który mi poświęcasz. Wcale mi nie chodzi o siłę nabywczą pieniądza, że dostałam coś co mi się nie należało i teraz oddaję. Dążę do tego aby zrozumieć co miało na to wpływ. Lubię wiedzieć dlaczego coś wychodzi tak a nie inaczej, a nie ślepo przyjmować, że skoro tak program wyliczył to tak ma być.

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Prace się nie pokrywały - ale może było jakieś świadczenie pieniężne ze stosunku pracy, już po zakończeniu pracy u pierwszego pracodawcy, może była w takim przypadku naliczona miesięczna kwota wolna na zaliczki podatkowe i efekt taki, że ją teraz trzeba zwrócić. I nie ma tu żadnej pomyłki.
Pozdrowienia :D.

snykwa

Post autor: snykwa »

julitka napisał(a) :
> Czuję już Twoją lekką irytację... ;) Ja Ci dziękuję za czas, który mi
> poświęcasz. Wcale mi nie chodzi o siłę nabywczą pieniądza, że dostałam coś
> co mi się nie należało i teraz oddaję. Dążę do tego aby zrozumieć co miało
> na to wpływ. Lubię wiedzieć dlaczego coś wychodzi tak a nie inaczej, a nie
> ślepo przyjmować, że skoro tak program wyliczył to tak ma być.

Nie irytuję się, tylko próbuję Ci wytłumaczyć, że tu nie musi być żadnego błędu. Często tak mają podatnicy , których jak napisał wia,gle np. zazębiają się miesiące pracy. I nie ma tu żadnego błędu tylko zgodnie z ustawą tak muszą naliczać bo przecież nie wiedzą, że dany pracownik pracuje jeszcze w innej firmie. To tylko jeden z wielu przykładów. Ja spotykam się z ty na co dzień.
Pozdrawiam.

julitka

Ok. Wielkie dzięki dla Was za cierpliwość i poświęcony czas. Rozliczam tak jak wychodzi.

Zablokowany